Záhorský región

Prírodné vedy » Geografia

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 01.06.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 818 slov
Počet zobrazení: 1 317
Tlačení: 138
Uložení: 149

Záhorský región

Záhorie je región cestovného ruchu na juhozápade Slovenska.

Dôležité centrá: Malacky, Skalica, Senica, Holíč, Stupava, Šaštín-Stráže

SENICA

  • Prvé písomné správy sú z roku 1256 pod názvom Stinicka, Scyntel, Szenicz. Začiatkom 14. storočia v slávnej dobe Matúša Čáka hrad Branč i Senica dostali nového majiteľa. Do skupiny feudálov, ktorí podporovali kráľa Žigmunda patril Stibor zo Stiboríc, pôvodom poľský šľachtic. V darovacej listine z roku 1394 dostáva hrad Branč i Senicu. Prvé Stiborove mestské privilégium z roku 1396 a dve Žigmundove výsadné listiny z 1419 sa stali základom ďalšieho hospodárskeho rozvoja Senice.

  • Kunovská priehrada je prímestskou rekreačnou oblasťou. Okolo vodnej nádrže sú trávnaté plochy a piesková pláž v dĺžke 250m. Umelá vodná nádrž je vhodná na kúpanie a bezmotorové člnkovanie. Ďalšie športové príležitosti ponúka lodenica s požičovňou športových potrieb.

SMRDÁKY

  • Kúpele Smrdáky sú to najlepšie pre liečbu psoriázy a ekzémov, lokálnych dermatitíd, akné a artritickej psoriázy. Všetky tieto obtiažne a úporné ochorenia pokožky sú práve v týchto kúpeľoch úspešne liečené vďaka jedinečnému prírodnému fenoménu: mimoriadne silne mineralizovanej vode, obsahujúcej viac ako 3.400 mg minerálnych solí na liter a obsahom sírovodíka, ktorý patrí k najvyšším v Európe: až 680 mg/liter.
    Prírodné liečebné kúpele Smrdáky - to je dlhodobými skúsenosťami overená pomoc ľuďom každého veku, trpiacim chorobami pokožky.

    Kúpele sa nachádzajú na Záhorí, neďaleko okresného mesta Senica, asi 80 kilometrov od Bratislavy. Prírodné liečebné kúpele Smrdáky sú súčasťou a.s. Slovenské liečebné kúpele Piešťany. Mierne klimatické podmienky, pokoj a čistý vzduch priaznivo vplývajú nielen na liečbu, ale aj na relaxáciu pacientov a kúpeľných hostí.

  • Vo svete neexistuje vhodnejšie a výhodnejšie miesto pre liečenie chronických kožných ochorení.

SKALICA

  • Radnica

Pôvodne neskororenesančná budova, barokovo prestavaná v 18. storočí. Klasicistická oprava fasády v 19. storočí dala objektu dnešnú podobu. Od konca 18. storočia je budova sídlom mestskej správy. V roku 1918, kedy sa rozpadol Rakúsko-Uhorský systém a vznikla ČSR, tu krátko sídlila Dočasná vláda pre Slovensko. Túto skutočnosť pripomína pamätná tabuľa na priečelí stavby. V roku 1995 bola k pôvodnej radnici pristavaná prístavba (ohodnotená ako Stavba roka), ktorá je s pôvodnou budovou prepojená.

Po povýšení Skalice na slobodné kráľovské mesto sa začalo s budovaním mestských hradieb. Dokončili ich okolo roku 1435 a neskôr ich viac ráz obnovovali a prestavovali. Od 18. storočia, kedy opevnenie postupne strácalo význam, chátralo a na mnohých miestach bolo zničené. Z vyše dvojkilometrového prstenca sa dodnes zachovalo niekoľko úsekov opevnenia v pôvodnej výške (viac ako 8 m). Kamenný múr široký asi 180 cm bol zakončený ochodzou a cimburím so štrbinovými strieľňami. Zo štyroch brán v opevnení najväčší význam mali Holíčska a Strážnická, ktorými prechádzala stredoveká obchodná cesta.

  • Skalický trdelník

je to sladká špecialita z cesta s vlašskými orechmi, ktorej výroba má dlhú tradíciu. Koncom 18. storočia sa v Skalici usadil maďarský generál vo výslužbe (inak tiež filozof a básnik) gróf József Gvadányi, ktorý neskôr do svojich služieb prijal kuchára zo Sedmohradska. A práve ten priniesol recept na výrobu trdelníka.

Skalica chráni vynikajúce meno Skalického trdelníka. 22. októbra 2007 získal Skalický trdelník ochranné zemepisné označenie ako prvý slovenský výrobok, riadne zaregistrované Európskou komisiou. Udelením ochrannej značky prišlo k vymedzeniu zemepisnej oblasti, kde sa Skalický trdelník môže vyrábať. Označenie Skalický trdelník budú mať len trdelníky vyrobené na území okresov Skalica a Senica ohraničenom riekami Morava, Teplica a Myjava a hranicami s Českom.

HOLÍČ

  • Zámok v Holíči je barokovo-klasicistický monumentálny zámok s opevnením, postavený na starších základoch. Je to výrazná architektonická dominanta na západnom okraji mesta a bývalé letné reprezentačné sídlo habsburského cisárskeho dvora.

  • Dejiny zámku a jeho vznik siahajú hlboko do minulosti, do konca 12. storočia, keď vznikli najstaršie budovy v dnešnom areáli.

BRADLO

  • Mohyla sa nachádza na vrchu Bradlo dominujúceho krajine svojou nadmorskou výškou 543 metrov, nad cestou medzi mestom Brezová pod Bradlom a Košariskami.

  • História: Generál Štefánik tragicky zahynul 4. mája 1919 a o týždeň neskôr ho pochovali spolu s jeho talianskou posádkou nad jeho rodnými Košariskami na Bradle. O päť rokov po jeho smrti bol položený základný kameň pamätníka navrhnutého architektom Dušanom Jurkovičom. Mohylu dokončili v septembri 1928.

ŠAŠTÍN – STRÁŽE

Život Šaštína – Stráží je úzko spätý s národnou svätyňou, bazilikou Panny Márie Sedembolestnej, hlavnej patrónky Slovenska. Pôvod baziliky siaha až do roku 1736. Dnes je kláštor a bazilika v správe saleziánskej rehole. Počas pútnických dní mesto a baziliku navštívi niekoľko desiatok tisíc pútnikov. Pútnici však prichádzajú počas celého roka, a to nie len zo Slovenska, ale aj zo zahraničia, najmä susedných krajín

PODBRANČ

  • Pohraničný hrad Branč strážiaci cesty cez malé Karpaty na Moravu. Hrad Branč dal postaviť magister Aba z Hlohovca v rokoch 1251 – 1261. Najstaršia písomná zmienka je z roku 1317.

  • Hrad sa rozkladá na ploche približne 7 500 m2 vo výške 473 m. n. m.

STUPAVA

V katastri mesta sa nachádza časť prírodnej rezervácie Pod Pajštúnom.

V obci Borinka sa nachádza zrúcanina gotického hradu z 13.storočia vypínajúceho sa vápencovom brale. V roku 1810 zničený napoleonskými vojskami. Výhľad na Pezinské a Devínske Karpaty, Záhorskú nížinu a za jasného počasia až na Alpy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#vacaciones #pôvod slova vzduch


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu