Severná Afrika

Prírodné vedy » Geografia

Autor: ursula (22)
Typ práce: Referát
Dátum: 08.04.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 366 slov
Počet zobrazení: 3 068
Tlačení: 186
Uložení: 171

Severná Afrika

Najbližšie k Európe leží severná Arika, oddeľuje ju Stredozemné more a Gibraltársky prieliv. Zo západu ju obmýva Atlantický oceán z východu Červené more. Už v staroveku tu žili staré civilizácie Egypťanov či Kartágincov. Na severovýchode oblasť hraničí s Áziou, od ktorej ju oddeľuje Suezský prieplav a Červené more. Na severnú Afriku mali národy juhozápadnej Ázie väčší vplyv ako Európania. Dôkazom je rozšírenie islamského náboženstva.

Leží tu najväčší africký štát - Alžírsko (s rozlohou viac ako 2 mil.km). Tretí najľudnatejší štát Afriky je Egypt, kde sú známe pyramídy.

V severnej Afrike ležia štáty: Egypt - (hlavné mesto Káhira), Líbya (Tripolis), Tunisko (Tunis), Alžírsko (Alžír), Maroko (Rabat), Západná Sahara, Mauritánia, Mali (Bamako), Niger (Niamey), Čad, Sudán (Chartúm), Južný Sudán (Júbá) - 12 štárov.

Maroko si stále nárokuje rozľahlú, ale málo obývanú Západnú Saharu - okupuje ju.

PRÍRODA - severná Afrika je rozlohou väčšia ako celá Európa. Väčšinu územia pokrýva púšť Sahara (piesočná, kamenistá, štrková). V púšti sa vynímajú zelené miesta - oázy, kde je blízko povrchu podzemná voda. Rastú tam palmy. Na púšti sú pozostatky starých pohorí - Tibesti, Ahaggar, Darfur. Na severozápad od Sahary sa dvíha pohorie Atlas - prechádza cez Maroko a Alžírsko.

Celkový ráz tejto oblasti, ktorú pretína obratník Raka, určuje suché a veľmi teplé podnebie. Sú tam miesta, kde namerali najvyššiu teplotu na Zemi. Najpríjemnejšia pre život ľudí je prímorská subtropická krajina pri Stredozemnom mori a územie pozdĺž rieky Níl.

Na Sahare sú občasné rieky, ktoré v mapách vyznačujú čiarkovane nazývané vádí. Najväčším jazerom je Čadské (vysychá).

OBYVATEĽSTVO - z veľkej väčšiny ho tvoria Arabi, ktorí vyznávajú islam (moslimovia). Nachádzajú sa tu najznámejšie mestá Káhira, Alžír, Rabat, Casablanca, Alexandria. V staroveku sa krásou preslávilo Kartágo, teraz je predmestím Tunisu. Obyvatelia na severe sa dožívajú najvyššieho veku. Sú tam najlepšie školy. Učí sa v nich po arabsky, používa sa arabské písmo (od Arabov prevzali Európania číslice).

HOSPODÁRSTVO - je to najvyspelejšia časť Afriky. Má významné zásoby ropy a zemného plynu. Vyniká pestovaním citrusov - pomaranče, citróny, mandarinky..., olív, viniča, bavlny. Tkajú koberce, vyrábajú keramiku, spracúvajú kožu ale aj modernú výrobu automobily a lode. V oblasti je najvyššia životná úroveň v Afrike.

Známe letoviská sú pri Červenom mori (napr. Hurgada), pri Stredozemnom mori (napr. Djerba). Obľúbené sú výjazdy na terénnych vozidlách alebo ťavách na Saharu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#severna afrika


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu