Eskimáci dĺžka života

Prírodné vedy » Geografia

Autor: ursula (22)
Typ práce: Referát
Dátum: 05.06.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 414 slov
Počet zobrazení: 3 236
Tlačení: 168
Uložení: 182

Eskimáci dĺžka života 

Eskimáci žijú v arktických oblastiach Ameriky a Grónska. Pojem "Eskimo", s odkazom na indickej dialekte znamená "ten, kto jej surové mäso." Tieto národy sa nazývajú ynnuytamy, čo znamená "ľudí" (muži). Je to zvyčajne ľudia malý vzrast (1, 6 m), s čiernymi vlasmi a hladké, žlté sfarbenie kože, široký tvár, šikmé oči a malý nos. Klímy a úplný nedostatok pozemkov pre pestovanie nútených Eskimáci jesť hlavne ryby, tuleňov, sobov a veľrybie mäso a mäsové rôznych vtákov. Jednou z charakteristík kultúry ľudí je typ bývania, ktoré vybudovať, odchodom na lov - ihlu - Ice chate v tvare kupoly. 

Eskimáci, etnická skupina, skupina ľudí v Spojených štátoch (Aljaška. - 38.000 ľudí), severnej Kanade (28 tisíc obyvateľov). V Dánska (Grónsko - 47000) a Ruska (Čukotka autonómnej okres Magadan regiónu - 1, 5 tisíc. osôb). Celkový počet 115.000. Ľudia.  Jazyky Eskimo-Aleut rodina rozdeliť do dvoch skupín: ynupyk (. Blyzkorodstv dialekty Diomédovy ostrovy v Beringovom prielive, na sever od Aljašky a Kanady, Labrador a Grónsko) a yupyk - skupina troch jazykov (centrálne yupyk, sibírsky yupyk a suhpyak alebo alutyyk) dialektov hovorený obyvateľov západnej a juhozápadnej Aljašku, Ostrov svätého Vavrinca a Čukotka. Vytvorený ako etnické skupiny v oblasti Beringovho mora na konci 2. tisícročia pred naším letopočtom. V 1. tisícročí pred naším letopočtom, predkovia Inuit - nosiče Thule archeologická kultúra sa usadil v Čukotke a pozdĺž arktického pobrežia Ameriky do Grónska. 

Eskimáci sú rozdelené do 15 etnických a kultúrnych skupín: Eskimáci južného Aljašky, pobrežia princa Williama a Kodiak Island, zažil silný ruský vplyv v období rusko-americkej spoločnosti (na konci XVIII - v polovici XIX storočia . ) Eskimáci z Aljašky na západ, väčšina udržať jazyk a tradičný spôsob života; Siberian Inuit vrátane Inuit ostrove svätého Vavrinca a Diomédovy ostrovy; Inuit severozápadnej Aljaška, žijúci na pobreží zálivu Norton na hranici USA-kanadskej a vo vnútrozemí severnej Aljašky; Mackenzie Inuit - zmiešaná skupina na severnom pobreží Kanady okolo ústia rieky Mackenzie, sa tvoril v neskorej XIV - začiatku XX storočia . Aljašky a Eskimo-nunalyyt - prisťahovalci zo severnej Aljašky; Copper Inuit , pomenovaný pre stroje s Meď , produkoval tvárnenie za studena , žijúci na severnom pobreží Kanady pozdĺž zátoky a ostrovy Koroneyshen banky a Victoria; Eskimo-netsylyk v severnej Kanade , na pobreží polostrova a musia byť Adeleyd , King William Island a dolnom toku rieky nádrže; blízko k nim Inuit-yhlulyk - obyvateľa Melville Peninsula , Severná časť Baffinovho ostrova a ostrovy Southampton; Inuit karibu , žijúci vo vnútornom tundre Kanady západne od Hudsonovho zálivu v zmesi s inými Eskimáci; Inuit Baffin Island v centrálnej a južnej časti ostrova rovnakého mena; Inuit Eskimáci Labradora a Quebecu, respektíve na severe - severo-východ a západ - juhozápadnej , až na ostrov Newfoundland a ústia zálivu svätého Vavrinca , pobrežie Labrador , v XIX storočí podieľal na príprave metysnoy "settlerov" (potomkov manželstvo medzi bielymi ženami a inuitských lovcov a osadníkmi); Eskimáci Grónska - najväčšiu skupinu Eskimáci , od začiatku storočia XVIII skúsený európsky (dánsky) kolonizácia a Christianization; Polar Eskimáci - najsevernejší skupina na Zemi domorodé obyvateľstvo v extrémnom severozápade Grónska; Východné Grónsko Eskimáci , iní neskôr (v storočí XIX-XX ) Sa stretávajú s európskou pôsobnosťou ! 

Po celú dobu svojej histórie, kultúra Inuit vytvoril forme prispôsobené životu v Arktíde: harpúnu s rotačným špičkou, poľovníctvo loď katamarán matný kožušinových odevov a poluzemlyanki dome kryt s snehu (ihlou), mastných lampa pre varenie potravín, osvetlenie a vykurovanie domov, atď , Pre Inuit boli typické amorfný kmeňové organizácie, nedostatok pôrodov XIX storočia (s výnimkou snáď berynhomorskyh Eskimákmi). Zatiaľ čo niektoré skupiny boli hrystyanyzyrovanы (XVIII storočia), Eskimáci vlastne stále anymystycheskye podania šamanizmu. 

V Eskimáci vydala päť hospodárskych a kultúrnych systémov, k lovu veľkých morských živočíchov - veľryby a mroža (Eskimáci na Čukotke, St. Lawrence Island, severozápadného pobrežia Aljašky, staroveký obyvateľov západného Grónska); Seal Hunt (severo-západné Grónsko a východnej ostrovy kanadskej Arktídy súostrovia); rybolov (Eskimáci západnej a juhozápadnej Aljaška); putovanie lov jeleňov karibu (Inuit karibu, časť severnej Aljašky Eskimáci); Kombinácia lovu pre lov jeleňov od mora (väčšina Inuit Kanady, Inuit severnej Aljašky) . Potom, čo bol vtiahnutý do orbity Eskimáci trhovej ekonomiky veľa z toho odovzdaný k položke kožušinovú lov (trapperstvu) v Grónsku - komoditné rybársky . Mnohé z nich pracujú v stavebníctve, železné bane, ropné polia v továrňach Arktídy, atď. . V Grónska a Inuit Aljašky boli bohatý vrstva z inteligencie a . 
Až do polovice XX storočia tvorili štyri rôzne etno-politické komunity Eskimáci. 
1) Grónsko Eskimáci - viď. Grónska. 
2) Canadian Inuit (self - ynuyt). Od roku 1950 kanadská vláda začala politiku koncentrácie pôvodného obyvateľstva a výstavbu veľkých miest. Uložené jazyk i spoločné angličtina a francúzština (Quebec Inuit). Od konca XIX storočia písali na základe slabičné abecedy. 
3) Eskimáci z Aljašky, do značnej miery anhloyazыchnы, hrystyanyzyrovanы. Od roku 1960, bojuje o ekonomických a politických práv. Silné trendy v národnej a kultúrnej konsolidáciu. 
4) Asian Eskimáci (sibírsky) yupyhыt alebo yuhыt (self - "skutoční ľudia" yuytы - oficiálny názov v roku 1930). Patrí do skupiny yupyk, dialekty - syrenykskyy, Central sibírskej alebo Chaplinka a naukanskyy. Písanie v roku 1932 na základe Chaplinsky dialekte. Spoločný ruský jazyk. Usadili na pobreží Čukotka z Beringovu úžinu na severe k perzskému zálivu kríža na západ. Hlavné skupiny: navukahmyt ("naukantsы"), ktorí žijú na dedinách Ynchoun Lawrence; unhazyhmyt ("chaplyntsы") rasselyvshyesya Strait of Senyavin do Providence Bay a obce Uэlkal; syrenyhmyt ("syrenyktsы"), dedinčania Syrenyky. 

Hlavné tradičné povolania - lov morských živočíchov, väčšinou mroža a tesnenia.  Vyvinutý polovice XIX storočia banícke veľryby potom prepadol vyhladenie svojich priemyselných veľrybárskych lodí. Beast zbit do hniezdisk, ľadová voda s loďou - oštepov, oštepy a harpúny kosti oddeľuje tip. Hunted pre soby a horských oviec s lukmi a šípmi. Od polovice XIX storočia, distribuované strelné zbrane zvýšená hodnota druhu tovaru kožúšok hon na líšku a líška. Metódy dravými vtákmi boli blízko Chukchi (šípky, vták Bolu, atď.) Tiež zaoberajúce sa rybolovom a zhromažďovania. Chovateľ sánkovať psi. Bol vyvinutý výmenný obchod s olennыmy USA Chukchi a Eskimákov, pravidelne vykonávať nákupy do Aljašky a ostrov svätého Vavrinca. 

Základné potraviny - morzhovoe, mrož a veľrybieho mäsa - zmrzlina, fermentovaný, sušené, varené. Vysoko cenený zverinu. Korenie slúžil zeleniny jedlo, morské riasy, kôrovce. 
Pôvodne žili vo veľkých sídiel poluzemlyanki (nыn'lyu), ktorý existoval pred polovice XIX storočia. V XVII-XVIII storočia pod vplyvom Chukchi hlavného zimného útulku boli koncipované yarangas s sobov kožou (mыn'tыh'ak "). Steny yarangas často kladú trávnik vyrobený z kameňov alebo dosiek. Summer Bývanie - obdĺžnikové, s morzhovыh kožou dreveným rámom, s šikmou strechou. Na začiatku XIX storočia držal komunálne domy - veľký poluzemlyanki kde niekoľko rodín žili a organizovať aj dovolenku. 
Hlavné dopravné prostriedky boli zimné psie sane a lyže stupatelnыe Keď otvorená voda - kožené člny, kajaky. Sane, ako Chukchi bol uprostred XIX storočia duhokopыlnыmy a zapryahalys ventilátor, potom sa rozšíril východnej sibírskej sane s tandem. Kajak bol roštová rám potiahnutý kožou, s výnimkou malého guľatý otvor na vrchole, ktorý styahuvalos okolo pása Paddler. Lodné fishtail jednu alebo dve odnolopastnыmy veslá. Day život a mnohoveselnыe typu Baidary Chukchi 20-30 veslári (an'yapyk). 

Do konca XIX storočia Inuit oblečenie boli mŕtvi - kuhlyanku, vyrobený z peria vnútri kožou . S vývojom výmenného-Chukchi olenevodamy bol krajčír šaty s sobie kožušinou . Dámske oblečenie - double fur kombinéza (k'alъыvahыn) rovnakého plemena ako Chukchi . Letné oblečenie, muži aj ženy, bol hluchý kamleyka, šité nerpychyh vnútornosti neskôr - z nakúpených tkanín . Tradičné obuv - kožušiny topánky (kamhыk) s kroenoy podrážkou a často šikmo zárezom nohe, muži - do stredu nohy, žena - na kolená Piesty s koženým tužinkou v špičke, vыkroennыm oveľa viac nohami v "bubline" . Ženy účesy do dvoch vrkočov, muži - vyholyuvaly odchádzajúci skupinu alebo Neško . pramene vlasov na temene . Tetovanie muži - skupiny v rohoch úst (pamiatka na zákazku oblečenie peru hmoždinky), ženy - komplexné geometrické vzory na tvári a na rukách . Pre ochranu proti chorobe používa ako maľovanie na tvár okrovej a grafitu . 

Tradičné dekoratívne umenie - fur mozaika, vyšívacie nite farba šľachy rovdugi, korálky, vyrezávané mroža iklu. 
V Eskimáci dominuje patrylyneynыy úvahy príbuzenstvo, manželstvo patrylokalnыy testovať pre nevestu. Tam baydarnыe Farm (an'yam Ima), skladajúci sa z Baidary majiteľa a jeho najbližšej rodiny v minulosti bol jeden poluzemlyanku. Jej členovia rozdelená medzi lovu koristi. Tam bol príjmová nerovnosť, a to najmä s rozvojom obchodnej výmeny, pridelené Veľkí obchodníci, ktorí boli niekedy viedlo osady ("domácej pôde"). 
Eskimáci veria v dobrej a zlej nálade. Medzi zvieratami, najmä uctievané vrah, bol považovaný za ochrancu morského lovu; to bola zastúpená na Baydar, jej drevené obrazové lovci boli na páse. Hlavnou postavou kozmologických legiend - Raven (Koshkly), hlavnými témami rozprávok spojených s veľrybou. Hlavné rituály boli spojené s priemyselnými kulty: Heads prázdninové venuje lovu mroža, Čína, dovolenka (Polъa) a t E. Šamanizmus bol vyvinutý .. Po 1930 Eskimáci boli organizované priemyselný sektor. Tradičná triedy a kultúra začala miznúť. Stále existujú tradičné presvedčenie, šamanizmus, kostnej rezbárstvo, piesne a tance. S vytvorením písanie vznikajúce inteligencie. V modernej Inuit pozorovaný vznik národného vedomia. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#výmena peria vtákov #Mrož


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu