Zóny pre každého študenta

Španielsko a jeho mestá

Španielsko
 
Úvod:
Chcel by som vám bližšie ukázať kultúru, históriu, ale aj povrchové celky jednej z najatraktivnejších krajín sveta a to Španielska Španielsko  je destinácia, ktorá nadchne každého cestovateľa a dovolenkára!
Je to krajina, s ktorou sa oplatí bližšie zoznámiť a objaviť jej pozoruhodnosti..Španielsko som si vybral preto,lebo túto krajinu považujem za veľmi atraktívnu a rozmanitú- vzhľadom na bohatú históriu, množstvo nádherných pláží, pamätihodností, samozrejme aj neobyčajnú kultúru a tradície.
 
Španielsko
 
Charakteristika krajiny:
Španielsko je prímorský štát rozprestierajúci sa na  JZ Európy.Táto krajina so svojími 504 750 km2  zaberá najväčšiu časť Pyrenejského poloostrova a je rozlohou 3. najväčší štát Európy. Španielsko hraničí s Andorou, Francúzkom,Gibraltarom,  Portugalskom a s Marokom. Španielsko sa skladá zo 17 historických krajov ,ktoré tvoria spolu 50 provincií. Názov Pyrenejský poloostrov pochádza od pohoria Pyreneje, ktoré výrazne oddeluje Španielsko nie len od Francúzka,ale aj od Európy. Pyrenejský poloostrov tvorí nepravidelný päťuholník.Často sa hovorí,že svojím tvarom pripomína roztiahnutú býčiu kožu.
 
Štátne zriadenie
Úradným jazykom je španielština. Španielština (po španielsky español; je označovaná aj ako kastílčina je románsky jazyk. Dnes na svete používa španielčinu ako materinský jazyk okolo 332 miliónov ľudí, čím sa radí na druhé miesto hneď za mandarínsku čínštinu. Po pripočítaní osôb používajúcich španielčinu ako druhý jazyk dosiahneme počet 425 až 435 miliónov ľudí hovoriacich po španielsky, čím sa tento jazyk radí na štvrté miesto za
 
mandarínčinu, angličtinu a hindčinu.V Katalánsku je úradným jazykom katalánčina a v Baskicku baskičina.Vačšina obyvateľov vyznáva rímskokatolícke náboženstvo(98%), zvyšných 1,2% obyvateľov sú moslimovia.
Krajina je konštitučnou monarchiou,na čele s kráľom Juanom Carlosom I.Zákonodárnu moc má dvojkomorový parlament(tzv.cortesy)skladajúci sa z poslaneckej snemovne a senátu. Výkonú moc má rada ministrov.
 
Obyvaťeľstvo
Španielsko má okolo 40 mil. obyvateľovi a tým je 5. najľudnatejším štátom Európy. Španieli so svojou hustotou zaľudnenia iba 79 obyvateľou na km2 sa  zaraďujú na jedno z posledných miest európskeho rebríčka.Španielsko je mnohonárodnostným štátom . Obyvateľstvo nie je národnostne jednotné. Žijú tu Španieli (73%), na SV a na Baleárach Katalánci (16%). Pobrežie Biskajského zálivu obývajú Baskovia (2%) a na SZ Galičania (7%).
 
Reliéf
Španielsko je 1 z najhornatejších krajín Európy. Približne 70% územia leží  v nadmorskej výške okolo 530m n. m. Vnútrozemie vypĺňa suchá náhorná plošina Meseta, ktorú Kastílske vrchy rozdeľujú na dve časti, z nich najmä južná časť, La Mancha, je veľmi suchá, takmer ako polopúšť.. Na Mulhacéne v masíve Sierra Nevada sa nachádza karový ľadovec,ktorý je najjužnejším ľadovcom Európy.Kanárske ostrovy sú sopečného pôvodu(s činnou sopkou  Pico deTeide 3718m n.m.Je zároveň aj najvačšou horou Španielska).
 
Vodstvo- Rieky tečú zväčša od V na Z a vlievajú sa do Atlantického oceánu- sú to Miňo, Duero, Tajo, Guadiana. Význam riek je pre zavlažovací systém a pre zásobovanie územia elektrickou energiou.V Španielsku je dosť málo jazier,ale zasa veľa  priehradných nádrží.

Podnebie Celé vnútrozemie má kontinentálne podnebie s veľkými teplotnými rozdielmi medzi letom a zimou. Vodných zrážok spadne po celý rok veľmi málo, takže celú Mesetu pokrýva step. Lesov sa tu vyskytuju málo, iba v dolinách Pyrenejí a na svahoch Kastílskych vrchov rastú listnaté a borovicové lesy.Na J a JV je stredomorské,subtropické podnebie,na SZ a S mierne oceánske a vnútorné časti majú prvky kontinentálnej klímy. Veľké zrážkové a teplotné rozdiely sú medzi SZ,strednou a JV časťou štátu a medzi horskými masívmi a nížinami. Priemerná januárová teplota sa pohybuje medzi 3˚C až 10˚C,júlová medzi 20˚C až 28˚C. Priemerný ročný úhrn zrážok je 600mm(na SZ viac než 2000 mm).

Hospodárstvo
Vyše 10% ekonomicky činného obyvateľstva pracuje v poľnohospodárstve. Španielsko je priemyselno-poľnohospodársky štát. Má veľké nerastné bohatstvo, a tým aj možnosť rozvíjať priemysel, avšak väčšina vyťažených surovín sa vyváža. Najvýznamnejšie suroviny sú pyrit (najviac v Európe) a ortruť (2.miesto za Ruskom). Ďalej sa tu vyskytujú bohaté náleziská olova, striebra, zinku, mangánu, cínu, volfrámu, megnezitu, soli, síry a fosfátu. Na severe sa taží čierne uhlie a na juhu železná ruda.

V najpriemyselnejšom meste Barcelona sa okrem textilného priemyslu nachádza aj strojársky, elektrotechnický priemysel, lodenice a cementárne, výroba motorových vozidiel Seat. Lode sa vyrábajú aj v Cádize a v Bilbau. Rozvinutý je potravinársky priermysel, najmä výroba olivového oleja (najviac na svete), rybích konzerv a vína.

Podporujú sa zahraničné investície do nových odvetví, ale v krajine pretrváva vysoká nezamestnanosť. Najdôležitejšiu zložku hospodárstva predstavuje poľnohospodárstvo, chov dobytka a rybolov. Španielsko sa preslávilo hlavne pestovaním teplomilných rastlín. Vylisuje najviac olivového oleja a tretie najväčšie množstvo vína v Európe. Po Japonsku dopestuje najviac mandarínok, po Taliansku a USA najviac citrónov na svete a po Taliansku najviac pomarančov v Európe. V meste Elche si obyvatelia vysadili jediný ďatľový háj v Európe. Atlantické pobrežie sa môže pochváliť veľkou rybárskou tradíciou s výrobou konzervovaných sardiniek. Z domácich zvierat Španieli najradšej chovajú ovce a špeciálne býky na známe býčie zápasy, ktoré napriek medzinárodným protestom ostali do dnešných dní celonárodnou ľudovou zábavou. Zo Španielska sa vyváža najmä olivový olej, víno, skorá zelenina, ovocie, sardinky, korok, pyrity a rudy

Rastlinstvo
Španielsko sa tiež nazýva európska India. Toto označenie pochádza od švédskeho botanika Linného. Indická flóra je totiž najrozmanitejšia na svete a aj vegetácia Španielska sa vyznačuje veľkým bohatstvom. Na severnom a severozápadnom pobreží sa vyskytujú dubové,bukové lesy,javory,brezy, a rôzne druhy krovín,ako napr.jazmín a borgován. Vegetácia Andalúze pripomína Afriku. Rozšírené kaktusy,ďalej tu rastú figovníky,mandle,palmy,granátove jablká,krokusy atď. Na pôdach,ktoré sú presýtene solami rastie tráva esperato.Na východe a v Katalánsku pestujú korkový dub. V celom Španielsku nájdeme rozsiahle porasty citrusov,olivovníkov,pestuje sa tu južné ovocie,na Kanárskych ostrovoch aj banánovník.

Živočíšstvo
Na severe žije napr.medveď,divá mačka,kuna..Kamzík,kozorožec,sup,orol sa vyskytujú len v najvyšších pohoriach.V strednej časti žije diviak,jelen a srnec ale aj líška, zajac, či králik. Na juhu je množstvo afrických zvierat .V gibraltalských skalach žije magot-jediný druh opíc v Europe.Medzi mnohými druhmi sladkovodných rýb sa tu vyskytuje pstruh, losos, mrena a jeseter.Z morskej fauny tu možno zaznamenať tresku, makrelu, tuniaka,sardinku a v Stredozemnom mori morského raka a langustu.

Cestovný ruch
Je značne rozvinutý.  Na Kanárskych ostrovoch a Baleáry je hustá sieť hotelov a rekreačných zariadení. Na kontinente patria medzi najnavštevovanejšie zámky zo 14. a 15. storočia, ktoré sú súhrne označované termínom Alcázar. Príjmi z cestovného ruchu patria k najdôležitejším príjmom Španielska a je zároveň jedným z hlavných hospodárskych odvetví krajiny. Ročne sem prichádza viac ako 60 miliónov návštevníkov. Najatraktívnejšie turistické strediská a oblasti sú: Madrid, Barcelona, Sevilla, Cordóba,Granada,Costa del Sol,Costa Brava,Costa Blanca, Pyreneje,Kanárske ostrovy. Španielsko nemá hustú dopravnú sieť ale zato je veľmi dobre vybudovaná. Je tu 332 000 km ciest a 14 500 km železničných tratí. Železničné trate sú rôznej šírky a asi polovica je elektrifikovaná. Španielsko ako prímorský štát má dobrú lodnú dopravu. Najdôležitejšie prístavy: Barcelona, Valencia, Bilbao, Cadiz, Vigo. Významná je aj letecká doprava, známe medzinárodné letecké spoločnosti: Iberia Airline, Spanish Air.
 
Alicante a Costa Blanca patria k najnavštevovanejším pobrežiam v Španielsku. Costa Blanca znamená v preklade Biele pobrežie.Tejto oblasti dali pomenovanie vápencová pôda,biely piesok.

Kanárske ostrovy  sú súostrovie v Atlantickom oceáne, "Kanáre" sú aj zimných mesiacoch optimálnym miestom pre oddych. Práve vďaka príjemnej klíme počas celého roka dostalo súostrovie pomenovanie Ostrovy večnej jari. Vzhľadom k priaznivým poveternostným podmienkam prichádza na Kanárske ostrovy čoraz viac surfistov.

Costa del Sol  je pobrežie ležiace na juhu Španielska,nazývané aj ako" Slnečné pobrežie". Sú tu krásne, dlhé pláže, more s
priezračnou a čistou vodou, široká ponuka zábavy, nákupných možností a športového vyžitia.V blízkosti sú historicky zaujímavé mestá Malaga,Sevilla a Granada.

Costa Brava  je pobrežie na SV španielska.Nájdeme tu veľké množstvo veľmi zaujímavých a krásnych vidieckych mestečiek.

Madrid je hlavné mesto Španielska.Je to metropola s mnohými divadlami, kinami a operami a je tu cez 50 múzeí a umeleckých galérií . Najznámejšími sú Prado, Kráľovský palác, umiestnený v prepychovej záhrade, ktorý je z 18. Storočia. Populárne centrum Madridu je námestie Puerta del Sol.

Barcelona je druhé najvačšie španielske mesto. Toto mesto bolo taktiež domovom osobností ako je Pablo Picasso. Medzi najvýznamnejšie pamiatky patrí nádherný chrám La Sagrada Familia,ktorej tvorcom je Antoni Gaudí. K najnavštevovanejším múzeám patrí Museu de Futbol Club Barcelona. Barca patrí k najlepším futbalovým klubom v Európe a múzeum láka futbalových fanúšikov z celého sveta.
 
Kultúrny život
Španielsko má viac sviatkov ako ktorákoľvek iná krajina. Niektoré sú náboženské, iné sa konajú iba pre zábavu. Jeden z najzábavnejších sviatkov sa oslavuje v Bunyols vo Valencii. Dedinčania sa navzájom triafajú rajčinami na oslavu dňa, keď sa na dedinskom námestí prevrátil nákladiak naložený prezretými rajčinami.

Španielsko je zemou  sviatkov,fiest a karnevalov.Skoro stále sa tu niečo oslavuje. Jednoducho povedané,dôvodov k oslave je vždy dosť.Žiadna fiesta sa nezaobíde bez sprievodu s maskami,bez jedla a dobrého pitia a večer bez ohňostroja.Vačšina sviatkov sa koná na jar.K najpestrejším patrí Semana Santa(Svetý týždeň),ktorý sa oslavuje po celej krajine. V Andalúzii patrí zase k obľúbeným mužským športom encierros.Pri fiestách,alebo pred zahájením corridy sa býci vypustia voľne do ulíc mesta.Odvážlivci ich potom provokujú,skúšajú svoju odvahu a pred najhorším sa zachránia skokom na bariéry,ktorými sú ulice miest lemované.Vo Valencii patrí k najznámejším sviatkom fallas,počas ktorého sa vyberá najkrajšia papierová figurína a ostatné sa zapália

Býčie zápasy
Býčie zápasy sú časťou prastarej španielskej tradície Býčie zápasy sú národným športom a symbolom Španielska.
Boj z býkom patrí ku každému sviatku aj keď s tým nesúhlasí mnoho Španielov...  
 
Španielske pochúťky
Paella-Najznámejším a typickým jedlom Španielska, ktorá pochádza z Valencei. Základ tvorí  ryža obohatená o morské živočíchy alebo mäso farbu.

Šunka jamón serrano Andalúzska špecialita......Jedná sa o šunku nakladanú v soli,ktorá dozrieva v suchých horských oblastiacha a to často aj po dobu niekoľkých rokov.

Zarzuela-  katalánska špecialita. Niekoľko druhov rýb a morských živočíchov,ktoré sú spolu dusené v v omáčke.

Víno - Španielsko je  najvačším producentom vinnej révy v Európe.
Je tradičným nápojom obyvateľov Iberského poloostrova. V poslednej dobe ale spotreba vína klesá a rastie naopak spotreba piva.
Typickým španielským produktom je víno sherry.
Sangría je nápoj z červeného vína,pomarančového džúsu,ovocia,cukru a trochu brandy. Známym nápojom je aj víno Sangre de Torro,čo v preklade znamená Býčia krv.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/geografia/7306-spanielsko-a-jeho-mesta/