Poloha a rozloha Európy

Prírodné vedy » Geografia

Autor: ursula (22)
Typ práce: Referát
Dátum: 15.04.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 217 slov
Počet zobrazení: 3 804
Tlačení: 187
Uložení: 166

Poloha a rozloha Európy

Európa je rozlohou druhý najmenší svetadiel. Rozloha je 10,2 mil km štvorcových. Najväčší svetadiel Ázia má 44 mil km, Amerika 42 mil, Afrika 30 mil, Antarktída 13 mil a najmenšia Austrália ( s Oceániou) 9 mil. Leží s Áziou na spoločnom kontinente Eurázia.
 
Hranica Európy a Ázie vedie východným úpätím pohoria Ural, po rieke Emba, pobrežím Kaspického mora, predhorím Kaukazu (po riekach Kuma a Manyč), cez Azovské more, Kerčským preilivom, cez Čierne more, úžinu (prieliv) Bospor, cez Marmarské more, úžinu Dardanely do Egejského mora a končí v Stredozemnom mori. 
 
Obmývajú ju dva oceány Atlantický na západe a Severný ľadový na severe.
Okrajové moria sú: Barentsovo, Biele, Nórske, Severné, Baltské, Írske, Keltské, Stredozemné, Ligúrske, Tyrrhenské, Jadranské, Iónske, Egejské, Krétske, Marmarské, Čierne a Azovské.
 
Celá Európa leží na severnej pologuli vzhľadom na rovník. Od Afriky ju oddeľuje Gibraltársky prieliv široký 15 km a Stredozemné more. Európu pretína nultý poludník, čo znamená, že časť územia Európy je na západnej pologuli ale väčšia časť leží na pologuli východnejOkrajové body - Mysy: Najsevernejším miestom európskej pevniny je mys Nordkinn (Nórsko) na 71 stupni sš, najjužnejším miestom je mysMarroqui (Španielsko) na 36 stupni sš, najzápadnejším miestom je mys Roca (Portugalsko) na 9 stupni zd a najvýchodnejším miestom je bezmenný vrch v pohorí Ural v Rusku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu