Ako vznikla Zem?

Prírodné vedy » Geografia

Autor: babuska
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 15.06.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 453 slov
Počet zobrazení: 7 580
Tlačení: 435
Uložení: 549

Ako vznikla Zem

Našu slnečnú sústavu by ste ťažko spoznali v čase, keď sa asi pred 4,6 miliardami rokov začala tvoriť vo vzdialenom kúte Mliečnej cesty.   Bol to iba rotujúci plynovo – prachový mrak. Avšak prach v tomto mraku bol priľnavý ako snehové vločky a začal sa zhlukovať do chuchvalcov. Chuchvalce sa potom navzájom pozliepali do útvarov nazývaných planetezimály,ktorých šírka nebola väčšia než pár kilometrov.  Pôsobením gravitačných síl sa začali planetezimály navzájom zrážať a následne aj spájať.

Časom z nich vznikli planéty. ( Planetezimály, z ktorých sa nevytvorili planéty, poslúžili zrejme pre vznik asteroidov a komét ).

Novovzniknuté planéty sa však vôbec nepodobali na dnešné. Zem vyzerala napríklad ako obrovský kus rozbitej skaly. Trvalo asi dve a pol miliardy rokov, než sa premenila na úrodný zelený svet, ktorý dnes obývame. Ako asi bude vyzerať naša Zem o miliardu rokov, keď na jej podobu ustavične vplýva sopečná činnosť, dosková tektonika i rôzne erozívne činitele ?

ZROD ZEME

1. Zem a ostatné planéty Slnečnej sústavy vznikli z pevných úlomkov ľadu a hornín, ktoré tvorili ohromný mrak.

2.
 Vnútro Zeme pred 4,5 miliardami rokov bolo ako horúce klokotajúce peklo roztavených hornín. Ťažké prvky, napr. Železo a nikel klesli do stredu a vytvorili pevné jadro Zeme. Ľahšie horniny – prevažne vytvorené kremíkom a hliníkom – vyplávali na povrch. Kde bola zemská kôra tenká, kvapalné horniny vytryskli cez vulkány na povrch ako láva.  Zem obklopoval tenký prstenec zvyškov materiálov ešte z doby, keď sa planéty len začali formovať. 

3.
 Stovky miliónov rokov po prvom sformovaní sa Zeme, bombardovali jej povrch lietajúce kusy skál z ľadových komét. Toto kozmické ostreľovanie posialo Zem krátermi.   Mladá Zem sa preto veľmi podobala dnešnému Mesiacu – až na to, že činné sopky sa nachádzali po celej zemeguli.

4.
 Sopky chrlili plyny do prvotnej atmosféry, ktorá obklopovala Zem.   Jedným z plynov bola aj vodná para. Keď sa dostala do styku s chladným okolím, kondenzovala do mrakov. Mraky boli zdrojom dažďov, ktoré pomaly napĺňali krátery na povrchu a vytvorili hlboké oceány. Aj voda z taviacich sa komét sa dostala do oceánov.                                                                                                                                                                       
5. Postupne Zem dosiahla stredný vek ( asi dve miliardy rokov ) a väčšinu jej pevného povrchu pokrývala vtedy hrubá vrstva vody. Sily vyvolané horúcimi prúdmi z útrob Zeme spôsobili, že sa povrch rozštiepil na niekoľko obrovských pohyblivých blokov nazývaných tektonické dosky, ktoré sú i dnes v pohybe a formujú súčasnú tvár Zeme.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu