Európska únia, Rada EÚ

Európska únia

Kandidátske štáty:

Estónsko, Litva, Lotyšsko, Poľsko, Česká republika, Slovenská republika, Maďarsko, Slovinsko, Rumunsko, Bulharsko, Turecko, Cyprus, Malta.

Krajiny, ktorébudú v budúcnosti prijaté do EÚ musia splniť prísne kritéria - nízka inflácia, nízky deficit rozpočtu štátu.

Symboly Európskej Únie:

Hymna- óda na radosť z 9. Beethovenovej symfónie

Vlajka - má modrú farbu a v strede sa v kruhu nachádza 12 hviezd, je to symbol dokonalosti

Znak - je písmeno C s dvoma čiarami uprostred €, je to symbolstability Inšpiráciou pre to bolo Grécke písmeno EPSILON a aj prvé písmeno slova „Európa

Sviatok- 9. máj, Európsky deň

Bankovky:

Existuje 7 EURO bankoviek. Sú rozdielnych farieb a veľkostí a ich menovitá hodnota je 500, 200, 100, 50, 20, 10 a 5 EURO.

Nereprezentujú nijaké skutočné pamätihodnosti. Okná a brány prevládajúce na predných stranách každej bankovky symbolizujú ducha otvorenia a svojpomoci v EÚ. Zadná strana každej bankovky je metafora pre dorozumievanie sa medzi ľuďmi Európy a medzi Európou a zvyškom sveta. Konečný design bol oznámený v decembri 1996 na Dublinskom Európskom zhromaždení.

Mince:

Existuje 8 EURO mincí v hodnotách 2 a 1 EURO, a 50, 20, 10, 5, 2 a 1 centov. Každá EURO minca nesie známu európsku tvár. Každý Členský štát dekoruje mince vlastným umeleckým motívom. Známe európske tváre na minciach znázorňujú mapu Európskej Únie na pozadí priečnych riadkov. Hodnoty 1, 2 a 5 centov zdôrazňujú miesto Európy vo svete a hodnoty 10, 20 a 50 centov reprezentujú Úniu ako skupinu národov. 1 a 2 EURO mince znázorňujú Európu bez hraníc. Konečný design bol odsúhlasený na Európskom zhromaždení v Amsterdame v júni 1997.Euro € sa delí na 100 centov. Orgány Európskej Únie

Rada EÚ:

sa skladá z 15 členov, ktorých nominujú vlády členských štátov EÚ. Rada rozhoduje a navrhuje zákony. Zloženie rady sa mení podľa aktuálnej tematiky rokovania (napr. zahraničná politika, finančná politika, agrárna politika a pod). Predsedníctvo v rade sa mení podľa pevne stanového poradia.

Európsky parlament:

pozostáva z 626 poslancov, je volený v priamych voľbách obyvateľmi štátov EÚ, reprezentuje jednotlivé národy zoskupenia. V jeho zodpovednosti je legislatíva EÚ, schválenie rozpočtu a kontrolné funkcie.

Európska komisia: 

pozostáva z 20 nezávislých členov: po dvoch z Francúzska, Nemecka, Talianska, Španielska Spojeného kráľovstva a po jednom členovi majú ostatné členské štáty. Nie je im dovolené prijímať inštrukcie z vlád svojich štátov a sú podriadený európskemu parlamentu. Komisia navrhuje právne normy, zodpovedá za ich dodržiavanie a robí výkonnú politiku EÚ. Komisári majú presne rozdelené oblasti zodpovednosti.

Európsky súdny dvor:

sa skladá z 15 sudcov, 9 advokátov volených na šesť rokov. Spolu so súdom prvej inštancie (15 sudcov) zabezpečuje dodržiavanie práva v spoločnom integračnom procese.

Európska investičná banka: 

zodpovedá za vyvážený rozvoj bankovej a finančnej sféry únie.

EIB spravuje ročný objem kreditov vo výške 20 miliárd euro, čím sa stala najväčšou finančnou inštitúciou sveta.

Európsky ombudsman:

je zodpovedný za sprostredkovanie kontaktu medzi občanmi únie a riadiacimi orgánmi. Vyšetruje sťažnosti občanov EÚ na rozhodnutia a konania orgánov, pričom má právomoci vyžiadať si podklady a dôkazy k rozhodnutiam orgánov únie.

Odovzdané: 16.12 2004

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/geografia/18929-europska-unia-rada-eu/