Stravovacie služby

Prírodné vedy » Geografia

Autor: maturanti
Typ práce: Referát
Dátum: 06.01.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 388 slov
Počet zobrazení: 11 457
Tlačení: 935
Uložení: 848
STRAVOVACIE SLUŽBY
 
STRAVOVACIE SLUŽBY – patria medzi základné podmienky rozvoja CR,
-  umožňujú uspokojovanie základných potrieb výživy v kultúrnom prostredí CR,
-  pobyt mimo trvalého bydliska nie je možný bez zabezpečenia stravovania.
 
GASTRONÓMIA – odbor, kt. sa zaoberá prípravou jedál, jeho podávaním a spôsobom stolovania,
-  ide o presnosť a rozmanitosť, spôsob organizovania tejto prípravy, ich ponuku a predaj z hľadiska špecializácie jednotlivých činností a profesií, kt. ich zabezpečujú. 
 
ČLENENIE STRAVOVACÍCH SLUŽIEB:

- Počas prepravy
- návštevníci sa môžu stravovať v zariadenia v blízkosti ciest, napr. v reštauráciách, motorestoch alebo priamo v dopravných prostriedkoch (jedálnom vozni na palube lietadla, v lod. reštauráciách).
 
- Počas pobytu
- návštevníci sa stravujú v odbytových strediskách spoločného stravovania.
Odbytové strediská môžu mať:
· Prevažne stravovaciu funkciu (reštaurácie, jedálne),
· Spoločensko-zábavnú funkciu (vináreň, nočný bar),
· Formu doplnkového stravovacieho zariadenia (bistro, bufet)
 
Odbytové strediská sa môžu deliť:
 
Podľa sezónnosti:
· s celoročnou prevádzkou,
· sezónne strediská (prevádzka max 9 mesiacov), využívajú možnosť posedenia v záhrade, na terase,...
· príležitostné
 
Podľa špecializácie:
· národné – typické nápoje a jedlá určitých národných kuchýň (napr. grécka, talianska,...)
· krajové – typické krajové špeciality podľa jednotlivých regiónov SR,
· štýlové – vyjadrujú prepojenosť ľudovej kuchyne s určitými tradičnými povolaniami (salaš, 
horáreň, koliba,..),
· špecializované – zamerané na určitý druh úzkeho sortimentu (vegetariánska strava, bezlepková
diéta, jedlá z rýb, hydiny,...)
 
USPORIADANIE NÁPOJOV PODĽA DRUHOV NA NÁPOJOV LŚTKU
1.  aperitívy
2.  koktaily
3.  biele vína
4.  červené vína
5.  šumivé vína
6.  dezertné vína
7.  destiláty
8.  likéry
9.  nealkoholické nápoje
10.  šťavy
11.  pivo
12.  teplé nápoje

USPORIADANIE JEDÁL NA JEDÁLNOM LÍSTKU PODĽA GASTRONOMICKÉHO PORIADKU:
1.  aperitívy,
2.  studené pokrmy,
3.  polievky,
4.  teplé predkrmy,
5.  jedlá z rýb (v poradí sladkovodné, morské, varené, dusené, zapekané, pečené, smažené),
6.  jedlá z hydiny,
7.  jedlá zo zveriny,
8.  detské jedlá (resp. polovičné porcie),
9.  diétne jedlá,
10.  špecialita dňa,
11.  hotové jedlá (v poradí národné a krajové špeciality, jedlá cudzích krajín, bežný sortiment, varené mäso, pečené mäso, hovädzie, teľacie, baranie, bravčové, údené a upravené mäso),
12.  jedlá na objednávku, 
13.  zeleninové jedlá,
14.  prílohy – šaláty, zelenina, kompóty,
15.  syry,
16.  teplé múčniky,
17.  dezerty, zmrzlina, krémy,
18.  ovocie,
19.  pivo, nealkoholické nápoje,
20.  teplé nápoje (káva, čaj, grog, punč)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu