Tipy na výlety Slovensko

Prírodné vedy » Geografia

Autor: vikina (21)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 011 slov
Počet zobrazení: 674
Tlačení: 61
Uložení: 69

Tipy na výlety Slovensko

Slovensko je krajina, v ktorej žijeme. Nachádza sa v strede Európy, v jej srdci. Má bohatú históriu, nádhernú prírodu, či jedinečný folklór a ľudové tradície, ktoré sa zachovali dodnes.

Turistická ponuka Slovenska je bohatá a rôznorodá. Určite by ste mali navštíviť naše hlavné mesto – Bratislavu. Mnohí žiaci našej základnej školy ju počas minulého leta navštívili. Takmer všetci sa zhodujú, že Bratislavský hrad je jednou zo stavieb, ktoré musíte vidieť. Vo výške 85 metrov nad hladinou rieky Dunaj dotvára panorámu nášho hlavného mesta. Je Národnou kultúrnou pamiatkou a zaujme vďaka tvaru obrovského stola obráteného hore nohami.

Ak nájdete „tajné“ schody na Strmej ulici, zažijete netradičnú cestu. Bratislavský hrad svojou architektúrou pripomína hrad v španielskom Tolede. Vašej pozornosti by nemal uniknúť ani i Dóm sv. Martina. Ukrýva mnoho tajomstiev, jedným je i legenda o korune, ktorá zdobí vežu. V chráme sa uskutočnilo osemnásť korunovácií uhorských panovníkov, vrátane korunovácie Márie Terézie. Vyhľadávaným turistickým miestom je vojenský cintorín Slavín. Z jeho terás je prekrásny výhľad na celú Bratislavu.

Pri potulkách Slovenskom by ste nemali zabudnúť na Banskú Štiavnicu. Toto mesto je súčasťou svetového dedičstva UNESCO vďaka svojmu stredovekému baníckemu centru. Ideálnym miestom na prechádzku je banskoštiavnická kalvária. Ponúka krásne výhľady na mesto a jeho okolie. Ide o barokový objekt pozostávajúci z troch kostolov, 19 kaplniek a súsošia Panny Márie. Určite sa zastavte aj na Starom a Novom zámku. Starý zámok, pôvodne kostol či pevnosť dnes nám pripomína najstaršie dejiny Banskej Štiavnice. Nájdeme tu rôzne expozície - kováčsku, archeologickú a fajkársku dielňu aj historické zbrane. Nový zámok nazývaný aj Dievčenský hrad chránil prístup k mestu k starému hradu pred tureckými vpádmi.

Historické mesto na strednom Slovensku, ktoré sa určite oplatí navštíviť je banské mesto Kremnica – v minulosti jedno z najbohatších miest Uhorska dnes jedno z najnavštevovanejších miest v strednej Európe. Mestský hrad patrí medzi najzachovalejšie príklady dvojitého opevnenia v strednej Európe. Mal obrannú, ale aj reprezentatívnu funkciu. Od roku 1970 je národnou kultúrnou pamiatkou. Nachádza sa neďaleko historického námestia. Tých, ktorí vystúpia po 127 kamenných točitých schodoch čaká krásny výhľad na panorámu mesta a okolité kopce. Oplatí sa vám navštíviť Múzeum mincí a peňazí, v ktorom sa zoznámite s históriou platidiel na Slovensku a uvidíte najstaršie razené mince. V banskom múzeu v štôlni Andrej sa počas hodinovej prehliadky 60 metrov pod zemou v prilbách s čelovkami a ručnou lampou oboznámite s históriou dobývania zlatej a striebornej rudy.

PRÍRODA - V srdci Pienin, priamo v Bachledovej doline je miesto, ktoré by mal navštíviť každý človek milujúci prírodu - Chodník korunami stromov. Tento drevený chodník dlhý 600 metrov a vysoký 24 metrov nad zemou vás prevedie pestrým lesom, kde na vás čakajú rôzne zábavné aktivity, prekvapenia, poučenia a tabule o faune a flóre tejto oblasti. Ponúkne vám pekný výhľad na pestrofarebné lesy a Spišskú Maguru. Na konci chodníka na vás čaká 32 metrov vysoká vyhliadka, z ktorej je nádherný výhľad na Belianske Tatry, Pieniny a Zamagurie. Na vrchu tejto veže je obrovská sieť, z ktorej stredu sa môžete pozrieť pod seba. Na zem sa dá spustiť suchým tobogánom.

Pokiaľ máte dobrodružného ducha, milujete prírodu či lezenie po skalách vašej pozornosti by nemala uniknúť najstaršia ferrata na Slovensku - Ferrata HZS Martinské hole. Ide o turistický chodník, ktorý je riadne vyznačený, udržiavaný a určený širokej verejnosti. Cesta ním však pripomína horolezecký výstup. Nájdete tu laná, skoby, stúpačky, ale aj krásnu prírodu. Vedie spod Stráni na Martinské hole. Môžu ju navštíviť aj deti od 10 rokov.

V každom ročnom období má svoje čaro Prosiecka i Kvačianska dolina na Liptove. Ukrývajú sa v srdci Chočských vrchov. Sú považované za najkrajšiue z dolín na Slovensku. Obľúbili si ju nielen turisti, ale aj filmári. Natáčali tu Sokoliara Tomáša či Perinbabu. Prosiecka a Kvačianska dolina patria medzi najnavštevovanejšie lokality letnej turistiky. Pre svoju nenáročnosť sú obľúbené hlavne u rodín s deťmi. Turistická trasa v tejto lokalite je, okrem mlynov Oblazy, vodopádov či drevených rozhľadní, doplnená aj o náučný chodník. Ten má až 12 zastávok s tabuľami so zaujímavými informáciami z geografie, biológie či histórie, týkajúcich sa tejto nádhernej lokality.

Keď už budete na Liptove, nevynechajte návštevu Važeckej jaskyne. V 530 metrov dlhej jaskyni je bohatá kvapľova výzdoba s rôzne sfarbenými stalaktitmi, stalagmitmi a sintrovými jazierkami. Našlo sa tam množstvo kostí jaskynného medveďa, ktorý bol väčší a ťažší ako medveď hnedý. Dodnes tam môžu návštevníci vidieť maketu, či niekoľko jeho ale aj kosti leva jaskynného a nosorožca srstnatého. Návštevníkom počas prehliadky sprievodca ukáže aj cestu objaviteľa, ktorou sa v roku 1922 Ondrej Húska dostal do jaskyne.

ZÁBAVA – Aquapark Tatralandia navštívil asi už každý z nás. Ale čo tak pozrieť sa na pár vecí, ktoré sú od neho len malý kúsok vzdialené. ZOO KONTAKT je miesto kde sa môžete zblízka stretnúť s viac ako 400 zvieratami. Veľmi lákavý je vstup do voliéry s krotkými papagájmi, veveričkami, svišťami a sysľami, fotografovanie sa s mláďatami zvierat, taktiež kŕmenie opičiek či prechádzanie sa pomedzi ovce a kozy. Deti majú možnosť zajazdiť si na poníkoch, pozrieť si kovové miniatúry svetových stavieb, previezť sa vláčikom, prejsť si zrkadlový labyrint... Ďalšou atrakciou je motýlia záhrada. Navštívte pestrofarebnú oázu motýľov a kvetov, kde môžete vidieť vyliahnutie motýľa z kukli, jeho kŕmenie, prvé vzlietnutie až po vypustenie do motýlej záhrady. Je tam aj tunel, v ktorom poletujú netopiere s rozpätím krídel až 1 meter.

Najväčšou zoo na Slovensku a v strednej Európe je Zoo Košice. Žije tam okolo 240 druhov zvierat a približne 1 200 kusov. Dá sa zúčastniť komentovaného kŕmenia tučniakov jednopasích, tuleňov obyčajných, málp hnedých, surikát vlnkavých a počas víkendov aj medveďov hnedých. Súčasťou zoo je aj DinoPark. Nájdeme tu modely rôznych dinosaurov v životnej veľkosti, 3D kino, detské atrakcie, paleontologické ihrisko, reštauráciu.

Každé dieťa sa potrebuje vyblázniť. V jump aréne v Bratislave sa mu to podarí. Môže si zaskákať na 27 pospájaných trampolínach, ktoré sú aj šikmé. Taktiež sú tam trampolíny, z ktorých sa skáče do penovej jamy alebo 2 – 2,5 m vysoké veže, z ktorých skočíš do veľkého vaku naplneného vzduchom. Pred chôdzou či skákaním na lane majú mnohí obavy, ale tu je to úplne bezpečné pretože keď spadneš, tak dopadneš do jamy s molytánovými kvádrami.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu