Zóny pre každého študenta

Japonsko

Japonsko
 
1. Úvod
Výber predmetu na ročníkový projekt je pre niekoho možno náročný, no ja som už od začiatku vedela, ktorý predmet to bude. Geografia. Prečo práve tento predmet? Ako väčšina ľudí, aj ja milujem cestovanie. Som však toho názoru, že ak ideme nejakú krajinu navštíviť, je rozumné aj čo to o nej vedieť. Aspoň niečo z histórie, charakter ľudí alebo iné zvyky aby sme potom nezostali milo, či nemilo prekvapení. Keďže predmet som už vybraný mala,  už len zostávalo vybrať si krajinu. Keď sa povie “krajina neobmedzených možností“ čo si predstavíte? Samozrejme každý si povie USA, ale keď som sa na to opýtala viacerých ľudí odpoveď nebola len Amerika ale aj Japonsko. Čo nás vedie k tomu aby sme si mysleli, že Japonsko je krajina neobmedzených možností? Naozaj ma to zaujalo a preto som sa rozhodla zistiť čo sa v Japonsku naozaj skrýva.
 
2. Všeobecné informácie
Na východnom okraji ázijského kontinentu, od Kurilských ostrovov a Sachalinu po Taiwan sa tiahne ostrovný svet Japonska. Japonsko (po japonsky: 日本国 - Nihon(-koku) alebo Nippon(-koku)) utvára asi 3900 ostrovov z ktorých najväčšie sú (od severu k juhu) Hokkaidó (北海道), Honšú (本州, najväčší ostrov), Šikoku (四国) a Kjúšu (九州). Väčšina japonských ostrovov je hornatých, a mnoho z nich je vulkanických. Preto je tento ostrovný oblúk súčasťou tzv. „ohnivého prstenca“ v Tichom oceáne. Tam je jedna z najaktívnejších zemetrasných oblastí Zeme. Často tu vznikajú silné zemetrasenia a sopečné erupcie. Zhruba z 200 sopiek až 60 % je aj v súčasnosti činných. Každý však pozná Japonsko ako Krajinu vychádzajúceho Slnka.

Napríklad dnes v stredu 26.05.2010 bude východ Slnka v Tokyu o 4:28 ráno, u nás vtedy bude 20:38 čiže ešte utorok 25.05.2010. Bohužiaľ je to len 8-hodinový časový posun( v skutočnosti 9-hodinový časový posun, keby sme to rátali od nultého poludníka), čiže niekde Slnko vychádza aj skôr. Slnko najskôr vychádza v Samoa– e, čo je Samojský nezávislý štát v Mike Time Zone Military čo je časové pásmo +12 hodín (od nultého poludníka).
 
3. Charakteristika Japoncov
Japonci sú východoázijský národ mongoloidnej rasy. Mongoloidná rasa alebo aj inak žltá rasa je známa žltou pokožkou, tmavými hustými rovnými vlasmi a menšími očami. Japonsko má okolo 127,5 miliónov ľudí. Celková svetová populácia je okolo 6,8 miliardy ľudí čo znamená že približne 2 ľudia zo 100 sú Japonci.
 
3.1.Vzhľad
Japonský ľudia sú väčšinou menšieho vzrastu, majú čierne vlasy a malé oči. Najmä japonské ženy tento drobný nedostatok veľmi trápi, a preto si nechávajú urobiť rôzne bolestivé plastické operácie na zväčšenie očí. Tie, ktoré nechcú tento bolestivý zákrok podstupovať, postačí funkcia vo fotoaparátoch, ktorá ich oči na fotke zväčší. Okrem toho ich trápi ďalší problém so zrakom. Japonci majú aj najhorší zrak na svete. Až 40 % populácie Japonska nosia okuliare alebo kontaktné šošovky.
Japonci bývajú chudej postavy a to najmä preto, lebo ich kuchyňa je veľmi zdravá a o svoju fyzickú kondíciu sa poctivo starajú.
 
3.2. Povaha
Japonci sú veľmi hanbliví a je pre nich veľmi ťažké prejavovať svoje skutočné pocity vďaka čomu sa aj ich pracovné schôdzky veľmi predlžujú. Samozrejme k tomu patrí aj zdvorilosť. Japonskí ľudia patria k jedným z najzdvorilejších ľudí na svete. A preto aj po skončení pracovnej doby si nikdy nedovolia odmietnuť pozvanie na drink. Tak isto platí v Japonsku zásada že každý musí byť veľmi opatrný pri vzťahoch so šéfom a kolegami a v práci nikdy nesmú zabudnúť na uklonenie.

Ak sa v Japonsku budete pokúšať nadviazať kontakt s domácimi zistíte, že nie je jednoduché dohovoriť sa angličtinou. Inak sú Japonci veľmi komunikatívny, niekedy až veľmi na naše zvyklosti a nemôže vás prekvapiť, ak sa vás Japonec tesne po predstavení spýta na veľa bežných vecí ako je napríklad váš vek. Potom prichádza na rad veľmi obľúbené rozprávanie a hodnotenie počasia. Typickým pre Japonsko je už spomínané zdvorilé uklonenie viac ako podávanie ruky, ale aj to už stratilo v mestách svoju pôsobivosť a je to akýsi dôkaz o tom, že japonský človek ide s dobou a má určité postavenie. Ale aj tak sa neodporučuje pri predstavovaní iniciatívne podávať ruku príliš skoro. Keď sa stretnete s Japoncom platí taká zásada: nechajte iniciatívu na nich a snažte sa prispôsobiť.
 
4. Jedlo
Od tradičných japonských jedál cez čínske, talianske, francúzske či americké fast foody je Japonsko národ milovníkov jedla. Množstvo jedla, ktoré Japonsko vyprodukuje je len 40%. Akokoľvek však Japonci milujú jedlo, je priam neuveriteľné že ho ročne vyhodia okolo 23 200 000 ton čo je v skutočnosti 4x viac než 5 900 000 ton jedla, ktoré ročne posiela 8 rôznych programov hladujúcim národom.
 
4.1. Sushi
Sushi je ochutená ryža, ktorá sa podáva so surovou, alebo marinovanou rybou, darmi mora a zeleninou. Sushi sa môže konzumovať ako snack, predjedlo, ale aj ako hlavné jedlo. Sushi je pre Japoncov niečo ako národné jedlo. Samozrejme v Japonsku existujú tradičné sushi reštaurácie kde nájdete na pulte vždy čerstvé krevetové sushi, sushi s ikrami z tuniaka, vaječné sushi a ešte všelijaké rôzne druhy sushi. Mimochodom kráľom všetkých sushi je v Japonsku tuniak, ale každý rok sa ho vyloví takmer dve miliardy. Keďže toto sushi sa stalo veľmi obľúbeným aj vo svete, za posledných 30 rokov klesla svetová populácia tuniaka na jednu tretinu. Vďaka tomu sa môže tuniak pacifický skoro ocitnúť na zozname ohrozených druhov zvierat.

4.1.1. Druhy sushi:
Maki sushi
Základom tohto sushi, je v riase nori zrolovaná ochutená ryža s rybou do valčeka, pomocou bambusovej podložky makisu a nakrájaná na malé kolieska. Vnútri valčeka nemusí byť len surová ryba, ale aj zelenina, ovocie, marinovaná ryba, alebo čokoľvek
Maguro sushi
Malý podlhovastý valček ochutenej ryže, ktorý sa tvaruje medzi dlaňami rúk. Na ňom je položený, trochou wasabi potretý, plátok z červených častí tuniakového mäsa.
Toro sushi
Je veľmi podobné ako Maguro sushi avšak plátok na ryži tvorí tučné mäso vypreparované z brucha tuniaka.
Temaki sushi
Je kornútik vytvarovaný z riasy nori a naplnený ryžou, zeleninou či rybami, dozdobený pažítkou, petržlenovou vňaťou či kučeravým šalátom. Temaki suši sa je rukami až po taký kúsok, ktorý dokážete jesť paličkami. Musí sa jesť rýchlo, pokým je riasa nori chrumkavá a nestihla ešte nabrať chuť a vlhkosť surovín, ktoré sú v nej zabalené.
 
4.2. Čínske paličky
Paličky na jedenie majú v Japonsku veľké opodstatnenie a niektorí Japonci s nimi vedia narábať oveľa lepšie ako s príborom. Japonci využijú 23 miliard párov ročne čo vychádza 200 párov na človeka. V týchto dňoch sa 90% paličiek berie z Číny a vedeli ste že čínske prírodné bohatstvo sa využíva najmä na výrobu paličiek na jedenie? Zdá sa že s paličkami sa dá narábať veľmi jednoducho, ale opak je však pravdou. Možno aj preto sú Japonci takí chudí, pretože kým sa s nimi naučia poriadne narábať, prejde doba a dovtedy sú už naučení jedávať malé porcie.
 
4.3. Voda
Japonci si veľmi zakladajú na čistej a zdravej vode a preto vyvinuli rôzne technológie na zabezpečenie takejto vody. Teda ak v Japonsku otočíte vodovodným kohútikom môžete si byť istí, že voda čo z neho vytečie je absolútne bezpečná na pitie. Vzhľadom k tomu že je to ostrovný štát vody má dostatok. Aj napriek tomu Japonsko veľa vody dováža z Európy a iných krajín .Je to zhruba 580 miliónov litrov každý rok. Čo je približne 1,16 miliardy PET fliaš.
 
5. Technológie
Každý vie že Japonsko je technologicky rozvinutý národ. Mobilné telefóny, ktoré sú zároveň kreditky a televízie, a roboti chodiaci ako ľudia? To je už v Japonsku samozrejmosť. Dokonca existujú reštaurácie kde používajú roboty na prípravu polievok. No však najnovšou novinkou s ktorou sa nám Japonsko predviedlo bol robot, ktorý oddáva páry. Medzi vychýrené technické “vynálezy“ určite môžeme zaradiť rýchlovlaky ako je napríklad Maglev. A aká je výhoda týchto rýchlovlakov? Okrem toho, že dosahujú rýchlosť okolo 300km/h, sú úplne nehlučné. Predovšetkým je to preto lebo tu chýba akékoľvek trenie. Vlak sa nikdy nedostane do kontaktu s koľajnicami – teda tu nie je žiadne trasenie  typické pre železnice. Jedinú brzdiacu silu predstavuje odpor vzduchu. Maglev sa môže pohybovať tak rýchlo, ako je treba. Bohužiaľ je tu však ešte jeden faktor, ktorý jazde vlakov bráni, a tým sú vysoké náklady. Maglev sa pohybuje po špeciálnych koľajniciach a potrebuje preto aj zvláštne stanice pri týchto dráhach. Pretože Európa je pretkaná sieťov obyčajných železníc, zdá sa rozumnejšie investovať do nákupu vysokorýchlostných vlakov klasického typu, ktoré sa dostanou všade. Ďalšou technologickou vymoženosťou sú v Japonsku záchody. Ohrejú vás, sami sa otvoria a zavrú a ak chcete záchody vás aj umyjú. Ale z nejakého nepochopiteľného dôvodu Japonci najviac obľubujú čupiace záchody.
 
5.1. Japonský automobilový priemysel
Japonský automobilový priemysel je jeden z najrozšírenejších na celom svete. Za tento stav môže určite veľa rôznych faktorov. Zásluhu na tom má aj veľká pracovná záťaž za pomerne nízke mzdy zamestnancov. Ďalej potom vysoká produktivita práce. Typickým príkladom je firma Toyota, ktorá koncom 70 rokov zdvihla výrobu automobilov z dvoch miliónov na tri milióny ročne, čo je obrovský skok zvlášť pri skutočnosti, že firma nezvýšila počet zamestnancov v danom období. 

Tiež automobilka Mitsubishi zvýšila výrobu automobilov a to dokonca o sedemdesiat percent pričom počet zamestnancov stúpol o 15 percent. Podľa niektorých oficiálnych materiálov bola produktivita práca v japonských automobilkách v roku 1981 štyrikrát väčšia než v Anglicku. Prečo tomu tak bolo? Veľkou mierou sa na tom podieľa rozvoj počítačovej techniky a hromadnej zavádzanie robotov do priemyselnej výroby. Ďalšou významnou príčinou tohto stavu bolo lepšie vyrovnanie sa Japoncov s celosvetovou energetickou krízou. Postupom času si najväčšie japonské automobilové firmy otvorili svoje montážne závody v USA a v mnohých krajín Európy.
 
6. Tokyo
Nachádza sa v regióne Kantó na východe ostrova Honšú. Je to jedno z najväčších miest na svete. Tokyo hlavné mesto Japonska, leží na veľmi malom území, ale je to srdce politiky, ekonomiky, módy a obchodov. Je to skutočné priemyselné mesto. Tokyo je mekka v ktorej chce žiť každý. A tak je podľa posledných správ extrémne zaľudnené. V Tokyu zaregistrovali 13.000.001 obyvateľov 1. apríla 2010. Oproti predošlému mesiacu stúpol ich počet o pol percenta. Keby sme si to chceli porovnať, napríklad v Amerike môže mať 1 človek pre seba 180km2. V celom Japonsku na 180 km2 pripadá 11 ľudí ale v samotnom Tokyu pripadá na 180 km2 192 ľudí čo je extrémne veľa. Na slávnom prechode Shibuya v špičke, pri každom rozsvietení zelenej prejde približne 3000 ľudí. Napríklad v takom Tokijskom McDonalde, čo je mimochodom jedna z najobľúbenejších reštaurácií v Tokyu, je celkom bežné mať na jedlo 50 cm priestoru. Počas rastu japonskej ekonomiky po druhej svetovej vojne sa mnoho veľkých firiem presťahovalo z miest ako Osaka do Tokya s cieľom získať lepší prístup k vláde. Tento trend sa našťastie postupne spomaľuje kvôli rastu populácie a vysokým nákladom na život v Tokyu. Tokyo bolo označené ako najdrahšie mesto na svete 14 rokov po sebe až do roku 2006.
 
7. Gejše
7.1. Charakteristika
Čo si predstavíte pod pojmom gejša? Ja osobne symbol Japonska. Veď prečo aj nie, keď gejše boli výhradne len v Japonsku. Práve preto som bola zarazená keď som sa veľakrát stretla s pojmom prostitútky. Slovo gejša sa skladá z dvoch japonských slovíčok: ,,gej“ značí umenie a ,,ša“ je výraz pre osobu alebo človeka. Voľný preklad teda znie ,,osoba, žijúca umením“. A skutočne je to výstižný preklad. Mladé dievčatká, ktoré boli adeptky na gejše každý deň chodili do školy určenej pre budúce gejše. Tam sa učili umeniu gejší. Museli zvládať hru na šamisene, tanec, špeciálny druh spevu a najhlavnejšiu časť- čajový obrad. Po tom ako všetky tieto náročné úlohy dokonale zvládali a dosiahli určitý vek, nastával čas kedy ich “staršia sestra“ učila ako sa líčiť a vodila ich do čajovní, kde ju predstavovala mužom, ktorých bude v budúcnosti zabávať.“Staršia sestra“ gejše nebola jej pravá sestra ako by sa mohlo zdať, ale bola to staršia gejša, ktorá s adeptkou žila v tej istej okiji. Staršími sestrami sa gejše stávali až po vypití obradného saké.
Z čoho teda vznikla idea, že gejše sú prostitútky?

Gejše zabávali mužov v čajovniach iba svojou spoločnosťou. Keď ich niekto požiadal vždy predviedli niečo zo svojho umenia, či už z tanca, hry na šamisene alebo zo spevu. Gejše mali zakázané mať sex s mužmi, ktorí neboli ich dannmi. Danna bol muž, ktorý bol niečo ako patrónom gejše. Bol väčšinou  vyššieho postavenia, a tak si mohol dovoliť platiť gejši veci potrebné pre život, kupovať jej kimoná a drahé darčeky na ktoré si gejše potrpeli. Gejše sú však tiež ženy, a tak sa občas stalo, že podľahli mužovi, ktorý bol ich srdcu blízky. Takéto vzťahy nikdy netrvali dlho, pretože ak na to gejši prišli, rýchlo by stratila svoju povesť. Bohužiaľ, gejšské remeslo sa po druhej svetovej vojne skoro vytratilo a v Japonsku ostalo už len málo pravých gejší, ktoré vyznávajú také isté remeslo ako gejše pred päťdesiatimi rokmi.
 
7.2. Kimono
Kimono- hlavný poznávací znak gejše. Kimono gejše sa skladá z veľa častí, ale my môžeme vidieť iba dve časti kimona- samotné kimono, ktoré bývalo väčšinou jednofarebné, poprípade malo ešte nejakú výšivku a obi- čo je vlastne niečo ako opasok, a je uviazané veľmi zložitým spôsobom, ktorý v tom čase ovládali len obliekači. Pravé kimoná mali aj majú veľkú hodnotu.

8. Záver
Po preštudovaní všetkého materiálu o Japonsku musím povedať, že v mojich očiach je Japonsko krajina neobmedzených možností. Nielen neobmedzených možností, ale aj neobmedzených informácií. Ku každej téme, ktorú som si vybrala som našla veľké množstvo informácií, že som občas ani nevedela, ktoré zaradiť do projektu a ktoré nie. Japonsko je teraz pre mňa krásna krajina, síce ako keby pochádzala z iného sveta, ale hlavne to je na nej to pekné. Dúfam, že sa mi niekedy podarí navštíviť Japonsko- krajinu z iného sveta.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/geografia/7298-japonsko/