Apeninský polostrov

Prírodné vedy » Geografia

Autor: sp-prace (16)
Typ práce: Referát
Dátum: 18.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 627 slov
Počet zobrazení: 6 244
Tlačení: 400
Uložení: 370

Apeninský polostrov

  • Charakterizujte polohu a prírodné pomery regiónu
  • Poukážte na rozdiely v ekonomike, štruktúre a rozmiestnení obyvateľstva štátov Apeninského polostrova
  • Zhodnoťte význam CR oblasti

Povrch rozloha je 301 tisíc km2

severnú hranicu tvoria Alpy s najvyšším vrchom Európy, ktorý sa volá Mont Blanc 4 807m.n.m

Na rozsiahlu Pádsku nížinu nadväzujú Apeniny, kt. sú dlhé 1100 km a rozdeľujú taliansku „čižmu“ na dve časti: jedna smeruje k Jadranskému a druhá k Tyrrhenskému moru. Okrem väčších ostrovov ako sú Sardínia a Sicília v južnej časti Stredozemného mora sú súčasťou aj ďalšie ostrovy neďaleko pobrežia ako sú Ischia, Elba a Capri. Na apeninskom polostrove ako aj na ostrovoch ( kt. sú súčasťou Talianska) nájdeme množstvo sopiek, najznámejšie sú Etna, Vezuv, Stromboli...

Pôvodné lesy boli vyrúbané a dnes prevažnú časť apeninského polostrova tvoria krovinaté porasty macchie.

Riečna sieť je hustá s dostatkom vody, slúži na výrobu energie a zavlažovanie. Významné rieky sú napr. Pád, Tiber, Arno a iné.

Podnebie

Je stredomorské , sú teplé suché letá a daždivé zimy, priemerné teploty tu dosahujú 4-8 ̊C v januári a v júni je to približne 25-30 ̊C, v Alpách je ale alpínska klíma ( teploty sú nižšie a v zime sneží)

História

*Okolo roku 1700 pred Kristom sa tu usadili Italikovia a Etruskovia, ktorý založili Rím a v 4. storočí sa zjednotili na Rímskej ríše, ktorá bola v tom období vedúcou mocnosťou Európy. Po jej páde sa Rím stal hlavným centrom pápežstva.

*V ranom stredoveku boli najvýznamnejšími strediskami kultúry a politického života: Rím, Janov, Benátky, *Florencia, Milánske kniežactvo a Neapolské kráľovstvo.

*Významnou historickou osobnosťou Talianska bol Giuseppe Garibaldy, kt. sa zaslúžil na zjednotení krajiny.

* Po prvej svetovej vojne sa dostali k moci fašisti a Mussoliny. Od roku 1943 je Taliansko republikou, ktorá ma dnes 20 regiónov.

Obyvateľstvo Taliansko má približne 60 miliónov obyvateľov

- priemerná hustota je 190 obyvateľov/ km2

- 95% obyvateľov hovorí taliansky, na hraniciach s Rakúskom (v južnom Tirolsku a Trentine) nemecky a na francúzskych hraniciach sa hovorí francúzsky.

- vyše 90% talianskeho obyvateľstva je katolíckeho vierovyznania.

Hospodárstvo

Pozostatkom dlhého obdobia, keď sa na talianskom hospodárstve prejavoval silný vplyv štátu, sú pretrvávajúce rozdiely medzi priemyselným severom a prevažne roľníckym juhom s vysokou nezamestnanosťou. 

-poľnohospodárstvo, na ktoré pripadajú iba 3% HDP, je veľmi rozdielne na juhu a na severe. Kým sa na severe využíva vyspelá technika, na juhu prevláda tradičná malovýroba.

Taliansko je najväčším európskym producentom ryže, paradajok a cestovín. Pestuje sa tu tiež pšenica, kukurica, olivy, vinič a všeobecne ovocie a zelenina. 

-priemysel  sa na HDP podieľa približne 30%

Dôležitými priemyselnými odvetviami sú strojárstvo, hutníctvo (oceľ, hliník), výroba textilu, potravinárstvo (obilniny, subtropické ovocie, ryby) a taktiež chemický priemysel. K hlavným vývozným produktom patria automobily: Alfa Romeo, Ferrari, Fiat, Lancia, Maserati či Lamborghini. V prístavných mestách ako napr. Janov, Miláno, Benátky, Terst sa vyrábajú lode a ich komponenty. Taliansko je takisto známe módou, najznámejšie značky, kt. vznikli práve v Taliansku sú Armani, Versace, Gucci a iné. Najvýznamnejšia priemyselná oblasť je na severe krajiny a to Janov, Miláno, Turín.

 *Taliansko je známe svojimi bankami, kt. pôsobia aj na Slovensku sú to napr. VÚB, Generali, Unicredit,...

Doprava

Najfrekventovanejšia je cestná sieť. Taliansko disponuje veľkým množstvom diaľnic, čo sú najkvalitnejšie cesty. Najväčšie prístavy sú Janov, Benátky a Neapol. Veľmi používaná je aj letecká doprava, Taliansko má približne 100 letísk, z toho asi 8 medzinárodných.

Cestovný ruch je jedným z najdôležitejších hospodárskych faktorov, kt. výrazne ovplyvňuje HDP. V Taliansku majú služby pomerne vysoký štandard. Preslávená je aj talianska kuchyňa.

Taliansko ponúka rekreáciu v horských oblastiach. V zime sa môžeme lyžovať a v leto v Alpách je ako stvorené na turistiku a horolezectvo.

Keďže Taliansko je prímorská krajina, nájdeme tu veľa pláží a prímorských stredísk ako sú Riminy, Bibione, Palmová riviéra a mnohé ďalšie.

Obľúbené sú aj pobyty na ostrovoch Elba, Capri, Sardínia, ...

Taliansko je aj krajom s veľkým množstvom kultúrnych a historických pamiatok zaradením do UNESCO.

Medzi vychýrené oblasti patria Toskánsko, Florencia, Pisa, Benátky, Miláno, Rím a iné.

Súčasťou Talianska je - pápežský štát Vatikán. Je to pútnické miesto pre kresťanov, kde môžeme vidieť Chrám sv. Petra, Námestie sv. Petra a tiež Sixtínsku Kaplnku.

 - San Maríno najmenšia európska republika, známa tiež predajom poštových známok.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu