Pyrenejský polostrov

Pyrenejský polostrov

- charakterizujte prírodné pomery regiónu

- poukážte na rozdiely v ekonomike, štruktúre a rozmiestnení obyvateľstva

- zhodnoťte význam CR pre Pyrenejský polostrov

Poznáme ho tiež pod menom  Iberský polostrov.

Povrch Pyrenejský polostrov je od európskej pevniny oddelený Pyrenejami. Ďalšie pohoria sa Kastílske vrchy, Kantábrijské vrchy,Iberské vrchy, Andalúzske vrchy a Sierra Morena, kt. je najvyšším masívom pevninského Španielska a jej najvyšší vrch je Mulhácen ( 3 478 m.n.m) Najvyššie pohorie Portugalska je Serra de Estrela (1991 m.n.m) Väčšinu povrchu zaberáná náhorná plošina Meseta. Čo sa týka nížin je ich málo a zaberajú územia pri pobreží. Najrozsiahlejšia je nížina na území Andalúzie. Vodstvo: Rieky:  Tejo, Duero, Mino, Ebro, Guadiana, Guadalquiriv a iné.  Jazerá:  Lago de Caspe, Lago de Alarcón, Lago de Alcántara,Lago de Garcia de Sola

Podnebie:  V Španielsku je rôznorodé podnebie a závisí od polohy. Môže byť stredomorské alebo vnútrozemské (veľmi horúce a suché letá a studené zimy). Portugalsko má podnebie stredomorské, ktoré je významne ovplyvnené Atlantickým oceánom. V lete sú priemerné teploty okolo 25-30 ̊C a zimy sú mierne a daždivé.

Španielsko je parlamentná monarchia, ktorej súčasťou sú Kanárske ostrovy (Pico de Teide 3700 m.n.m ) Baleáry, Ibiza a tiež Malorka. Má rozlohu približne 504 000 km2, takže je 10x väčšie ako Slovensko. Obyvateľstvo: V Španielsku žije okolo 46 mil. obyvateľov. Španieli tvoria okolo 75% obyvateľstva. Najpočetnejšími menšinami sú Katalánci, Baskovia a Galíčania (Galícia) Z cudzincov majú najvyšší podiel Maročania. Úradným jazykom je španielčina, aj keď v Baskicku sa hovorí baskičtinou a v Katalánsku po katalánsky. História: Španielsko bolo veľmi významnou koloniálnou veľmocou, z tohto dôvodu väčšina krajín Latinskej Ameriky hovorí po španielsky. Zo zámorských kolónií mu ostali len mestá Ceuta a Melila.  Hospodárstvo: - poľnohospodárstvo využíva 60% rozlohy štátu. Produkuje najmä obilie, zeleninu, ovocie ( 1.miesto v produkcii pomarančov), olivy a vinič... Značný význam má aj rybolov, ktorý ma veľkú úlohu v exporte.

- priemysel: hutníctvo (Španielsko je v celku bohaté na uhlie, meď, ortuť, zinok, železo a iné ), strojársky, potravinársky, chemický. Je sústredený najmä na severe v okolí Madridu a zabezpečuje asi 1/3 HDP. Najdôležitejší je sektor služieb  a CR, ktorý tvorí asi 60% hrubého domáceho produktu. Mestá: väčšina obyvateľov žije na pobreží, vnútrozemie je osídlené len riedko. Hlavným mestom Španielska je Madrid, ďalšie veľké mestá sú Barcelona, Sevilla, Valencia... Doprava: Krajina má veľmi dobre vybudovanú železničnú a cestnú sieť. Vyskytuje sa tu okolo 20 medzinárodných letísk. Rozšírená je tiež lodná doprava. Najväčšie prístavy sú Barcelona, Bilbao a Gijón. Cestovný ruch: Španielsko je jednou z hlavných európskych turistických krajín. Veľké ostrovy ako Malorka, Ibiza či Kanárske ostrovy navštívi každý rok niekoľko miliónov turistov. Stredozemné rekreačné strediská sa začínajú na severe Katalánsku a cez Valenciu prechádzajú do známeho Casta del Sol teda Slnečného pobrežia. Turisticky navštevované sú samozrejme aj veľkomestá ako Madrid a Barcelona, k raritám patrí mesto Cordoba, ktoré bolo ovplyvnené arabskou nadvládou v 10 stor. Pre priaznivcov zimných športov ponúkajú výbornú rekreáciu Pyreneje na severe, ale aj Sierra Nevada na juhu. Národné parky Covadonga, Oviedo či Donana sú vyhľadávanými cieľmi milovníkov prírody. Gibraltár  - patrí Anglicku a nachádza sa tu námorná aj letecká základňa. Gibraltár je v súčasnosti predmetom sporu medzi Britmi a Španielmi. Je to jediné miesto Európy, kde žijú voľne opice.

Portugalsko: - má rozlohu 92 tisíc km2 - štátne zriadenie: republika, ku ktorej patrí aj Madeira a Azorské ostrovy -má 10 miliónov obyvateľov, z ktorých 98% sú Portugalci, pričom 2/3 z nich žijú mimo miest. Ku katolicizme sa tu hlási 95% obyvateľstva. História: aj Portugalsko bolo námornou veľmocou a vďaka Tordesillaskej zmluve, dnes Brazília a ďalšie štáty hovoria portugalským jazykom. Hospodárstvo: Portugalsko je ešte stále prevažne agrárna krajina. Hlavné územia pestovania plodín sú medzi riekami Duero a Tajo, pestuje sa tu najmä vinič, ovocie, figy, mandle a iné. V živočíšnej výrobe prevažuje chov dobytka, veľmi významný je rybolov (sardinky a tuniaky) Čo sa týka priemyslu: tak je to hlavne potravinársky (spracovávanie agrárnych produktov), textilný a chemický priemysel. Najvýznamnejším hospodárskym odvetvím je sektor služieb. Doprava: - dobre vybudovaná železničná a cestná sieť * v Lisabone je jeden z najdlhších mostov sveta a to most Vasca da Gamu Cestovný ruch: - mestá Porto, Lisabon a pre kresťanov má veľký význam miesto Fatima. - pláže a prímorské strediská

Andorra: Je parlamentné kniežactvo, ktoré má okolo 70 tisíc obyvateľov. Podnebie je horské aj keď je tú výrazný vplyv Stredomoria. Andorra je známa ako daňový raj. Zaujímavé je, že štátne občianstvo sa dá získať až po 25 rokoch bývania v Andorre.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/geografia/14790-pyrenejsky-polostrov/