Letný a zimný čas (výhody a nevýhody)

Prírodné vedy » Geografia

Autor: katyp (18)
Typ práce: Prezentácia
Dátum: 23.03.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 426 slov
Počet zobrazení: 1 652
Tlačení: 142
Uložení: 135

Letný a zimný čas (výhody a nevýhody)

Zmena času – posun letný čas a zimný čas

Zmena zimného času na letný čas 2021

Nedeľa, 28. marca 2021 (čas meníme z 2:00 na 3:00)

Zmena zimného času na letný čas 2021

Nedeľa, 28. marca 2021 (čas meníme z 2:00 na 3:00 

Európsky letný čas

Posun hodín o hodinu vpred na začiatku letného času.

Európsky letný čas (v angl. European Summer Time) je letný čas používaný v Európe. Je to obdobie, počas ktorého je čas posunutý o jednu hodinu napred voči oficiálnemu času používanému počas zvyšku roka.

Tento posun sa praktizuje vo všetkých krajinách Európy okrem Islandu, kde sa používa UTC počas celého roka. Od roku 2011 prestalo používať letný čas na svojom území aj Rusko.

Od 80-tych rokov 20. storočia koordinuje Európska únia spoločný dátum a čas pre začiatok a koniec letného času v členských štátoch EÚ.

V Slovenskej republike sa zosúladil letný čas so smernicami Európskeho parlamentu v roku 1996, keď letný čas trvá sedem mesiacov. Do tohoto roku trval na Slovensku letný čas šesť mesiacov. Obdobie trvá každý rok od 01:00 UTC poslednej marcovej nedele do 01:00 UTC poslednej októbrovej nedele.

Výhody:

- efektívnejšie využitie denného svetla v rámci dňa, v produktívnom čase je viac svetla - posunutie súmraku na menej exponovaný čas štatisticky znižuje počet automobilových nehôd

Nevýhody:

- porušený ľudský biorytmus - problémy s komunikáciou, cestovaním medzi krajinami kde zmenu času neaplikujú
Takýto prechod spôsobuje u mnohých ľudí nepríjemné problémy. Niektorým ľuďom môže spôsobiť skoršie vstávanie problémy dokonca niekoľko ďalších dní či až týždňov. Odborníci tvrdia, že posun času môže byť problematický pre citlivých jedincov. Býva spojený s pocitom únavy a koncentráciou.

Najväčším argumentom pre bolo väčšie využitie slnečného svetla a menšia spotreba energie. Momentálne má však letný čas veľa odporcov, pretože šetrenie energie je už zanedbateľné. Prieskumy Pražskej energetiky hovoria, že letný čas ušetrí iba 0,5% spotreby energie a vedie k zvýšenej spotrebe benzínu.

Medzi nevýhody patrí aj chaos v období zmeny časov, s ktorým sa spája meškanie vlakov, dopravné nehody ale aj zdravotné problémy niektorých ľudí spôsobené narušením ustáleného rytmu striedania bdenia a spánku.

Letný čas na Slovensku

Na území Slovenska letný čas po prvý raz zaviedli od roku 1916 do roku 1918 a neskôr v rokoch 1940 až 1949. Po tridsaťročnej prestávke ho v roku 1979 zaviedli opäť. V roku 1999 sa prvýkrát letný čas končil v októbri, dovtedy sa stredoeurópsky čas začínal koncom septembra.

Niektoré štáty letný čas nemajú- Island, Ukrajina, Bielorusko, Rusko. Posúvať hodiny nemá význam v krajinách na rovníku, kde sú deň a noc približne rovnako dlhé - 12 hodín.

Dodatočný učebný materiál si môžeš pozrieť v dokumente PDF kliknutím na nasledujúci odkaz:
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu