Zóny pre každého študenta

Bahamy

Bahamy

1  Úvod
Prečo sme si vybrali práve tému „Krajina, do ktorej Vás pozývam“? Rozhodli sme sa pre tému, ktorá pre nás znamená niečo nové, možno užitočné, ale najmä zaujímavé. Vybrali sme si Bahamy. Ale na svete je 194 štátov, tak prečo práve Bahamy? Zameriavali sme sa na krajiny, ktoré by nás niečím zaujali. Inšpiroval nás prívlastok „raj na zemi“. Teraz sa náš výber už značne zmenšil a ako prvé nám padli do oka Bahamy. Táto krajina bola pre nás doposiaľ nepoznaná a vedeli by sme o nej možno povedať, že sa nachádza kdesi na druhej strane zemegule v strede oceána. Ale samotný názov Bahamy už čosi naznačil o atraktívnosti tejto krajiny, takže nám už nič nebránilo v tom, aby sme sa s chuťou pustili do roboty. Cieľom našej práce je podeliť sa s Vami o získané informácie a  priblížiť Vám život na Bahamách v plnej jeho kráse. Ponúkneme Vám základné údaje, spoločne nazrieme do histórie, odhalíme zaujímavé miesta, oboznámime sa s tunajšou kultúrou a nebudú chýbať ani nejaké zaujímavosti.

2  Všeobecná charakteristika krajiny
Názov krajiny: Bahamské spoločenstvo
Rozloha: 13 939 km2
Počet obyvateľov: 301 790 (2005)
Štátne zriadenie: parlamentná monarchia
Geografická poloha: súostrovie v Karibskom mori, v západnej časti Atlantického oceána.
Časové pásmo: GMT- 4 (- 5)
Podnebie: tropické s obdobím dažďov od júna do novembra, priemerná teplota 24°C
Hlavné mesto: Nassau
Mena: 1 bahamský dolár (BSD)
Jazyky: angličtina (úradný), kreolština
Správne členenie: 21 oblastí
Národnostné zloženie: černosi (80%), belosi, mulati
Náboženstvo: baptisti (32%), anglikánska cirkev, katolíci, metodisti,
Víza a doklady: Občania SR potrebujú na vstup do krajiny platný cestovný doklad a víza. Žiadosť o víza je možné podať na veľvyslanectve Veľkej Británie so sídlom v Bratislave. Slovenská republika nemá zriadené veľvyslanectvo na Bahamách, príslušným je veľvyslanectvo SR v Havane.

3  Stručné údaje
Bahamy sa nachádzajú na rovnomennom súostroví v západnej časti Atlantického oceánu. Skladajú sa z 29 väčších a cez 700 malých korálových ostrovov. Nachádzajú sa juhovýchodne od Floridy a ich celková dĺžka je 1 300 km. Za najväčší z nich sa považuje Andros. Ďaľšími väčšími sú Great Abaco, Inagua, Grand Bahama, Long a Eleuthera. Väčšina ostrovov je pokrytá píniovými lesmi. Nie nadarmo sú Bahamy nazývané turistickým a potápačským rajom. Väčšina ostrovoch sa nachádza v pomerne plytkých vodách, čo zabezpečuje ideálne podmienky pre potápanie. Určite sa treba vybaviť aspoň súpravou na šnorchlovanie, v prípade potreby sa všetko dá požičať aj priamo na mieste. Voda je tu nádherne čistá, domorodí obyvatelia sú známi svojou prívetivosťou a miestny bahamský rum vás odpúta od každodenných starostí.
Na Bahamách môžete robiť prakticky všetko. Na pevnine objavujete krajinu a jej prírodné krásy pešo, na bicykli alebo lietadlom. Môžete využiť ponuku golfových ihrísk, tenisových kurtov alebo môžete navštíviť niektorú z galérii či kasíno. Ak chcete pravdaže len tak oddychovať, vždy je tu možnosť vylihovania na teplej piesočnej pláži. V minulosti sa obyvatelia živili hlavne lovom rýb a výlovom hubiek, čo prinášalo do krajiny aj najvňačšie príjmy. V dnešnej dobe žije krajina hlavne z rozvinutého cestovného ruchu. Bahamy sú však taktiež profitujú zo svojho výhodného daňového systému, ktorý využívajú mnohí finančníci z celého sveta, a zo siete bánk.
 
4  Dejiny
4.1  Obývanie

Rovnako ako ďalšie ostrovy v karibskej oblasti obývali i Bahamy domorodí obyvatelia ktorí však boli postupom času vyhubení kolonizátormi. Pôvodní Indiáni, ktorí Bahamy obývali, boli vyhubený Španielmi. Neskôr sa táto oblasť stala britskou kolóniou. V období druhej svetovej vojny tu Američania postavili niekoľko vojenských základní. Samostatným celkom sú Bahamy od 10.7. 1973.
V 17. a začiatkom 18.storočia boli Bahamy rajom pirátov a korzárov. Bažili po španielskych galeónoch a zlate z nového sveta. Zanechali po sebe príbehy plné tajomstva, hýrenia a samozrejme ukrytých a zničených pokladov.

4.2  Vývin krajiny

Korunnej kolónii Bahamám udelila Veľká Británia nezávislosť 10. júla 1973. Hlavou štátu však zostáva britská kráľovná Alžbeta II. , ktorú na ostrovoch zastupuje generálny guvernér. Ústava z roku 1973 je založená na uznesení o samospráve z roku 1964, parlament sa skladá zo snemovne poslancov a senátu, ministerským predsedom sa stáva vodca väčšinovej strany. Krajina je členom Britského spoločenstva. Jeden z ostrovov - San Salvador - objavil 12. októbra 1492 Kryštof Kolumbus. Roku 1671 si skupina britských osadníkov, žijúcich na Bahamách, zvolila prvého guvernéra. Roku 1718 však pristál pri ostrove guvernér menovaný anglickým kráľom a od tej doby boli Bahamy britskou kolóniou. Na tom nič nezmenila ani invázia Američanov (1776) či Španielov (1782 až 1783). Po skončení americkej vojny za nezávislosť sa na Bahamy prisťahovalo mnoho Britov. Roku 1834 boli černošskí otroci prepustení na slobodu. Od roku 1841 sa v krajine volí zákonodarný orgán, od roku 1964 má ústavu zaručujúcu rozšírenú autonómiu a roku 1973 je Bahamám pridelená úplná nezávislosť. V čele vlády je od roku 1992 prvý nebelošský ministerský predseda Hubert Ingraham. Väčšina obyvateľov žije na ostrovoch Grand Bahama a New Providence, na ktorom leží aj hlavné mesto Nassau. Krajina žije z cestovného ruchu a z výhodných daňových zákonov, ktoré z nej činia jedno z finančných centier sveta.

5  Zaujímavé miesta
5.1  Nassau / Paradise Island

Nassau je najdôležitejším mestom ostrova New Providence. Ekonomicky je tento ostrov pre Bahamy veľmi významný. Je domovom hlavného mesta a sídlo vlády. Nassau je očarujúce staré mesto postavené na slnkom zaplavovanom úbočí a čnejúce nad morom. Mesto bolo založené v roku 1670 a rýchlo sa rozrastá. Je centrom obchodu pre ostatné ostrovy. Výbornú polohu má aj prístav, ktorý je dobre chránený. Na jeho ploche 80 štvorcových kilometrov žije takmer 60% celej populácie Bahám. Nassau je zároveň hlavným centrom priemyslu a obchodu Bahám. Parlamentné námestie v centre mesta je tradičným sídlom bahamskej vlády. Sú tu malebné, farebné budovy, ktoré pochádzajú z 19.storočia, vrátane Parlamentu, starého ministerského úradu, najvyššieho súdu a mramorová socha Kráľovny Viktórie. Každý rok sa tu konajú Otváracie ceremónie Najvyššieho súdu, ktoré napĺňajú námestie pompéznosťou a slávnosťou.Prechádzka historickou časťou mesta je akýmsi výletom do sveta koloniálnych Bahám. Na každom kroku vás tu obklopujú príklady architektúry z tohto obdobia. Spoločne s modernými budovami tvoria nenapodobiteľný celok.

Hlbšie v centre sa nachádza Pevnosť Charlotte, postavená v roku 1788. Dodnes ostala zachovaná s priekopou, otvorenou arénou a väznicami. Stojac pri týchot historických pamiatkach človek skoro počuje výbuchy kanónov a mrazivý smiech pirátov ponad špliechajúce vlny. Pri putovaní Nassau nemôžete minúť námestie v centre mesta. Zapĺňajú ho obchodíky so suvenírmi, kaviarničky a reštaurácie. Dlhý most spája Nassau so slávnym ostrom Paradise Island, domovom luxusných pláží, svetovo známeho golfového ihriska, prepychových hotelov a kasín svetovej triedy. Ostrov je však tiež rybárskym rajom. Podľa miestnych obyvateľov tu máte úlovok istý do 15 minút od ponorenia siete do mora. Celá rada miestnych kancelárií ponúka prenájom rybárskych lodiek i pomoc neskúseným či začínajúcim rybárom.

5.2  Potápanie
Kryštálovo-čistá, príjemne teplá voda a zrázy, blízko pobrežia robia tento ostrov snom potápačov. Mysteriózne modré diery, jaskyne, riasami obrastené vraky, život vyžarujúce koralové útesy a mrazivé pozorovanie žralokov, to všetko tu môžete zažiť, samozrejme každý ponor sa koná pod dohľadom skúsených miestnych inštruktorov. Začiatočníkom sa dostane všetkej starostlivosti, od podrobnej inštruktáže až po prípravu výstroja. Skúsení potápači  si môžu zapotápať bez inštruktora. Nassau ponúka typy ponorov pre všetky kategórie certifikovaných potápačov.

5.3  Rum Cay

Ostrov Rum Cay je „spiacou kráskou“ Bahám. Môžete tu vidieť pozostatky bavlnových plantáží, indiánske artefakty, milo zaguľatené kopčeky, zlaté pláže a farebné korale, ktoré obkolesujú celé pobrežie. Pôvodne sa podľa Kolumba volal ostrov Santa Maria de la Conception. Dnešný názov Rum Cay vznikol z legendy o vraku, ktorý tu zanechali indiánsky pašeráci rumu. Port Nelson je jediným prístavom, nachádza sa v južnej časti ostrova. Rum Cay je 10 km dlhý a široký len 5 km, obýva ho niečo cez 100 obyvateľov, ale aj tak určite stojí za to vidieť spiacu krásku Bahám.

5.4  San Salvador

Pôvodne sa volal tento ostrov Guanahani. Krištof Kolumbus spravil tento malinký ostrov historicky najdôležitejším v oblasti Bahám. Prvá pevnina, ktorú zhliadol bol tento ostrov, stalo sa tak v roku 1492. Štyri rozdielne pamätníky zaznamenávajú miesta, kde vystúpil na breh. Mnoho udalostí z tejto doby ostáva dodnes zahalených rúškom tajomna minulosti. Taktiež tu nájdeme  pozostatky plantáží, indiánske artefakty a mnoho zaujímavých relikvii. Na ostrove žije zhruba 500 obyvateľov, ktorý sa živia rybárčením a pestovaním.

5.5  Grand Bahama Island

Grand Bahamas je jedným z ostrovov súostrovia Bahamy, leží v jeho severnej časti. Jeho hlavným mestom je Freeport. Rovnako ako ostrov New Providence sa Grand Bahamas honosí dlhými perleťovo bielymi plážami, luxusnými hotelmi a kasínami v jeho vnútri. Je tu však znateľne menej obyvateľov. Práve tento fakt priťahuje cestovateľov, ktorí túžia po absolútnom pokoji bez ruchu veľkomiest. Krásu tunajšej prírody podtrhuje rada malebných skalných previsov, jaskýň, mostov cez potôčiky i riečky a romantické pláže.
Tento exotický ostrov ponúka bránu do sveta zábavy a hry, o ktorej ste vždy snívali. Zaobíde sa bez zbytočne vysokých cien a nadmerného cestovania. Grand Bahama Island sa nachádza necelú hodinu od Miami, ale stačí letmý pohľad na biele pláže, čistú modrú vodu a bezoblačnú oblohu a človek nadobudne pocit, že sa ocitol v inom, nejakom čarovnom svete.
Ostrov Grand Bahama je ideálnym dovolenkovým miestom. Ponúka spojenie kultúry, prirodzenej krásy a nespočetné množstvo atrakcii pre turistov. Nájdete tu všetko pre prežitie pokojnej dovolenky plnej luxusu a pohodlia. Budete sa tu cítiť ako doma. Moderné strediská ako Freeport/Lucava ponúkajú kasína, miestnu kuchyňu, možnosti nakupovania a nezabudnuteľný nočný život, jednoducho robia tento ostrov destináciou, ktorú sa oplatí navštíviť.

Aktívni turisti si tu tiež prídu na svoje. Široká ponuka potápačských lokalít, ktorými sa táto oblasť môže pochváliť je len začiatkom. Nájdete tu opustené pláže, tiché dedinky hneď za okrajom rušného mesta, botanické záhrady a národné parky. Za zmienku stojí tiež národný park Peterson Cay - malý ostrovček východne od Freeportu s charakteristickými útesmi a malebnou piesočnatou plážou. Krásnym miestom je i Port Lucaya s prístavom, trhovisko, barmi a reštauráciami ležiacimi lem malý kúsok od prekrásnych pláží.
Pýchou Grand Bahamas je najväčší systém podzemných vodných jaskýň na svete, ktorý nájdete v národnom parku Lucaya. Leží približne 30 kilometrov východne od Freeportu a návštevníkov priťahuje predovšetkým neuveriteľnou rozličnosťou ekosystémov. Na Grand Bahamas však nájdete nielen prepych hotelov, ale i kľud a ticho v oblastiach na míle vzdialených od civilizácie.
Udržovať krásu tunajšieho prostredia a zabraňovať jeho ničeniu nezodpovednými turistami má za úlohu Bahamská národná spoločnosť. Našťastie sa jej to darí.

5.6  Bahamské pláže
Bahamské pláže uspokoja každého. Ak človek hľadá dokonalé pláže z katalógov cestovných kancelárii, tak pokojne môže začať tými bahamskými. Na relatívne malej ploche pevniny ponúkajú nekonečné množstvo pláži, ktoré uspokoja všetky požiadavky. Väčšina pláží je pôvodných a pokrytých neuveriteľne bielym a jemným pieskom. Pre tých, čo chcú vyskúšať niečo špeciálne a nové, treba navštíviť pobrežie Eleuthera. Je to ostrov ružovo zafarbeného piesku. Väčšina pláži je mierne klesajúcich a až ďaleko od brehu klesajú strmo do hĺbok.

Bahamské pláže sa dajú rozdeliť do dvoch kategórii, aktívne a opustené pláže. Na tých aktívnych plážach nájdete všetko, na čo si len zmyslíte, vodné lyžovanie, windsurfing, potápanie, rybárčenie, jachting, pobrežné reštaurácie a kaviarničky, plážové bary a mnoho inej zábavy. Ak túžite po opaku, po kľudnom odpočinku od každodenného zhonu, opustené pláže budú tým pravým. Nič z toho, čo sa nachádza na aktívnych plážach, tu nenájdete. Sú to izolované pláže, plné súkromia a panenského piesku. Nenarazíte tu na motorové člny ani davy ľudí. Budete tu len vy, vaši priatelia a nadpozemský pokoj. Svet sa tu skladá z troch farieb, modrej, zelenej a bielej. Prineste si zo sebou kokosové orechy, mangá a užite si pokojné dni bez zhonu
 
6  Praktické informácie
6.1  Bezpečnosť
Situácia na Bahamách je relatívne bezpečná, je však odporúčané po zotmení nechodiť osamote mimo hlavných hotelov. Najhoršia situácia je na ostrovoch New Providence a Grand Bahama, ide však len o drobné krádeže. Vo vode si treba dávať pozor na morské živočíchy a to hlavne medúzy.

6.2  Zdravie

Na ostrovoch turistom nehrozia žiadne exotické choroby. Voda, ktorá tečie z vodovodou je pitná a nezávadná. Zdravotná starostlivosť v prípade núdze je tiež na dobrej úrovni. Nie je potrebné žiadne špeciálne očkovanie.

6.3  Bahamská kuchyňa

Hlavnými špecialitami sú Conch (morské mušle), Grouper (ostriež), grilované, varené, dusené a opekané Crawfish (langusty) a rybie filé v marináde, ktoré ponúkajú reštaurácie na vysokej úrovni. Zo sladkostí je to Guavaduff (puding) servírovaný s rumovou polevou.  Ďalej tu však nájdete aj tradičnú európsku a americkú kuchyňu.

6.4  Šport
Bahamy sú strediskom všetkých druhov vodných športov, sú tu vynikajúce podmienky pre potápanie a morský rybolov. Medzi klasické športy, ktoré ponúkajú aj hotelové komplexy patrí golf, tenis, volejbal...

6.5  Suveníry

Medzi najvýhodnejšie nákupy patria nákupy importovaných značkových výrobkov v USA a Európy. Výhodné je aj kúpa krištáže, porcelánu a umeleckých výrobkov.

6.6  Podnebie

V oblasti Bahám je tropické podnebie s vysokými teplotami, ktoré však zmierňujú pasáty. Zrážok je tu najviac od mája do októbra, dažde sú zvyčajne veľmi prudké a krátke. Celoročná priemerná teplota je 25°C.  Od júna do októbra sa hovorí o období hurikánov, nie je to však pravidlom, ak by sa náhodou turisti stali svedkami takéhoto úkazu a rozhodli sa odísť, hotely dávajú naspäť všetky poplatky bez akéhokoľvek navýšenia.

6.7  Nočný život
Veľa hotelov má bar alebo nočný klub, okrem toho sa tu konajú početné plážové party a diskotéky. V Nassau a Freetowne sú niektoré bary, kasína a nočné kluby otvorené po celú noc.

6.8  Nápoje
Výborná ponuka reštaurácií a barov. Rum je dôležitou súčasťou mnohých miestnych nápojov. Nassau Royal Rum sa servíruje čistý alebo s kávou. Originál Bacadri rum sa vyrába na Bahamách a bol to prvý produkt, ktorý sa vyvážal z Bahám. Výrobňa v New Providenc pokrýva všetky fázy výroby rumu. Zretie rumu v dubových sudoch je najdôležitejšia časť výroby Bacardi rumu. Tu rum získava hladkú a bohatú vôňu jedinečnosti Bacardi rumu slávneho po celom svete. Ročne tu vyrobia viac ako 27 miliónov litrov liehu.

7  Záver
Dúfam, že sa nám podarilo naplniť náš úvodný cieľ, ktorý bol predstaviť vám Bahamy. Viem, že teraz nebudete odchádzať ako rodený Bahamčania, lebo o každej jednej krajine, čiže aj o Bahamách, by sa dali písať nekonečne dlhé práce a našou úlohou bolo zhruba vás oboznámiť so životom na Bahamách a podať vám stručné informácie o tejto krajine. Takže ostáva nám dúfať, že niečo ste si zapamätali a verím tomu, že niečo vás aj zaujalo. Krása bahamských ostrovov sa dá len veľmi ťažko opísať slovami. Obrázky nám síce pomôžu pri budovaní si predstavy o krásach tejto krajiny, ale predsa... najlepšie si to dokážeme vychutnať len priamym kontaktom s touto krajinou. Obrovské piesočnaté pláže zaliate slnkom, nekonečné kryštáľovo čisté more, nádherné prostredie a mnohé iné, to všetko sú sny mnohých z nás. Bahamy vám tieto sny jednoznačne dokážu premeniť na realitu.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/geografia/7339-bahamy/