Podnebie Európy

Prírodné vedy » Geografia

Autor: ursula (22)
Typ práce: Referát
Dátum: 15.04.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 277 slov
Počet zobrazení: 3 172
Tlačení: 214
Uložení: 209

Podnebie Európy

Na podnebie Európy vplývajú:  zemepisná šírka  vzdialenosť od oceána  Golfský prúd  západné vetry  pohoria a nadmorská výška
 
Delenie podľa zemepisnej šírky:  studené pásmo – najsevernejšie časti Európy- miesta okolo a nad polárnym kruhom. Majú 2 ročnéobdobia: dlhú, studenú zimu a krátke, chladné polárne leto. Patrí tu severná časť Škandinávskeho polostrova, Kola, Island...
 
subtropické pásmo – juh Európy - Okolie Stredozemného mora: Pyrenejský, Apeninský, Balkánsky polost. a pobrežie Čierneho mora. Majú tu 4 ročné obdobie ale leto je oproti nášmu dlhé, horúce a suché a zima je krátka , mierna a daždivá. Sneží ojedinele. Majú aj jar a jeseň.
 
mierne pásmo – zaberá v Európe najväčšiu časť územia. Má 4 výrazné ročné obdobia. Delí sa na 3 oblasti:
 Delenie podľa vzdialenosti od Atlantického oceána:  oceánska oblasť – západ Európy, menšie teplotné rozdiely medzi letom a zimou, dostatok zrážok. Letá chladnejšie ako u nás, daždivejšie - časté hmly a zimy miernejšie ako naše opäť veľa prší.
 
prechodná oblasť – stredná časť Európy, teplé letá, chladné zimy. Tu patríme aj my a susedné štáty.
 
vnútrozemská oblasť – najvýchodnejšia časť Európy, horúce suché letá, mrazivé zimy - je to oblasť centrálneho Ruska.
 
Rozloženie pohorí má vplyv na množstvo zrážok na náveternej a záveternej strane. Podnebie v pohoriach sa mení aj s nadmorskou výškou. Počasie:  premenlivé  mení sa s ročnými obdobiami  rôzne vzduchové hmoty spôsobujú striedanie teplého, chladného, suchého a vlhkého počasia.
 
Najsuchšia oblasť leží na pobreží Kaspického mora.
 
Golfský prúd - prichádza z Mexického zálivu strednej Ameriky a prináša teplú vodu k pobrežiu západnej a severnej Európy, čím je otepľuje a prináša dostatok zrážok. Oceán a moria jeho vplyvom nezamŕzajú.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#podnebie europy #severná európa #podnebie južnej európy


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu