Zóny pre každého študenta

Estónsko - vnútropolitická situácia

Estónsko - vnútropolitická situácia 

V septembri 1992 sa uskutočnili prvé parlamentné voľby, ktoré priniesli víťazstvo pravice. Premiérom sa stal M.Laar, ktorého však v roku 1994 po prepuknutí aféry prezradením finančnej operácie, kedy boli ruské ruble prevedené namiesto do Ruska do Čečenskej republiky, vystriedal A.Tarand. V roku 1995 sa uskutočnili druhé voľby. Nastáva stabilizácia ekonomiky a začiatok rastu ekonomiky. V januári 2002 premiér Laar odstupuje a prezident vymenúva nového premiéra S. Kallasa.

Parlamentné voľby v roku 2003 nepriniesli novú vládu na dlhé obdobie. V marci 2005 premiér Juhan Partsodstupuje, po tom čo mu parlament vyhlasuje nedôveru. Novým premiérom sa stáva Andrus Ansip. Všeobecne sa estónske médiá zhodujú v tom, že nová vláda nie je jednoznačným zlepšením oproti tej predchádzajúcej. Hovorovo je prezývaná „Cesnaková koalícia“, lebo lídri novej koalície sa dohodli na nových podmienkach v reštaurácii Balthasar, preslávenej cesnakovými pochúťkami. Spory medzi troma stranami vládnucej koalície však svedčia o tom, že vláda pravdepodobne nedokončí svoje volebné obdobie a pravdepodobné sú predčasné voľby v roku 2006. Táto správa však odporuje tvrdeniu pána H.Paaba, ktorý nevidí dôvod na to, aby sa uskutočnili predčasné parlamentné voľby.

V parlamente zasadajú nasledovné strany:

Prvým prezidentom sa stal Leenart Meeri. Jeho popularita mu zaručila aj znovuzvolenie v roku 1996. Bol významným aktérom hnutia za nezávislosť. Na jeseň 2001 sa prezidentom stáva A. Rüütel. Jeho volebné obdobie sa v októbri 2006 skončí, kedy budú nové prezidentské voľby. Ak by bol prezident volený občanmi Estónska, získal by pravdepodobne značnú podporu aj pre nasledujúce obdobie. Najviac je obľúbený chudobnejšími obyvateľmi a v oblastiach, kde je dominantné poľnohospodárstvo. Značnú podporu má aj u ruskej menšiny. Naopak, vzdelanejší obyvatelia a obyvatelia v lepšej sociálnej situácii ho nepodporujú. Argumentujú hlavne tým, že je bývalým komunistom, neovláda cudzie jazyky, je v pokročilom veku a v neposlednej miere nie je dostatočne charizmatickým a silným vodcom. Politické strany sa momentálne usilujú nájsť čo najvhodnejšieho kandidáta.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/geografia/17595-estonsko-vnutropoliticka-situacia/