Bratislavský región

Prírodné vedy » Geografia

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 01.06.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 631 slov
Počet zobrazení: 1 556
Tlačení: 135
Uložení: 151

Bratislavský región

Bratislava

BRATISLAVSKÝ HRAD

Historická dominanta mesta a miesto mnohých historických udalostí. Prvými usadenými na mieste dnešného hradu boli Kelti, neskôr Rimania a Slovania. Najstaršia písomná zmienka o hrade je zaznamenaná v Salzburských letopisoch z roku 907.

 Svoj dnešný štvorkrídlový pôdorys získal v 15. storočí a počas rozsiahlej prestavby bol opevnený proti husitským útokom.

Roku 1811 vypukol na hrade obrovský požiar kvôli nepozornosti napoleónových vojsk, ktorý zničil celý hradný areál. Stopäťdesiat rokov sa nad mestom vypínali len ruiny.

Po nákladnej rekonštrukcií sa roku 1968 opäť zaskvel v plnej kráse. Hrad dnes slúži muzeálnym účelom i ako reprezentačné priestory pre štátnu reprezentáciu Slovenskej republiky.

Brigády Bratislava 

DÓM SV. MARTINA

Trojloďový gotický dom bol postavený v 15. storočí na mieste pôvodného románskeho kostola. Na jeho veži vo výške 85 m dominuje pozlatená 300 kg kópia koruny sv. Štefana (uhorský kráľ) ako pamiatka na 19 korunovácii, ktoré sa tu uskutočnili v rokoch 1563- 1830.

STARÁ RADNICA

Nachádza sa na Hlavnom námestí v historickom centre mesta. Je to jedna z najstarších kamenných budov mesta. Súčasťou objektu je i veža, ktorá pôvodne mala obranný charakter pre obyvateľov domu a dnes spolu s radnicou patria k symbolom mesta. V budove radnice je dnes múzeum bohatej histórie mesta Bratislava.

PRIMACIÁLNY PALÁC

Tento impozantný ružový palác je jeden zo skvostov palácovej architektúry v Bratislave. Primaciálny palác dal postaviť na mieste stredovekej stavby v rokoch 1777-81 ostrihomský arcibiskup J. Batthyany podľa projektu M. Hefeleho. Palác slúžil pôvodne potrebám arcibiskupa a bol tiež svedkom mnohých historických udalostí. V interiéri paláca sa nachádza veľkáZrkadlová sieň, v ktorej bol roku 1805 po bitke pri Slávkove podpísaný mier medzi Napoleonom Bonaparte a rakúskym cisárom Františkom I. Mierovú dohodu podpísali minister zahraničných vecí Tayllerand za Francúzsko a knieža Lichtenstein za Rakúsko a do histórie vstúpil ako Bratislavský mier.

Dnes priestory Primaciálneho paláca slúžia ako reprezentačné priestory primátora Bratislavy, a zároveň ako výstavne siene.

GRASSALKOVIČOV PALÁC

Barokový palác s prekrásnym reprezentačným schodiskom a slávnostnou sálou je sídlom prezidenta Slovenskej republiky. Palác dal po roku 1760 postaviť gróf Anton Grasalkovič ako letné sídlo podľa návrhu staviteľa

MICHALSKÁ BRÁNA

Je jediná zachovaná brána z pôvodných štyroch brán mestského opevnenia, ktoré

obkolesovali stredoveké mesto. Michalskú bránu začali stavať v 13. storočí, v rokoch 1529-34 bránu nadstavili a v polovici 18. storočia ju barokovo zastrešili. Dnes sa tu nachádza múzeum antických zbraní a z veže sa dá obdivovať panoráma historického centra Bratislavy.

SLOVENSKÉ NÁRODNÉ DIVADLO

Neorenesančná budova národného divadla bola postavená v roku 1886.

KOSTOL SV. ALŽBETY

Tento secesný kostol zo začiatku 20. storočia je jeden z najmladších a zároveň aj jeden z najkrajších kostolov v Bratislave. Modrá farba omietky a glazovanej strešnej krytiny mu dala aj názov - Modrý kostolík.

Hrady v okolí Bratislavy

Devínsky hrad

Prvé záznamy o tejto lokalite z 9. stor, spomínajú veľkomoravskú pevnosť proti útočiacim Bavorom. Samotný hrad na skale pochádza z 13. až 15. stor., odvtedy bol viackrát prestavovaný. V stave zrúcaniny je od r. 1809, keď počas napoleonských vojen francúzske vojská vyhodili hornú časť hradnej pevnosti do vzduchu. V súčasností je zakonzervovaný a jeho časti sú prispôsobené na muzeálne a turistické ciele. Vzhľadom na svoju veľkomoravskú minulosť sa Devínsky hrad v časoch slovenského národného obrodenia v prvej polovici 19. storočia stal symbolom národného a všeslovanského hnutia (štúrovci).

Hrad Červený Kameň

Hrad Červený Kameň má meno údajne vďaka skale v Malých Karpatoch, na ktorej stojí.

Červený Kameň patrí k niekoľkým hradom na Slovensku, z ktorých sa zachovalo viac než ruiny. Popravde je to vďaka tomu, že je to stavba, ktorá vyrástla na mieste staršieho stredovekého hradu. Pôvodne kráľovský hrad z polovice 13. storočia bol súčasťou pohraničného opevnenia západných hraníc Uhorska.

Hrad bol roku 1970 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Príťažlivá nie je len samotná stavba, ale aj výstavy vnútri hradu, časté podujatia, ktoré majú vždy patinu starých čias, ale aj vínna pivnica, kde narazíte na tretiu červenú stopu: lahodné červené vína z malokarpatských viníc.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#neformalny list priate


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu