Povrch Afriky

Prírodné vedy » Geografia

Autor: ursula (22)
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 08.04.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 254 slov
Počet zobrazení: 3 404
Tlačení: 222
Uložení: 223

Povrch Afriky

Väčšinu afrického povrchu tvoria NÁHORNÉ PLOŠINY. Najvýznamnejšou a najzaujímavejšou črtou Afriky je to, že na východe sa od nej pomaly odtrháva časť pevniny. O niekoľko desiatok miliónov rokov sa od nej odčlení veľký kus súše a vytvorí najväčší ostrov na našej Zemi. Zlom, pozdĺž ktorého sa Afrika oddeľuje, sa nazýva Východoafrická priekopováprepadlina. Tiahne sa od Červeného mora takmer rovnobežne s východným pobrežím Afriky. Pozdĺž zlomu sa nachádzajú veľké a hlboké jazerá (Tanganika, Malawi). Zlom lemujú sopky. V tejto oblasti je aj najvyššie pohorie Afriky – Kilimandžáro. Jeho najvyšší vrch Uhuru (Kibo) má 5 895m. Je sopečného pôvodu a jeho vrchol pokrýva ľadovec, ktorého bielobu vidieť už z diaľky. K ďalším vysokým pohoriam patria: Etiópska vysočina, Keňa, Ruwenzori.

Blízko pobrežia Adenského zálivu sa v hlbokej preliačine nachádza najnižší bod Afriky: Asalská preliačina. Ďalšou pozoruhodnosťou Afriky je jej pomalé približovanie sa k Európe. Preto vzniklo na severozápade pohorie Atlas. Na juhu sa tiahne pohorie: Dračie vrchy.

Zvyšky starých pohorí sú v strednej časti Sahary: Ahaggar, Tibesti a Dárfúr. Hornaté sú aj Kanárske ostrovy a Madagaskar. Nad Guinejským zálivom sú ešte dve rozsiahlejšie vysočiny: Guinejská a Adamauská.

Povrch spestrujú aj rozľahlé panvy: Konžská ležiaca na rovníku, Čadská – okolo Čadského jazera na juhu Sahary a Kalahari ležiaca v strede rovnomennej púšte.

Pri celkovom pohľade na Afriku sú na nej výrazné púštne oblasti. Púšť Sahara je najväčšou púšťou sveta. Meria skoro 9 mil km štvorcových. Pretína ju obratník Raka. Na jej okrajoch sa vytvorili ďalšie púšte: Líbyjská, Piesočná, Arabská, Núbijská. Aj na južnej pologuli má Afrika významné púšte, ktoré pretína obratník Kozorožca. Uprostred púšť Kalahari a na pobreží Atlantického oceánu Namib, nazývaná aj diamantová púšť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu