Ukrajina - Ukrajinská republika

Prírodné vedy » Geografia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 06.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 320 slov
Počet zobrazení: 7 479
Tlačení: 437
Uložení: 489

Ukrajinská republika

- nezávislosť od ZSSR 1991
- je hlavnou tranzitnou krajinou medzi Ruskom a zvyškom Európy hlavne v potrubnej doprave (ropovody a plynovody vedúce do západnej a strednej Európy)

Rozloha: 603 tisíc km2
Počet obyv.: 46 miliónov
Hl. mesto: Kyjev
Mena: hrivna
Obyvateľstvo: 77% Ukrajinci, 17% Rusi, Rumuni, Bielorusi

HOSPODÁRSTVO

Krajina má veľké zásoby nerastných surovín (železná ruda, mangán, kamenné uhlie, ropa, zemný plyn). Energetika využíva domáce zdroje a na výrobe energie sa najviac podieľajú jadrové* a tepelné elektrárne. V blízkosti baní vyrástli významné strediská ťažkého priemyslu (Donecká panva). Dôležitými odvetviami sú čierna aj farebná metalurgia (patrí k svetovým producentom železa a ocele vo svete), strojárstvo (výroba dopravných prostriedkov – lode, lokomotívy, automobily, výroba banských a hutníckych zariadení, poľnohospodárskych strojov, elektronických súčiastok) a chemický priemysel (spracovanie ropy, výroba priemyselných hnojív, plastov a kaučuku). Z ľahkých odvetví prevláda potravinárstvo (spracovanie ovocia, zeleniny, výroba vína). Ukrajina má výborné pôdy, na ktorých sa v podmienkach kontinentálneho podnebia pestuje najmä obilie, kukurica, cukrová repa, slnečnica, vinič, ovocie a zelenina. Rozšírený je aj chov hovädzieho dobytka a ošípaných. Štát sa borí s ťažkosťami pri obchodovaní so svojimi poľnohospodárskymi produktmi, pretože ťažko sa presadzuje na trhoch Európskej únie a bývalý sovietsky trh je insolventný.

Wechselkurs Ukrainische Hrywnja (UAH) - Ukraine

Cestovný ruch

Ukrajina disponuje predovšetkým obrovským množstvom kultúrnych a historických pamiatok.
Kijev: katedrála sv. Sofie, múzeum Černobyľa
Odesa: najväčší prístav Ukrajiny, Potemkinove schody (pripomínajúce dôležitý moment prvej ruskej revolúcie: vzburu námorníkov na vojenskom krížniku „Potemkin“ v roku 1905)
Turisticky atraktívne je aj Čiernomorské pobrežie (Krym, Jalta)
Obchodná bilancia: pasívna
Export: nerastné suroviny (mangán, železná ruda, ropa, zemný plyn), strojárske a chemické výrobky
Import: textil, chemické výrobky, potraviny
OP: Rusko, Nemecko, Slovensko USA

*JADROVÁ ELEKTRÁREŇ ČERNOBYĽ

Bola preslávená výbuchom jedného bloku elektrárne v roku 1986, pričom boli jadrovým prachom zamorené oblasti strednej, západnej a východnej Európy. Následkom radiačného žiarenia podľahlo mnoho ľudí priamo na mieste a tisícky ďalších zomiera dodnes na rôzne formy rakoviny. Dnes je elektráreň zaliata v oceľovom sarkofágu.
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Geografia – učebné materiály



Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.030 s.
Zavrieť reklamu