Plantáže - káva, kaučuk, bavlna, čaj

Prírodné vedy » Geografia

Autor: Butterfly
Typ práce: Referát
Dátum: 20.05.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 683 slov
Počet zobrazení: 7 541
Tlačení: 520
Uložení: 559
Plantáž je úmyselná výsadba plodiny vo väčšom množstve, často pre iné požitie než je produkcia obilia alebo ako pastvina. Pomenovanie je najčastejšie použité na výsadbu stromov a kerov. Pomenovanie tiež inklinuje k použitiu pri výsadbe, uskotočnovanej na iných ekonomický základoch než neutrálne hospodárenie. Využívajú sa na celo svete v závislosti od plodiny, ktorá sa na nich pestuje. Často sa objavujú v tropickom klimatickom pásme, kde sa využívajú pre pestovanie celého radu komodít (plodín) ako sú tabak, bavlna, káva, kaučuk, čaj, banány atď., ale aj v Európe ako jahodové plantáže. Na plantážach sa plodina často zbiera ručne. Osoby, ktoré tu pracujú sa označujú ako plantážnici. Predtým tieto práce v mnohých krajinách vykonávali otroci.

Lesníctvo
V lesníctve sú plantáže stromov typické lesné porasty monokultúr pre výrobu dreva. Plantáže sú tiež niekedy ako „umelé lesy“ alebo „farmy stromov“. Všeobecne plantáž je les, kde sú stromy pestované pre komerčné využitie najčastejšie vo vysádzanom, ale i v prirodzene regenerovanom lese. Plantáž je obvykle tvorená z rýchlo rastúcich stromov na výrobu celulózy. Lesné plantáže a ich vysoká produkcia môže uľaviť tlakom na prirodzených lesných porastoch. Plantáže sa líšia od prirodzených lesoch v niekoľkých smeroch:
Sú to monokultúry (jeden druh stromu na celej plantáži)
Môžu zahŕňať stromy v oblasti nezdomácnené vrátane neobvyklých popisovaných ako hybrid a genetický upravované stromy.
Sú vždy mladé lesy

Kávové plantáže – káva
Káva pochádza z Etiópie, kde sa nazývala kaffa. Tam ju najprv len žuli a potom ju začali aj piť. Na svete je okolo 2500 až 40 000 druhov kávy rôzneho pôvodu a každý týždeň pribúdajú nové. Kávovníkov, teda rastlín druhu Coffea existuje viac než 6000 druhov. Na plantážach sa v prevažnej miere pestujú dva druhy a to sú arabica a robusta. V čom spočíva ich odlišnosť? Arabica je vyhľadávaná najme pre svoju nezameniteľnú vôňu a jemnú chuť zatiaľ čo robustu by sme mohli charakterizovať ako „silnú kávu“, jej chuť je skôr drsná, aróma slabšia a obsahuje 3krát viac kofeínu ako arabica. Káva obsahuje okrem kofeínu, ktorý stimuluje centrálny nervový systém, tiež mnoho stopových prvkov ako draslík, vápnik, fluór, horčík, mangán a tiež vitamín niacin. V malom množstve sú obsiahnuté tiež sacharidy, proteíny a tuku podobné zložky. Kávové plantáže môžeme nájsť napríklad v Brazílii, Kolumbii, Peru, Etiópii, Indonézii, a mnohých iných štátoch .

Kaučuk – kaučukové plantáže

Plantáže by sme našli vo všetkých tropických oblastiach, ale ich počet výrazne klesol po objavení umelého kaučuku. Kaučukovník je 20 metrov vysoký strom. Po narazení kôry z neho vyteká mliečna šťava, latex, ktorá na vzduchu tuhne.

Kakao na Pobreží Slonoviny
Prvé plantáže kakaa založili na juhovýchode krajiny kancom osemdesiatych rokov 19. Storočia. Odrodu doviezli z Brazílie, z južnej časti Amazonského pralesa. Rýchlo sa tu ujala. O niekoľko rokov neskôr sa stala prototypom obrody pre celú západnú Afriku. Kakaovník môže dorastať do výšky 4 až 12 metrov a za rok sa na ňom urodí okolo 150 plodov. Každý v sebe skrýva asi 30 zrniek. Aby sme získali jednu tonu už usušených kakaových zŕn musíme ručne odťať okolo 25000 kakaových plodov.

Bavlna - balvníkove plantáže
Bavlna sa pestuje vo všetkých teplých oblastiach sveta, pričom sa pestujú vysoko šľachtené obrody a druhy, ktoré sú založené na pôdnych lokálnych odrodách. Najjemnejšie druhy bavlny, ktoré sa používajú na výrobu spodnej bielizne , sa pestujú v Egypte a Stredomorí. Stredné typy sa pestujú v Indii a Severnej Amerike a používajú sa na výrobu tričiek a podobne. Najhrubšie typu bavlny sa používajú na výrobu kobercov a niektorých priemyselných textílii.

Čaj - čajové plantáže
Divoký čajovník rástol v juhovýchodnej Ázii, pri hraniciach Číny a Indie. Ako domestikovaná rastlina sa pestuje na mnohých miestach s vhodnými podmienkami. Medzi krajiny známe produkciou čaju patria Čína, India, Pakistan, Irán, Srí Lanka, Taiwan, Japonsko, Indonézia, Nepál, Austrália, Argentína a Keňa. Najlepšie sa mu darí v monzúnom podnebí v subtropickom a tropickom páse, rastie na kyslejších pôdach, od hladiny mora až po nadmorské výšky okolo 2500m. Čaj vzniká spracovaním listov čajovníka. Z botanického hľadiska je čajovník stále zelený krík, dorastajúci v prírode do výšky 5 až 15 metrov, výnimočne až okolo tridsať metrov. Na plantážach sú kríky udržiavané do výšky okolo jedného metra. Umožňuje to pohodlnejší zber čajových lístkov, mechanizáciu zberu a zvyšuje úrodu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu