Podnebie Afriky

Prírodné vedy » Geografia

Autor: ursula (22)
Typ práce: Referát
Dátum: 08.04.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 288 slov
Počet zobrazení: 2 719
Tlačení: 167
Uložení: 140

Podnebie Afriky

Afrika je najteplejší svetadiel na našej Zemi. Takmer uprostred ju pretína rovník, kde dopadá najviac slnka a tepla. Táto časť Afriky až po obratník Raka na severe a obratník Kozorožca na juhu leží v tropickom - teplom pásme. Pri rovníkuje veľmi vlhké a veľmi horúce tropické podnebie, ktoré sa nazýva aj rovníkové. Takmer každodenne tam prší. 
 
Na obratníkoch je suché a horúce tropické (teplé) pásmo. Teploty cez deň a v noci značne kolíšu. V noci sa krajina bez rastlinnej pokrývky výrazne ochladí a počas dňa nesmierne zahreje a tak sa vytvorili púšte Sahara, Kalahari a Namib. V tropických oblastiach Sahary preto namerali absolútne najvyššie teploty na Zemi (Azízija + 58°C).
 
Na juh od rovníka sú ročné obdobia opačné ako na severnej pologuli. Od rovníka smerom k obratníku Kozorožca a Raka ubúda zrážok a rozvinulo sa tu podnebie s výraznými obdobiami sucha a zrážok - striedavo vlhké.
 
Len na severe a juhu Afriky poznajú štyri ročné obdobia v subtropickom podnebnom pásme. Na severe je to okolo Stredozemného mora, kde potrebné zrážky prichádzajú od Atlantického oceána. Rastie tu stredomorské rastlinstvo a pestujú sa citrusy.
 
Na juhu je subtropické pásmo väčšie a to vplyvom vlahy z Indického oceána. Leto je tam v mesiacoch december až marec a zima od júna do septembra.
 Aj nadmorská výška vplýva na podnebie. Vyššie položené miesta majú príjemnejšiu klímu a viac zrážok.
 
Na podnebie má veľký vplyv prúdenie ovzdušia a morské prúdy. Studené Kanársky a Benguelský z Atlantického oceánu zabraňujú zrážkam a teplé od Indického prinášajú zrážky. Aj monzún prinášajúci zrážky od Indického oceána ovplyvňuje východné pobrežie až po Somálsky polostrov. Najvýznamnejšie pre vznik podnebných pásem v Afrike sú však pasáty. Najstálejšie prúdenie ovzdušia od obratníkov k rovníku. Severovýchodný a juhovýchodný pasát. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu