Strednopovažský región

Prírodné vedy » Geografia

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 01.06.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 655 slov
Počet zobrazení: 1 619
Tlačení: 152
Uložení: 150

Strednopovažský región

Ako región cestovného ruchu oficiálne zahŕňa:

Okresy: Trenčín, Ilava, severná časť okresu Myjava, časť okresu Nové Mesto nad Váhom, južná časť okresu Púchov

Typický vzhľad a charakter regiónu Stredné Považie výrazne ovplyvňuje najdlhšia slovenská rieka Váh, ktorá vytvára centrálnu os tejto oblasti. Okolité pohoria, zo západu Biele Karpaty, z juhu Malé Karpaty, a z východu Považský Inovec a Strážovské vrchy, poskytujú výborné podmienky na rekreačné aktivity, najmä na pešiu turistiku, cykloturistiku, v lete s možnosťou vodných športov a v zime lyžovania.

TRENČÍN

Nápis na strmej stene trenčianskej hradnej skaly, ktorý potvrdzuje prítomnosť rímskych legionárov na tomto území, vytesali na pamiatku víťazstva nad Kvádmi v roku 179.

Prvá písomná zmienka o osade ležiacej pod mohutným hradom a pri starej obchodnej ceste pochádza z roku 1111. Osada sa však najrýchlejšie rozvíjala v období panovania Matúša Čáka, ktorý sa stal vládcom takmer celého územia dnešného Slovenska. Vlastnil asi 30 slovenských hradov.

Rímska vojenská osada Laugaricio je najsevernejším dokladom expanzie rímskych légií cisára Marca Aurélia v oblasti strednej Európy. Nápis na strmej stene trenčianskej hradnej skaly vytesaný na pamiatku víťazstva nad Kvádmi v roku 179 je dnes návštevníkom prístupný z preskleného výklenku Hotela Tatra.

Dominantou mesta a celého Považia jeTrenčiansky hrad, v ktorom sa počas roka organizujú rôzne koncerty, stredoveké hry a atraktívne nočné prehliadky. Hrad preslávil najmä jeho najmocnejší majiteľ Matúš Čák Trenčiansky, nazývaný aj „Pán Váhu a Tatier“. Azda najznámejšia je 80 m hlboká Studňa lásky.

K hradu sa viaže jedna z najstarších, ale i najkrajších slovenských povestí o Omarovi, Fatime a Studni lásky

Rozpráva o láske tureckého pašu Omara ku krásnej Fatime, zajatkyni Štefana Zápoľského na Trenčianskom hrade.

Za jej slobodu sľúbil Omar vykopať na hrade studňu, aby sa stal skutočne nedobytným. So svojimi 300 druhmi sa vraj po tri roky snažil z tvrdej skaly vykopať vzácnu vodu. To sa mu za cenu smrti takmer všetkých druhov i podarilo. So slovami „Zápoľský, vodu máš, ale tvoje srdce je tvrdšie ako tá skala“ si Fatimu odviedol domov.

Dom mestského kata pochádza zo 16. storočia. Kat býval na poschodí, na prízemí bolo väzenie a mučiareň. V expozícii je vystavený stredoveký dereš a popravné meče, ktorými stínali hlavy aj zlodejom. "Najhoršia poprava bola, že odsúdeného zviazali, položili na zem a kat ho mečom rozsekol na štyri kusy. Alebo odsúdeného priviazali za ruky a za nohy medzi štyri kone a takto ho roztrhli,"

Dejú sa tu záhadné veci. Z ničoho nič hýbu ťažké predmety a ozýva sa čudné búchanie. sa zrazu prudko rozhúpala ťažká klada na mučenie, ktorá visí na lanku na stene. Lietala asi meter do boku, potom sa zrazu zastavila. "Klada sa z ničoho nič začala kývať a potom zrazu akoby uťalo - zostala stáť. Záhadný je aj silný buchot, ktorý sa v dome začal ozývať. "Zrazu niečo buchne, ako keby čosi spadlo, ale nikdy nič spadnuté sa nenájde.

Festival Pohoda

Trenčianske Teplice

Prvý písomný záznam o liečivých prameňoch pochádza z roku 1242. Vznik kúpeľov sa datuje do roku 1580. Sírnaté termálne pramene v Trenčianskych Tepliciach majú ideálne vlastnosti, potrebné na úspešnú liečbu reumatických chorôb, zápalových ochorení chrbtice, neuralgie, stavy po operáciách a úrazoch pohybového aparátu.

Kúpele Nimnica sú najmladšie Slovenské kúpele.

V kúpeľoch Nimnica sa úspešne liečia tieto choroby:
- onkologické choroby
- choroby obehového ústrojenstva
- choroby tráviaceho ústrojenstva

Zelená Voda

Areál Zelená voda je výbornou voľbou pre Vašu letnú dovolenku, poskytuje svojim návštevníkom bohaté rekreačné využitie, a to najmä na vodnej ploche bývalých bagrovísk, kde vzniklo toto pre mnohých obľúbené rekreačné centrum.

Festivaly: najznámejší Topfest

Čachtický hrad

vznikol v prvej polovici 13. storočia. Patril medzi prvé hrady, ktoré zabezpečovali západnú hranicu Uhorska, najmä v 13. storočí.

Alžbeta Báthoryová (* asi 7. 8. 1560,Nyíjbátor – † 21. 8. 1614 Čachtice), prezývaná Čachtická pani, bola uhorská grófka. Je pokladaná za najznámejšiu masovú vrahyňu v slovenských a maďarských dejinách.

Beckovský hrad. Beckov patril k obrannému systému hradov už v časoch Veľkej Moravy. V 14. – 15. storočí sa stal majetkom Stibora, po kráľovi prvého muža v krajine. V týchto časoch tu vzniklo jedno z mála dôležitých umeleckých centier.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu