Zóny pre každého študenta

Francúzsko zaujímavosti

Francúzsko

- Určte polohu Francúzska.

- Poukážte na prirodzené pomery a ich vplyv na rozvoj poľnohospodárstva.

- Zhodnoťte urbanizáciu, zamestnanosť, národnú a jazykovú štruktúru obyvateľstva.

- Charakterizujte dopravné systémy Francúzska a porovnajte ich zo Slovenskom.

- Vyberte najznámejšie miesta cestovného ruchu

Poloha:  Francúzsko sa rozprestiera od Severného mora po more Stredozemné. Je najrozľahlejšou krajinou západnej Európy, asi 11x väčšou ako je Slovensko. Na severe tvorí hranice Francúzska Lamanšský prieliv, na západe Atlantický oceán, na juhovýchode Stredozemné more. Prirodzenú hranicu medzi Španielskom a Francúzskom predstavujú Pyreneje. Na západe hraničí s Belgickom, Luxemburskom, Nemeckom, Švajčiarskom, Talianskom a Monakom, na juhu z Andorrou a Španielskom. Sever a západ Francúzska je nížinatý. Vnútrozemie vypĺňa Centrálny masív, ktorý zaberá asi 1/6 územia. Na juhu Francúzska sa nachádzajú Pyreneje a na juhovýchode časť Západných Álp. Najvyššiu nadmorskú výšku dosahuje Mont Blanc (4 807mn.m.), ktorý sa nachádza na hraniciach medzi Talianskom a Francúzskom. Medzi Alsaskom a Lotrinskom sa na severovýchode nachádzajú Vogézy. Najväčšou panvou je Parížska panva. Významné rieky sú Seina, Loira, Rhône, Garonne a dôležitú vodnú cestu predstavuje aj hraničná rieka Rýn.

Podnebie:  Na severozápade krajiny v departmentoch Normandia a Bretónsko, vládne mierne prímorské podnebie s častými zrážkami. Vo vnútrozemí oceánske podnebie prechádza smerom na východ do kontinentálneho. Regióny na pobreží Stredozemného mora majú stredomorské podnebie, bývajú tu suché horúce letá a mierne daždivé zimy. Pyreneje a Alpy sa vyznačujú typicky horským podnebím.

Hospodárstvo: Francúzsko má veľké množstvo nížin a temer 55% povrchu krajiny sa využíva poľnohospodársky na pestovanie obilia, cukrovej repy, zemiakov, zeleniny, ovocia a viniča. Svetoznáme vína pochádzajú z oblastí Bordeaux, Burgundsko a Champagne. Vo vyspelom poľnohospodárstve však prevláda živočíšna výroba: chov dobytka, ošípaných a hydiny. Dôležitý je taktiež rybolov, zvláštnosťou je chov ustríc. Francúzsko je najväčší európsky vývozca potravín. Po 2. svetovej vojne sa Francúzsko zmenilo z agrárnej na modernú priemyselnú mocnosť. Základom priemyslu je ťažba železnej rudy, bauxitu, čierneho uhlia a uránu. Priemysel zamestnáva ¼ všetkých pracujúcich. Dominuje tu strojársky priemysel, zameraný na výrobu automobilov: Peugeot, Citroën, Renault, lodí a lietadiel: Airbus. Ďalšími dôležitými odvetviami sú hutníctvo, chemická výroba, potravinársky a textilný priemysel (Dior, Coco Chanel) Priemyselné oblasti v Paríži, oblasť Alsaska a Lotrinska, Lyon, Marseille a iné. Francúzsko je lídrom európskeho vesmírneho programu. Najvýznamnejšími obchodnými partnermi sú USA a štáty Európskej únie. Francúzsko je aj jadrovou veľmocou, po USA je vo Francúzsku najviac jadrových elektrární na Zemi. Mena: Euro. Podiel výroby elektriny v jadrových elektrárňach je svetovo najväčší, časť vyrobenej energie štát exportuje. Na hrubom domácom produkte sa najviac podieľa sektor služieb, kde je zamestnaných okolo 65% ekonomicky činného obyvateľstva. Francúzske školstvo patrí k najlepším na svete je tu okolo 90 univerzít, medzi najlepšie školy patria napríklad „Grandes Écoles“ (Grands Ikol )

Obyvateľstvo: Francúzsko je parlamentná republika s výraznými právomocami prezidenta. Francúzsko má 65 mil. obyvateľov. Po Rusku a Nemecku je treťou najľudnatejšou krajinou Európy. Urbanizácia je veľmi vysoká, takmer 77% obyvateľstva žije v mestách. Prevažná väčšina obyvateľstva sú Francúzi. Najpočetnejšími menšinami sú Alsasania, Lotrinčania, na hraniciach s Belgickom žijú Valóni a Flámi. V Bretónsku sú to Bretónci a v Pyrenejských oblastiach Katalánci a Baskovia. Je preto logické, že okrem francúzštiny sa tu používa alsasčina, bretónčina, baskičtina a mnohé ďalšie jazyky. Spomedzi cudzincov tu žijú Portugalci, Alžírci, Maročania, Taliani, Španieli,... Najpočetnejšie náboženstvo je kresťanstvo, prevažuje rímskokatolícke, avšak 10% obyvateľstva tvoria moslimovia, asi 1% zastúpenie tu má židovské náboženstvo.

Doprava: Dopravná sieť patrí medzi najdlhšie a najrozvinutejšie v rámci Európy. Nachádza sa tu veľké množstvo letísk pričom najvýznamnejšie v Paríži. CestnáŽelezničná sieť sú tiež na veľmi vysokej úrovni. Vo Francúzku je okolo 12 tisíc km diaľnic, známa je TGV vysokorýchlostná železnica, vlaky dosahujú rýchlosť okolo 300 km/h. Cez Lamanšský prieliv je vybudovaný Euro tunel, ktorý predstavuje spojenie medzi Francúzskom a Spojeným kráľovstvom. Vo Francúzsku sa nachádza 10 väčších prístavov, najväčší z nich je v Marseille.

Slovenská úroveň dopravy trochu zaostáva za štandardom dopravných sietí vo vyspelých krajinách. Oproti Francúzsku sme znevýhodnený pre menej priaznivý terén. Najvýznamnejšia doprava na Slovensku je cestná, čo sa týka železníc, železničná doprava zohráva významnú úlohu v preprave nákladov a v osobnej preprave na kratšie vzdialenosti. Riečna doprava sa viaže na rieku Dunaj, k dispozícii máme viacero letísk, pričom najväčšie sú v Bratislave a v Košiciach.

Cestovný ruch:  Paríž, známy aj ako mesto módy, je jedno z najnavštevovanejších miest sveta. Najznámejšie pamiatky sú Eiffelova veža, Louvre, Víťazný oblúk, Disneyland a Versailles. Obľúbené je aj pobrežie Stredozemného mora na francúzskej Riviére s kúpeľným mestom Cannes, kde sa každý rok koná filmový festival. Veľa možností na zimné športy ponúkajú francúzske Pyreneje a Alpy. Známym pútnickým miestom sú Lurdy.

Súčasťou Francúzska je Korzika, Francúzska Guyana, Martinik, Francúzska Polynézia, Reunion, Nová Kaledónia a iné.

Monacké kniežactvo:  - je malý štátik na pobreží Ligúrskeho mora. Má okolo 36 tisíc obyvateľov, pričom hustota obyvateľstva je až 18 tisíc obyvateľov/km2. Iba 1/6 obyvateľstva sú pôvodný Monačania, ostatný sú hlavne Francúzi a Taliani. - je daňový raj, pričom na hrubom domácom produkte sa najviac podieľajú služby (bankovníctvo) a cestovný ruch. Monako je známe aj svojimi kasínami, najmä Monte Carlo.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/geografia/14788-francuzsko-zaujimavosti/