Zóny pre každého študenta

Poloha a rozloha Afriky

Poloha a rozloha Afriky

Afrika je tretí najrozľahlejší svetadiel po Ázii a Amerike. Je trikrát väčší ako Európa. má 30,5 mil km². A žije tu viac ako 1 miliarda obyvateľov. Rozprestiera sa takmer symetricky okolo rovníka, ktorý ju pretína v dĺžke 4 000 km. Cez Afriku vedú aj obratník Raka - na severe a obratník Kozorožca na juhu. Významný je aj nultý poludník, ktorý rozdeľuje Afriku na východnú a západnú. Veľká časť Afriky má rovnaký čas ako Slovensko.
 
Svetadiel obmývajú dva oceány - Atlantický zo západu a Indický z juhovýchodu. Na severe ju obmýva Stredozemné more a na sevorovýchode Červené more. Atlantický oceán zabieha najhlbším Guinejským zálivom. Na severe sú dva menšie zálivy Veľká a Malá Syrta. Na východe vybieha najväčší africký polostrov Somálsky polostrov, ten sa pre svoj tvar nazýva aj Africký roh. V Indickom oceáne Mozambický prieliv oddeľuje od kontinentu najväčší africký ostrov - Madagaskar. Severne od neho sa nachádzajú malé ostrovy KomorySeychely. Východne ostrovy Réunion a Maurícius. Západne od Afriky v Atlantickom oceáne ležia Kapverdské a Kanárske ostrovy.
Afriku od Európy oddeľuje úzky Gibraltársky prieliv (má 14 km) a Stredozemné more.
 
Afriku od Ázie oddeľuje prekopaný Suezský prieplav, Červené more, prieliv Bab-al Mandab a Adenský záliv.
 
Plavby okolo Afriky sa začali uskutočňovať asi pred 500 rokmi, keď najmä Portugalci a neskôr aj Holanďania, Španieli, Taliani či Angličania cestovali do Indie, do Japonska a do Číny. Vnútrozemie svetadiela zostávalo tajomné a nepoznané oveľa dlhšie. Napriek tomu cestovatelia ako David Livingstone a Henry Stanley s pomocou domorodcov postupne objavili aj vnútrozemie "čierneho svetadiela".
Najsevernejší mys: Biely mys, najjužnejší: Strelkový mys, najvýchodnejší: Mys Hafún, najzápadnejší: Zelený mys.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/geografia/17171-poloha-a-rozloha-afriky/