Zóny pre každého študenta

Národný park Vysoké Tatry (TANAP)

Vysoké Tatry

Unikátna vysokohorská klíma Vysokých Tatier a jej blahodárne účinky na ľudský organizmus, boli jedným z hlavných dôvodov vzniku tatranských osád. K rozvoju klimatických kúpeľov vo Vysokých Tatrách prispel MUDr. Nikolaus Szontághi, ktorý po získaní skúseností v Alpách v roku 1876 otvoril prvé sanatória v Novom Smokovci.

Sanatória, liečebné ústavy a kúpeľné hotely v Novom, Dolnom a Hornom Smokovci a Tatranskej Polianke sa špecializujú na liečbu nešpecifikovaných chorôb dýchacích ciest. Vo Vyšných Hágoch je zriadený ústav tuberkulózy a respiračných chorôb. Svojim vybavením umožňuje vykonávať zložité chirurgické zákroky a vedeckú činnosť odborného lekárskeho personálu.

Národný park Vysoké Tatry (TANAP)

Vysoké Tatry sú najkrajším národným park na území Slovenska. Vysoké Tatry boli vyhlásené ako prvý Národný park v roku 1948 a zahŕňajú Belianske a Západné Tatry. Svojou dĺžkou 55 km patrí medzi najmenšie veľhory v Európe. Národný park Vysoké Tatry má výmeru 73 800 ha a z toho ochranné pásmo má 30 703 ha. Zasahuje do okresov Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok a Tvrdošín. Najvyšším vrcholom Vysokých Tatier i celých Karpát je Gerlachovský štít, 2655 m. Národným vrchom Slovenska, ktorý sa nachádza v národnom parku, je Kriváň, 2495 m.
Takmer 2/3 územia národného parku pokrývajú lesy, prevažne smrekové a jedľovo-smrekové. Dominantnou drevinou je smrek obyčajný, výrazný je aj výskyt borovice lesnej a limbovej, smrekovca opadavého a kosodreviny.

Menšie zastúpenie majú listnaté lesy – bučiny a javoriny, ktoré sa vyskytujú najmä v Belianskych Tatrách. Vysoké Tatry sú žulové, v Západných Tatrách prevládajú kryštalické bridlice a Belianské Tatry sú vápencové. V ľadovcových kotloch vznikli jazerá – plesá, ktorých je 110. Najhlbšie Veľké Hincovo pleso má 54m. Z mnohých vodopádov je najväčším Kmeťov, 80m. Na území Vysokých Tatier sa nachádza aj mnoho krasových útvarov. Jedinou sprístupnenou jaskyňou je Belianska jaskyňa (dlhá 1750m) s kvapľovou výzdobou. 

V Národnom parku Vysoké Tatry rastie 1400 druhov rastlín. Medzi najcennejšie patrí alchemilka modrooká a očianka bezosťovská. Zo živočíchov sú najatraktívnejšími kamzík, orol skalný a svišť.

Z pohľadu cestovného ruchu sú Vysoké Tatry najhodnotnejším regiónom Slovenska s najlepšie vybudovanou materiálno-technickou základňou. Sú najvyhľadávanejším strediskom zjazdového a bežeckého lyžovania, turistiky a celoročnej rekreácie. Nachádza sa tu aj niekoľko klimatických kúpeľov. Medzi najznámejšie strediská cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách patrí Štrbské Pleso, Starý Smokovec, Tatranská Lomnica.

Vyznávači zjazdového lyžovania a snowboardingu majú vo Vysokých Tatrách na výber široké spektrum lyžiarskych stredísk. K dispozícii sú zjazdové trate pre náročných i menej zdatných lyžiarov. Rodičia ocenia služby lyžiarskej školy pre deti, ktorá je počas celej zimnej sezóny otvorená na Štrbskom Plese.
Vo Vysokých Tatrách sa nachádza hustá sieť dobre vyznačených turistických chodníkov rozličnej náročnosti do najkrajších tatranských dolín, osád, k horským jazerám, vyhliadkovým bodom a pamätihodnostiam. Najdlhším chodníkom (46,5 km) je Tatranská magistrála, ktorá prechádza paralelne s hlavným hrebeňom po južných dolinách a svahoch s výhľadom až po Nízke Tatry.

Tatry sú rajom pre horolezcov a vyznávačov tohto športu. Najmohutnejšou skalnou stenou je 900 m vysoká severná stena Malého kežmarského štítu. Medzi horolezcami najpopulárnejšia je Galéria Ganku. V Západných Tatrách je vyhľadávaný Ostrý Roháč a Plačlivé. Červený žľab pod Satanom a niekoľko ďalších žľaboch navštevujú skialpinisti.

Nachádza sa tu šestnásť vyznačených upravených trás pre horské bicykle, odstupňované podľa náročnosti od ľahkých, cez stredne ťažké až po štyri ťažké trasy /heavy trails/ len pre mimoriadne zdatných jazdcov. Najvyššie položený cieľ /1665 m nad morom/ má 14,2 km trať z Tatranskej Polianky k horskému hotelu Sliezsky dom s prevýšením 602 m.

Možnosť zahrať si alebo sa zoznámiť s golfom majú hráči i diváci od apríla do konca októbra priamo na úpätí našich veľhôr medzi Veľkou a Tatranskou Lomnicou.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/geografia/18928-narodny-park-vysoke-tatry-tanap/