Zóny pre každého študenta

Obyvateľstvo Austrálie

Obyvateľstvo Austrálie
 
Počet obyvateľov: 23 miliónov ,(menej než 3 obyv. na km²), osídlenie je vzhľadom ku klimatickým podmienkam značne nerovnomerné, väčšina obyvateľov je sústredená na pobreží, hlavne na juhovýchode kontinentu; 70 % austrálskej populácie nebýva ďalej ako 1 hodinu cesty od pobrežia.

Veková štruktúra obyvateľstva: vysoká životná úroveň spôsobuje dlhovekosť obyvateľov  - patrí k najdlhším na svete: 83 rokov pre ženy a 78 rokov pre mužov. Vekové zloženie obyvateľstva :  0 - 14 rokov: 18,6%, 15 - 64 rokov: 67,9%, nad 65 rokov: 13,5% . Stredný vek obyvateľstva : 37,3 roka. Gramotnosť je veľmi vysoká, až na niektorých Aboriginov sú všetci ľudia vzdelaní - 99%.

Etnická štruktúra obyvateľstva:
Hoci Austráliu objavili Európania už zač. 17. storočia, ku kolonizácii došlo až koncom 18. st.( využívala sa ako britská trestanecká kolónia). Najlepšie životné podmienky nachádzali prisťahovalci na jv, j. a jz pobreží – preto sú tieto oblasti najhustejšie osídlené aj v súčasnosti. Až do 2. sv. vojny prevládali prisťahovalci z Britských ostrovov, po vojne začali prúdiť do krajiny imigranti z ostatných európskych krajín a neskôr i z Ázie, Afriky, Oceánie. Súčasná štruktúra obyvateľstva:
belosi 95% ( austrálčania, briti, taliani, nemci, gréci, holanďania,...)
domorodci 2% iní 3% ( ázijci,...)

Pôvodní obyvatelia : asi 2 percentá populácie ( 455 031 obyvateľov), sa nazývajú anglicky Aborigines. Od neskorších prisťahovalcov líšia kultúrou, životným štýlom a mnohými inými aspektmi. Sú veľmi duchovne založení a spätí s prírodou.

 Anglickí kolonisti ich takmer vyhubili. Boli vyhnaní z vlastného územia a odohnaní na sever, kde je veľmi vlhko a teploty dosahujú 50 stupňov. V osemnástom a na začiatku devätnásteho storočia kulminovala rasová nenávisť voči pôvodnému obyvateľstvu, ich sväté miesta boli zničené a znesvätené, a oni samotní boli prenasledovaní. V poslednom období boli schválené mnohé antidiskriminačné zákony a rasová diskriminácia sa považuje za vážny trestný čin. Pôvodné obyvateľstvo získalo mnohé sociálne výhody a podporu vlády.

Náboženská štruktúra obyvateľstva :
rímskokatolícke 25,8%
anglikánska cirkev 18,7%
iné kresťanské 19,4%
islam 1,7 %
budhistické 2,1%
žiadne, nevyjadrilo sa 18,7%
 Do Austrálie prenikli s ázijskými prisťahovalcami i rôzne náboženstvá.
Úradný jazyk : angličtina – hovorí ňou väčšina populácie
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/geografia/6617-obyvatelstvo-australie/