Zóny pre každého študenta

Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa je jediná sprístupnená jaskyňa na území Vysokých Tatier. Nachádza sa v Národnej prírodnej rezervácii Belianske Tatry vo východnej časti Tatranského národného parku. Patrí medzi najnavštevovanejšie jaskyne na Slovensku.

Vchod do jaskyne bol známy už v priebehu 18. storočia, no do neznámeho otvoru sa odhodlali vstúpiť jaskyniari Augustín Kaltstein a Emmerich Verbovský až v roku 1881. Práve Augustín Kaltstein dal vybudovať prístupový chodník dnes označený žltou turistickou značkou z Tatranskej Kotliny k Belianskej jaskyni. Z Tatranskej Kotliny je možné dostať sa k nej pešo, približne za 30 minút.

Belianska jaskyňa je dlhá viac ako 3800 metrov. Na prehliadkovej trase dlhej 1370 metrov sa nachádza 830 schodov. Teplota v jaskyni sa pohybuje okolo 5 – 6,3 °C a vlhkosť vzduchu je 97 %. Prehliadka jaskyne trvá približne 70 minút. Okrem turistickej prehliadky môžu návštevníci využiť aj ozdravovacie pobyty, ktoré sú vhodné pre ľudí trpiacich astmou, dýchacími ťažkosťami, alergiami a zápalom priedušiek.

V Belianskej jaskyni sa nachádza množstvo skalných útvarov, jazierok, siení a dómov. Veľmi zaujímavým útvarom je tzv. Pizzianska veža, ktorú môžeme vidieť aj na znaku belianskej jaskyne. Nájdeme v nej aj množstvo výzdoby pripomínajúcu postavičky, ako napríklad stalagmit Mikuláš.

K najkrajším sieňam patria Hudobná sieň, ktorá dostala názov podľa zvukov kvapiek, ktoré dopadajú na hladinu jazierka. Práve v tejto sieni sa odohrávali hudobné koncerty pre jej dobrú akustiku. Ďalšia až 24 metrová mohutná sieň je pomenovaná podľa jaskyniara Augustína Kaltsteina. Jaskyňa však nie je neživá ale má svojich obyvateľov. Nachádza sa v nej sedem druhov netopierov, ktorí vám môžu počas prehliadky lietať ponad hlavy.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/geografia/14620-belianska-jaskyna/