Najväčšie prístavy sveta

Najväčšie prístavy sveta  

1. Úvod

Prístavy boli na svete vždy cestou k obchodu, ich výhodou bolo že lode dokázali uniesť neskutočné množstvo tovaru, nevýhodou zase že preprava loďou trvala dlho. Čím viac tovaru vedeli prijať alebo odoslať tým väčší prístav musel byť, a v tejto práci vám o tých najväčších napíšem.

2. Najväčšie prístavy sveta

Zoznam najväčších prístavov sveta podľa toho koľko miliónov ton sa ročne presunie
 
Mesto | Štát | Miliónov presunutých ton ročne
1.Shanghai Čína  506
2.Singapore  Singapur 472
3.Rotterdam Holandsko  387
4.Tianjin Čína  381
5.Ningbo  Čína  372
6.Guangzhou  Čína  364
7.Qingdao  Čína  274
8.Qinhuangdao  Čína 244
9.Hong Kong Čína  243

2.1 Prístav v Šanghaji

Prístav v Šanghaji je jedným zo svetovo najviac aktívnych medzinárodných obchodných centier viac ako jedno storočie. Avšak, to nebolo tomu vždy tak, až keď Čína umožnila ekonomické reformy na začiatku 90. rokov, prístav bol schopný uspieť a dosiahnuť svojho súčasného úspechu.

V roku 2010, prístav Šanghaj prekonal prístav Singapur a stal sa najzamestnanejším nákladný prístavom na svete. Viac ako 29 miliónov TEU(Twenty-foot Equivalent Unit) je presunutých ročne. Prístav Šanghaj sa rozprestiera od Východného Čínskeho Mora na východ a Hangzhou Bay na juh. To zahŕňa vrch Yangtze River, Huangpu River (ktorý vstupuje do Yangtze River) a Qiantang River.  

Je riadený Shanghai International Port ktorý vlastní 44.23 percent akcií. Prístav v Šanghaji je kriticky dôležitým dopravným uzlom pre región Yangtze River a najvýznamnejšie východisko pre zahraničný obchod. Slúži Čínskym provinciám s hustou populáciou, silnou priemyselnou základňou a rozvinutým poľnohospodárstvom.

2.2 Prístav v Singapure 

Prístav v Singapure odkazuje na kolektívne zariadenie  terminálov, ktoré vykonávajú námorné obchodné funkcie pre manipuláciu v prístavoch Singapure a ktoré sa zaoberajú singapurskou prepravu. V súčasnej dobe je to svetovo najzamestnanejší prístav v podmienkach úplnej lodnej tonáže, taktiež preloží o pätinu viac kontajnerov  ako ostatne prístavy na svete a  polovicu svetovej ročnej dodávky ropy.  

Taktiež bol najzamestnanejší prístav z hľadiska celkovej  spracovanej tonáže až do roku 2005, kedy bol prekonaný  prístavom v Šanghaji. Tisíce lodí zakotvených v prístave spájajú prístav s viac ako 600 ďalších prístavov v 123 krajinách ktoré sú rozložené naprieč šiestimi kontinentmi.

Kurz singapurský dolár (SGD) - Singapur

2.3 Prístav v Rotterdame

Prístav Rotterdam je najväčším prístavom v Európe, ktorý sa nachádza v meste Rotterdam v Holandsku. Od roku 1962 do roku 2004 to bolo svetovo najzamestnanejší prístav no teraz  ho predbehol prvý Šanghaji a potom Singapur. Pokrýva 105 štvorcových kilometrov a ťahá sa do vzdialenosti 40 kilometrov. Skladá sa z historického centra mestskej prístavnej oblasti, vrátane Delfshaven, Maashaven / Rijnhaven / Feijenoord komplexu.

Je situovaný pozdĺž Calandkanaal, Nieuwe Waterweg a Scheur Maasvlakte, ktorá sa premieta do Severného mora. Najdôležitejšie  pre prístav v Rotterdame je petrochemický priemysel a všeobecná manipulácia s nákladom prekládky. Prístav funguje ako dôležité tranzitné miesto pre prepravu sypkých nákladov a ďalšieho tovaru medzi európskym kontinentom a ďalšími časťami sveta. Za predaj tovaru v Rotterdame, sú prepravované loďou, riečnymi člnmi, vlakom alebo cestnou dopravou.

2.4 Prístav v Tianjin

Prístav Tchien-ťin (Tianjin) predtým známy ako Port Tanggu, je najväčší prístav v severnej Číne a hlavná námorná bránoa do Pekingu. Nachádza sa na západnom brehu Bohai Bay, sa sústredí na ústí rieky Haihe, 170 km juhovýchodne od Pekingu a 60 km východne od mesta Tianjin. To je najväčší človekom postavený prístav v Číne, a jeden z najväčších na svete. To zahŕňa 107 štvorcových kilometrov zemského povrchu. Je to štvrtý najväčší prístav na svete v priepustnosti množstva, a jedenásty v kontajnerovej priepustnosti.

Port obchoduje s viac ako 600 prístavmi v 180 krajinách. Kapacita rastie vysokým tempom, do 2015 sa očakáva 550-600 Mt (milión ton) priepustnosť. Prístav Tchien-ťin sa nachádza na pobreží mesta Tianjin, v bývalom okrese Tanggu, na pobreží medzi ústi do Haihe na juh a na Novom Yongding rieky na sever. Na západ, prístav hraničí s mestom  Tanggu  a Teda. Na východe sa prístav otvára do Bohai Bay.

2.5 Prístav v Ningbo

Port Ningbo je jedným z najdôležitejších a najrušnejších prístavov v Číne  Nachádza sa na bohatom pobreží provincie Zhejiang,  prístav je na križovatke na severo-južnej lodnej dopravnej trasy a dôležitej vodnej cesta na rieke Jang-c-Tiang. Port sa skladá z niekoľkých prístavov- Beilun (prístav), Zhenhai (ústie prístavu) a starého prístavu Ningbo (vnútrozemský riečny prístav),potom Daxie a Chuanshan. Je to jedna z rastúceho počtu prístavov v Číne s objemom nákladovej priepustnosťi viac ako ako 100 miliónov ton ročne.

Ningbo Port je zapojený do ekonomického obchodu s prepravou nákladu, surovín a výrobkov z či už Severnej a Južnej Amerike alebo Oceánie. Má ekonomické obchody s viac než 560 prístavov z viac ako 90 krajín a regiónov na svete. Port Ningbo sa nedávno zlúčil so susedným prístavom Zhoushan a vytvorili kombinované nákladné manipulačné centrum. Kombinovaný Ningbo-Zhoushan prístav má prevádzku 627,000,000 ton nákladu a robí ho to druhým najväčším prístav na svete (po Šanghaji), pokiaľ ide o objem nákladu.

2.6 Prístav v Guangzhou

Prístav Guangzhou je hlavný morský prístav mesta Guangzhou , provincia Guangdong, Čína. Port je prevádzkovaný Guangzhou Port Group Co Ltd, ktorá je štátom vlastnená spoločnosť. Spoločnosť bola založená 26. februára 2004 od bývalého Guangzhou Harbor Bureau. V súčasnej dobe je najväčší úplný prístav v južnej Číne. Jeho medzinárodný námorný obchod dosahuje viac ako 300 prístavov vo viac ako 80 krajinách po celom svete. Prístav tiež obsahuje časť bývalého Huangpu prístavu ktorý bol k nemu pripojený.

Prístav slúži tiež ako významné ekonomické a dopravné centrum pre Pearl River Delta provinciu a provincie Kuang-tung. Je tiež dôležitým dopravným uzolom pre priemysel ktorý sa nachádza v susedných provinciách Kuang-si, Yunnan, Guizhou, Sichuan, Hunan, Hubei a Jiangxi. Prístav Guangzhou sa nachádza na križovatke troch najdôležitejších riek Dongjiang a Xijiang a Beijiang v južnej Číne 

2.7 Prístav v Qingdao

Prístav Qingdao spočíva pri vjazde do Jiaozhou Bay na južnom pobreží a polostrove Shadong s výhľadom na Žlté more vo východnej Číne. Prístav Qingdao sa nachádza asi 94 námorných míľ severovýchodne od prístavu Liayungang a asi 300 námorných míľ juhozápadne od prístavu Incheon v Južnej Kórei. Ponúka jednu z najlepších prírodných prístavov v Severnej Číne, záliv je otvorený celoročne pre veľké lode.

Prístav Qingdao je dôležitým kultúrnym centrom s niekoľkými významnými univerzitami. Je to tiež hlavné centrum pre morské vedy a technológie a taktiež dôležitým centrom pre medzinárodný obchod a zaoceánske dopravy. Tento prístav  je  riadený Qingdao Port Authority. Prístav Quingdao má obchodné vzťahy s viac ako 450 prístavov vo viac než 130 krajinách po celom svete.

2.8 Prístav v Qinhuangdao

Qinhuangdao prístav je strategicky dôležitý prístav v Číne a je najväčším uhlie prepravujúcim lodným prístavom v krajine, ktorého veľká časť sa prepravuje do elektrární v Číne a zahraničí. S nedávnou expanziou, jeho kapacita dosiahla 209 miliónov metrických ton.

Prístav sa stále snaží pridať ďalšiu kapacitu a stále viac investouje do iných prístavných oubjektov, ako sú South Africa's Richards Bay Coal Terminal, ktorí oznámili plány na investíciu 150 miliónov dolárov na zvýšenie kapacity najmenej o 28 percent . Prístav Qinhuangdao patrí pod Haigang District, Qinhuangdao City, v provincii Che-pej. Nachádza sa v strednej časti severného pobrežia okolo Bohai-Sea. Je to prírodný prístav v severnej časti Číny.

2.9 Prístav v Hong Kong

Prístav v Hong Kong, ktorý sa nachádza v Juhočínskom mori, je hlbinný prístav v ktorom dominuje obchod kontajnerovaných výrobkov a v menšej miere aj surovín a cestujúcich. Kľúčovým faktorom ekonomického rozvoja Hongkongu je prirodzený úkryt a hlboká voda vo Victoria Harbour poskytujúxa ideálne podmienky pre kotvenie a manipuláciu všetkých typov plavidiel.

Je to jeden z najrušnejších prístavov na svete, v troch kategóriách dopravy hnutia, Cargo a cestujúci na palube. Prístav v Hong Kong leží na pobreží južnej Číny, na polostrove Kowloon, na pobreží Juhočínskeho mora asi 36 km juhovýchodne od prístavu Huadu a 34 kilometrov juhozápadne od prístavu Yantian. Pôvodne odstúpila Čína toto územie Spojenému Kráľovstvu v roku 1898, v roku 1977 bol prístav v Hong Kongu vrátený Číne.

Je jedným z popredných finančných centier na svete s vysoko kapitalistickou ekonomikou. Prístavná burza v Hong kongu je svetovo šiesta najväčšia. Je tiež často citovaný ako najlepší príklad laissez-faire kapitalizmu, vláda sleduje politiku "pozitívneho nezasahovania", ktorá delí hospodárstva na trhové sily a súkromným sektorom.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/geografia/7270-najvacsie-pristavy-sveta/