Južná Afrika

Prírodné vedy » Geografia

Autor: ursula (22)
Typ práce: Referát
Dátum: 08.04.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 411 slov
Počet zobrazení: 3 988
Tlačení: 230
Uložení: 189

Južná Afrika

Najmenšia oblasť Afriky zaberá jej najjužnejšiu - zúženú časť. Tak ako osou severnej Afriky je obratník Raka, strednej rovník, tak osou južnej je obratník Kozorožca. Oblasť je rozlohou taká veľká ako Európa bez Ruska. Na východe a juhovýchode ju obmýva Indický oceán a na západe a juhozápade Atlantický oceán.Pobrežie nemá veľké zálivy ani polostrovy. V Indickom oceáne, oddelený Mozambickým prielivom, leží najväčší ostrov Afriky - Madagaskar.
V južnej Afrike sa nachádzajú tieto štáty: Angola, Zambia, Malawi, Mozambik, Namíbia, Botswana, Zimbabwe, Juhoafrická republika, Lesotho, Svazijsko, Madagaskar.
 
PRÍRODA: Je veľmi pestrá. Územie má tvar panvy, ktorej okraje tvoria pohoria a vyvýšeniny na pobreží oceána. Stred vypĺňa zníženina okolo rieky Okavango, je to bezodtoková oblasť. Veľkú časť krajiny tvoria púšte Kalahari (vnútrozemská, leží v pánve Kalahari) a Namib (na pobreží, prezývaná diamantová). Tá vznikla pôsobením studeného morského Benguelského prúdu. Vzduch vanúci od oceánu sa nad teplejšou pevninou ešte otepľuje, pritom vysúša, a tak vznikla veľmi suchá krajina pozdĺž pobrežia.
 
Najpríjemnejšie podnebie má východná a južná časť oblasti. Je tam subtropické podnebie, rastlinstvo a živočíšstvo. Východnú časť ešte ovplyvňuje aj vlhký, letný monzún, ktorý prináša zrážky. Ročné obdobia v južnej Afrike sú opačne ako u nás. Leto je v decembri až marci.
 
Najvyššie pohorie Dračie vrchy sú vyššie ako naše Karpaty. Vysoké pohorie sa tiahne aj stredom Madagaskaru. Najvodnatejšie rieky Limpopoa Zambezi tečú do Indického oceána. Na Zambezi sú najkrajšie vodopády Viktóriine. Najväčšie jazero oblasti sa volá tak ako štát Malawi. Práve v tejto oblasti sa tiahne Východoafrická priekopová prepadlina. Rastlinstvo a živočíšstvo pripomína krajinu saván a tiež je tu púštna krajina. Osobitne zaujímavú prírodu má Madagaskar (napríklad baobaby a lemury).
 
OBYVATEĽSTVO: Aj keď má južná Afrika najmenej obyvateľov, žije tam 30-krát viac obyvateľov ako na Slovensku. Ľudia žijú najmä v južnej a juhovýchodnej časti s príjemnejším podnebím. Vyraástli tam najväčšie a najmodernejšie mestá Afriky: Johannesburg, KapskéMesto, Pretória, Harare či Maputo. V mestách žije menej obyvateľov ako na vidieku. Pri veľkomestách sa rýchlo rozrastajú štvrte chudobných prisťahovalcov z vidieka. Na dorozumievanie sa používa množstvo jazykov, k najpoužívanejším patria: angličtina, portugalčina a početné domáce jazyky a afrikánčina. V minulosti sa v Juhoafrickej republike (skrátene JAR) prejavoval nebezpečný rasizmus.
 
HOSPODÁRSTVO: Rozvoj v tejto oblasti nastal postupne po prisťahovaní európskych prisťahovalcov, predovšetkým v JAR. Tá je celkovo najrozvinutejším štátom Afriky. Máveľké nerastné bohatstvo - zlato a diamanty. Pestuje subtropické ovocie a chová dobytok. Má najrozvinutejšiu priemyselnú výrobu, kvalitné cesty, železnice. Ostatné štáty sú chudobné. Najviac turistov prichádza na safari a do JAR.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu