Francúzsko našimi očami

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 25.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 552 slov
Počet zobrazení: 7 846
Tlačení: 437
Uložení: 452

Francúzsko našimi očami

Úvod
Francúzsko je jedna z najväčších krajín v Európe. Je známa svojimi chutnými syrmi, lahodnými vínami špičkovej kvality, obrovským množstvom pamiatok na „meter štvorcový“, ale hlavne svojou neopakovateľnou atmosférou. Keďže sme túto krajinu zažili na vlastnej koži, v priebehu medzinárodnej študentskej výmeny, rozhodli sme sa sprostredkovať Vám naše zážitky, veselé príhody a zaujímavosti s ktorými sme sa stretli. V prvej časti práce sme sa venovali Francúzsku skôr z geografického hľadiska, v tej druhej Vám ho predstavíme z toho nášho – osobného. Dúfame, že sa Vám bude naša práca páčiť, a že sa pri jej čítaní zabavíte i poučíte minimálne tak, ako my. Tak teda poďme na to...

Taux de change de devises actuels de la BCE
 
Metodika práce
Informácie a fakty o danej téme sme čerpali nielen z dostupnej literatúry, či už z kníh alebo časopisov, ale aj z  televízie, prostredníctvom rôznych dokumentárnych filmov a z Internetu. Nesmieme zabudnúť, že sme sa – hlavne v druhej časti – spoliehali na vlastné zážitky a postrehy, ktoré sme si z návštevy tejto krajiny doniesli. Nakoniec sme sa snažili o logické zosumarizovanie jednotlivých informácií a faktov, o ich doplnenie vlastnými fotografiami a grafmi.

Základné údaje
Francúzska republika je prímorský štát rozprestierajúci sa v západnej Európe. Zaberá plochu 551 682 km2. Po Rusku je Francúzsko druhou najväčšou krajinou Európy. Francúzsko má výhodnú zemepisnú polohu. Z celkovej dĺžky hraníc 5500 km takmer 2700 km tvorí pobrežie mora. Na západe a severe Francúzsko obmýva Atlantický oceán a na juhu Stredozemné more. Celkove susedí Francúzsko so 7 štátmi: Belgicko, Luxembursko, Nemecko, Švajčiarsko, Taliansko, Monako, Andorra a Španielsko.
 
K územiu Francúzska patrí ešte ostrov Korzika a niektoré ostrovčeky v Atlantickom oceáne. V juhovýchodnej časti na pobreží Stredozemného mora leží Monacké kniežatstvo, ktoré je pod ochranou Francúzska. Francúzsko je republikou. Rozhodujúcu moc má prezident, ktorý sa volí na 7 rokov. V nedávnych prezidentských voľbách sa na čelo krajiny dostal Nicolas Sarkozy. Územnosprávne sa Francúzsko člení na 96 departementov, okrem toho k jeho územiu patrí 6 zámorských departementov a zámorských území. Krajina je zakladajúcim členom Európskej únie a členom NATO. Metropolou tejto prekrásnej krajiny je asi 9 - miliónový Paríž. Úradným jazykom je francúzština a za dobré víno zaplatíte Eurom.

História Francúzska
Ako jediná európska krajina, ktorej brehy obmýva Severné i Stredozemné more bolo Francúzsko vystavené obzvlášť rozmanitému množstvu kultúrnych vplyvov. Dobytie Francúzska Rimanmi, vedenými Júliusom Caesarom malo na krajinu dlhotrvajúci dopad, ale od 4. a 5. storočia nájazdy barbarov zničili veľkú časť rímskeho dedičstva. V nasledujúcich storočiach vládli na území Francúzska Frankovia, avšak po vymretí dynastie Karolovcov v neskoršom 10. storočí, zostalo Francúzsko sociálne a politicky rozdrobené.

V stredoveku, v dobe veľkého hospodárskeho rastu a rozkvetu kultúry Francúzsko postupne zjednotila dynastia Kapetovcov. Čierna smrť a storočná vojna zaznamenali zvrat k horšiemu a moc panovníckeho rodu vážne ohrozili burgundskí vojvodcovia.  Ale aj tak sa Francúzsko vzchopilo a počas obdobia renesancie, ktoré vystriedala vznešená vláda Ľudovíta  XIV. opäť rozkvitlo.

Počas osvietenstva v 18. storočí závidela celá Európa Francúzsku jej kultúru a inštitúcie. Veľkou francúzskou revolúciou, ktorá vypukla v roku 1789 zanikla absolutistická monarchia a revolúcia zahájila veľké sociálne a inštitucionálne reformy, z ktorých mnohé podporil i Napoleon. Priniesla so sebou však aj nestabilitu – typický rys francúzskej politiky. Od roku 1789 Francúzsko zažilo 5 republík, 2 cisárstva, 3 typy kráľovskej moci a počas 2. svetovej vojny naviac vládu vo Vichy. Modernizácia v 19. a 20. storočí bola veľmi pomalá. Železničné trate, vojenská služba a radikálne vzdelávacie reformy sa ukázali ako veľmi dôležité pre utváranie národnej identity medzi obyvateľmi. Súperenie s Nemeckom zamestnávalo francúzsku politiku  do začiatku 20. storočia. Navzdory ľudským stratám v 1. svetovej vojne a nemeckej okupácie v rokoch sa v roku 1945 obe krajiny stali zakladateľmi Európskej únie.
 
Fyzicko-geografická charakteristika
 
Povrch:
Povrch Francúzska je veľmi rôznorodý. Severnú a západnú časť územia tvoria nížiny a pahorkatiny s malou nadmorskou výškou. Najvýznamnejšou je Severofrancúzska nížina, ktorej súčasťou je aj Parížska panva, centrálne ťažisko zeme. Rozsiahlejšia Akvitánska nížina prilieha k Atlantiku. Na juhu je od Biskajského zálivu oddelená mohutným valom piesočných presypov zarastených borovicovými lesmi. V strede štátu leží rozsiahle Francúzske stredohorie. Je to pahorkatina, ktorá dosahuje najväčšiu výšku v strednej časti vyhasnutými sopkami. Južnú a východnú časť územia tvoria vysokohorské oblasti s úzkymi dolinami.

Najvyššia je centrálna časť Pyrenejí, ich západná a východná časť sa pomaly znižuje smerom k moru. Východnú časť krajiny tvorí rozsiahly alpský masív. Francúzske Alpy tvoria súčasť Západných Alp. Pyreneje tvoria hranicu so Španielskom, Alpy zase s Talianskom. Vo Francúzsku i v Európe je to oblasť s najväčšími nadmorskými výškami, ktorá miestami prechádza do oblasti večného snehu a ľadu. Nadmorská výška vrcholov sa pohybuje medzi 3000 až 4000 m. Najvyšším vrcholom Alp a Francúzska je Mont Blanc (4807 m.n.m). Pod ním je vybudovaný tunel pre automobilovú dopravu. V severovýchodnej časti krajiny sa tiahne pohraničné pohorie Jura, tvoriace hranice so Švajčiarskom. Severnejšie ležia Vogézy a na belgických hraniciach Ardény, ktorých názov pochádza z keltčiny a v preklade znamená hlboký les.
 
Vodstvo:
Francúzsko patrí do povodia Atlantického oceánu a sčasti do Stredozemného mora. Severnú časť krajiny odvodňujú Rýn, Mása a Šelda. Väčšinu severnej nížinnej časti krajiny odvodňuje Seina so svojimi prítokmi. Seina má značný význam pre plavbu, lebo preteká priemyselnými oblasťami a leží na nej aj hlavné mesto Paríž. Najdlhšou riekou Francúzska je Loira. Z riek vtekajúcich do Stredozemného mora je najvýznamnejšia Rhôna. Rozsiahlu vodnú sieť Francúzska dopĺňa aj množstvo kanálov spájajúcich povodia jednotlivých riek. Francúzsko má veľmi málo jazier. Najväčšiu plochu má francúzska časť Ženevského jazera. Najviac malých jazier je v Pyrenejach. Sú zväčša ľadovcového pôvodu.

Podnebie:
Podnebie má Francúzsko pomerne rôznorodé. Väčšina územia patrí do mierneho severného pásma. Rozdiely medzi najteplejšími a najchladnejšími mesiacmi roka sú menšie ako v strednej Európe. Smerom na západ sa znižuje počet dní s mrazom. Aj priemerná ročná teplota je vyššia ako v strednej Európe. Zrážky sú celoročné, najmä v západnej časti sú najvýdatnejšie v jeseni. V alpskej oblasti, vo výškach nad 1000m, sa snehová prikrývka udržiava často až do mája. Juh Francúzska a Korzika patria do klimatickej oblasti Stredozemného mora. Zrážky sa tu vyskytujú zriedkavejšie. Vysoký počet slnečných dní je veľmi vhodný pre cestovný ruch.

Obyvateľstvo
Francúzsko má približne 58,3 mil. obyvateľov. Hustota obyvateľstva je oproti iným západoeurópskym štátom nižšia – na 1 km2 pripadá asi 105 obyvateľov. Zatiaľ čo v priemyselných oblastiach, najmä na severe štátu v oblasti Paríža, Lyonu, v Alsasku a Lotrinsku dosahuje až 1000 osôb na km2, v horských a poľnohospodárskych oblastiach je hustota podstatne nižšia. Národnostne je Francúzsko jednotné, až 90% obyvateľov sú Francúzi. Národnostné menšiny sú málo početné a žijú v okrajových oblastiach krajiny. Sú to najmä Baskovia, Flámi, Nemci a Bretónci. Vo Francúzsku žije asi 5 mil. cudzincov, najmä Talianov, Španielov, Alžírcov, Portugalcov.

 Za posledných 50 rokov sa väčšina ľudí presťahovala z vidieka do mestských sídel. Najhustejšie zaľudnenými oblasťami, súčastne aj ekonomicky najrozvinutejšie, sú Paríž s predmestiami, veľké priemyselné
centrá a Azúrové pobrežie na juhovýchode krajiny. Francúzsko je svetským štátom. Zastúpené sú tu všetky viery, ale až 81,4 % obyvateľstva patrí ku katolíkom. Nasleduje islamské (5,1%) a evanjelické náboženstvo (1,6%).
Priemerný vek obyvateľstva je v porovnaní s ostatnými krajinami vysoký: muži sa dožívajú 73 rokov a ženy až 81, čo je vôbec najviac v celej Európe.

Hospodárstvo
 
Poľnohospodárstvo a priemysel:
Hospodársky patrí Francúzsko medzi najvyspelejšie priemyselné štáty sveta. Hoci má nedostatok uhlia, nafty, a takmer postráda farebné kovy, zásoby bauxitu a železnej rudy majú svetový význam. Značné sú aj zásoby kuchynských a draselných solí, kaolínu, mramoru a vápenca. V Pyrenejach a Stredohorí, najmä v okolí mesta Vichy, sa nachádza veľa minerálnych prameňov. Rozvinutá je výroba elektrickej energie vo vodných a atómových elektrárniach. Francúzsko využíva jadrovú energiu viac než hocijaká iná krajina.

Bohaté zásoby kvalitnej železnej rudy sú základom rozvinutej hutníckej výroby. Najdôležitejším odvetvím priemyslu je strojárstvo. Základom chemického priemyslu je petrochémia. V spotrebnom priemysle je najrozvinutejší textilný. Z potravinárskej sféry má najväčší význam výroba vína, v ktorej patrí Francúzsku svetové prvenstvo. Francúzsko je najväčší poľnohospodársky štát Európskej únie. Poľnohospodárske výrobky predstavujú 16% celkového vývozu. Na severe sa obrába vo veľkom množstve pšenica, zemiaky, jačmeň a cukrová repa. Na mnohých miestach sa nachádzajú vinice. Kvalitnejšie víno pochádza z Bordeaux, z Côte d´Or blízko Dijonu a z oblasti Champagne. Rôzne klimatické pásma umožňujú pestovanie rôznych druhov ovocia. V hornatých oblastiach sa pasú ovce a dobytok, chová sa hydina. Osobitný význam má aj rybolov prevažne v Atlantickom oceáne. Na rôznych miestach Francúzska sa vyrába syr. 5% obyvateľstva nachádza pracovné uplatnenie v poľnohospodárstve

Francúzsko je významný priemyselný štát. Ťažký priemysel zahrňuje spracovanie ropy, výrobu železa, ocele, hliníka, cementu, papiera, chemikálii a strojárenstva. Vo výrobe automobilov sa Francúzsko zaraďuje na 4 miesto na svete (po Japonsku, USA a Nemecku). Automobilový priemysel sa koncentruje v blízkosti hlavného mesta Paríža, ďalší je v severovýchodnej časti blízko Lille a Dunkerque. Mnoho nových priemyselných odvetví sa začalo rozvíjať okolo prístavného mesta Marseille. Pneumatiky sa vyrábajú v Clermont Ferrrand v strednej časti Francúzska. V Lyone a severovýchodnej časti krajiny sa nachádza množstvo textiliek. Francúzsko zaznamenalo vysoký nárast v cestovnom ruchu, najmä však na pobreží, v hornatých oblastiach a v hlavnom meste.

Cestovný ruch:
Cestovný ruch má výhodné prírodné podmienky – dlhé pobrežie, a to pri dvoch moriach. Na pobreží Atlantického oceánu sú prímorské kúpeľné strediská. Turistom známe sú mestá Monaco a Monte Carlo. Bohatstvo minerálnych prameňov vytvorilo základ pre rozvoj kúpeľníctva, ktoré využíva okolo 1200 minerálnych prameňov. Vo Francúzsku je veľké množstvo hradov, zámkov a palácov. V dôsledku bohatej histórie má Francúzsko veľké množstvo historických stavebných pamiatok, múzeí, galérií a umeleckých diel. Pozornosť turistov pútajú aj jaskyne.

Z vlastnej skúsenosti môžeme odporučiť prekrásne Azúrové pobrežie, na ktorom sme minulý rok strávili týždenný plavecký zájazd. Okrem nádherných pláží, teplého počasia, a alergie na slnko, sme si odniesli kopu skvelých zážitkov. Navštívili sme Monako, Saint Tropez, no asi najviac budeme spomínať na kaňon vo Verdone. Ide o jedinečnú provensálsku turistickú atrakciu. Kaňon je na niektorých miestach hlboký až 700 metrov, čo je vraj viac ako má Grand Canyon v Amerike. Je 21 kilometrov dlhý a prejazdný len v automobiloch alebo mikrobusoch. My sme použili to druhé, a poviem Vám, boli situácie, keď nás od 700 metrov hlbokej rokliny delilo desať centimetrov a nejaké drevené zábradlie. Napriek všetkému, všetko dobre dopadlo a my sme sa dostali ku nádhernému zeleno-modrému ľadovcovému jazeru. Tam sme si zobrali vodný bicykel a šli v ústrety kaňonu, tentoraz od spodu. Voda bola studená, hlboká, no krásna a hlavne sladká, takže netrvalo dlho a boli sme v nej! Bezpochyby najadrenalínovejší zážitok z celého plaveckého.(ak nerátame pečenie palaciniek).
 
Osobitnou kapitolou návštevy Azúrového pobrežia, bola snaha priblížiť sa ku tvorcom filmových trhákov. Neďaleko sa totiž nachádza mestečko Cannes, známe svojím medzinárodným filmovým festivalom. Prvý sa na francúzskej Riviére konal ešte v septembri 1939, ale potom sa až do konca II. svetovej vojny neopakoval. V 50. rokoch sa podujatie presunulo z jesene na jar a v roku 1955 bola zavedená hlavná cena – Zlatá palma. Festival si získal celosvetové uznanie v 60. rokoch a odvtedy sa mu podarilo zabezpečiť si štatút najprestížnejšieho filmového festivalu. Má sedem hlavných podujatí – Súťaž, Mimosúťažné snímky, Un Certain Regard (nesúťažná prehliadka svetovej produkcie), Cinefondation (súťaž krátkych filmov), Týždeň filmových kritikov, Režisérsky festival a Marche du Film (Filmový trh).

Naviac, všetky filmy, ktoré sa premietajú v Cannes v rámci hlavnej súťaže, sú kandidátmi na zisk prestížneho ocenenia – Zlatej palmy. Nedalo nám to, a tak sme brali do rúk kamery a natáčali sme. Filmový festival sme už síce nestihli, ale najlepší film Vám dnes ako prekvapenie na záver pustíme. A poviem Vám – máte sa na čo tešiť. Turisticky obľúbený je aj parížsky Disneyland, ktorý sa rozprestiera na ploche 200 hektárov. Neďaleko letiska Charlesa de Gaulla sa zasa nachádza Parc Astérix. Milovníci dobrého kabaretu určite neobídu svetoznámy Moulin Rouge a priaznivcov vedy a priemyslu zaujme populárne Múzeum Cité des Sciences et de l´Industrie, ktorého súčasťou je aj gigantická zábavná guľa – Géode, v ktorej sa premietajú filmy väčšinou s prírodnou tematikou.

Doprava:
Francúzska infraštruktúra je vynikajúca. Cestná sieť je najlepšia na svete a najdlhšia v Európskej únii. V roku 1981 vysokorýchlostný vlak (TGV) umožnil cestovať z Paríža do Lyonu za dve hodiny. Odvtedy začal premávať stále väčší počet spojov TGV; rozšírili sa aj do susedných európskych krajín.

Nezaostávajú ani  železničné siete s približne 40 tisíc kilometrov tratí. Automobilová doprava má k dispozícii cez 130 tisíc kilometrov ciest, z toho asi 7 tisíc kilometrov diaľnic. Francúzsky autopark tvorí asi 22 miliónov automobilov, z toho 20 miliónov osobných. Značne rozvinutá je aj lodná doprava. Dĺžka pravidelných leteckých spojov francúzskej leteckej dopravnej spoločnosti Air France je asi 650 tisíc kilometrov a robí ju tak jednou z najväčších na svete.
 
Ako na nás Francúzsko zapôsobilo?
 
Múzeá, pamiatky, parky
Ako sme už v úvode spomenuli, Francúzko sme mali možnosť spoznať aj osobne. Už dlhé roky naša sekcia spolupracuje so školou v Sèvres a jedným z výsledkov tejto spolupráce sú aj výmeny pre prvákov. Tá naša výmena sa konala v roku 2005. Najprv Francúzi navštívili Slovensko, aby sme im vyvrátili názory typu : Slováci žijú na stromoch, ešte stále u nás prebieha vojna, na Slovensku nepoznajú elektrinu, ani čo to je  kalkulačka. Následne sa 15. - 22. apríla 2005 konal náš pobyt v nádhernom Francúzku. Našou prvou zastávkou bol prekrásny Štrasburg, ktorý sa nazýva aj križovatkou Európy. Navštívili sme tu svetoznámu Katedrálu Notre-Dame, a zdolali sme neskutočné množstvo točitých schodov len aby sa nám naskytol výnimočný pohľad na celé mesto. Ďalšou zastávkou bola trochu netradičná výstava v Múzeu Moderného umenia, z ktorej sme sa viacerí vracali zdesení, no iní ju bez problémov ocenili. Dôvodom, pre ktorý sa nám Štrasburg navždy zaryl do pamäte je výnimočná alsaská ľudová architektúra, ktorej základom je drevo. Pri návšteve Štrasburgu ju môžete obdivovať hlavne v časti Petite France.

Po neskutočne dlhej ceste v nepohodlnom autobuse sme tak okolo večera dorazili konečne do Paríža. A ako sa na veľkomesto patrí, náš šofér zablúdil. Našťastie sa iniciatívy (nie volantu!) chytili naše pani profesorky, ktoré vo Francúzsku strávili nejeden týždeň, a my sme čochvíľa dorazili do jednej z okrajových častí Parížu – Sevres. Zvítali sme sa s našimi francúzskymi kamarátmi, ich rodičmi, starými rodičmi, mačkami a psami (boli sme totiž poriadna atrakcia z bývalého východného blokuJ). Keďže Sèvres sa nachádza len niekoľko kilometrov od Paríža, neprešiel deň aby sme hlavné mesto Francúzka nenavštívili. Vychutnali sme si nádherný pohľad z 324 metrov vysokej Eiffelovej veže a tiež sme ju videli nádherne vysvietenú v noci.

Mali sme piknik v luxemburských záhradách, zúčastnili sme sa predstavenia Mambo Mistico v Národnom divadle de Chaillot, škoda len, že prestavenie nepochopili tak ako my, ani Francúzi. Plavby loďkami po Seine sa neuskutočnili jednak kvôli zlému počasiu a tiež kvôli cene. Ale navštívili sme zámok vo Versailles ktorý vznikol v čase vrcholu kráľovskej moci vo Francúzsku, a bol symbolom absolutistickej monarchie. Hoci bol obrovský, v žiadnom prípade nie nudný. Veď koľkokrát za život môžeme vidieť na akej posteli spával Kráľ Slnko, alebo kde trávil väčšinu svojho voľného času. Zlatým klincom celého areálu boli nádherne symetrické záhrady, plné všakovakých fontán a sôch. V Paríži sa nám podarilo zároveň vidieť niekoľko významných historických pamiatok ako napríklad : Le Pont neuf – najstarší most mesta, Notre-Dame, išli sme okolo známeho Panthéonu, a tiež Sacré Coeur.

V našom programe jednoznačne prevládali rozličné múzea a galérie: napríklad Cité de la musique - múzeum rozličných hudobných nástrojov, prednášok ale aj koncertov. Zaujímavosťou bolo, že nám pri vstupe nasadili na uši obrovské slúchadlá, a keď sme sa dostali k exponátu obsahujúcemu zvukovú stopu mali sme zážitok ako malé deti. V prírodovednom múzeu  sme obdivovali hlavne pavúka majestátnej veľkosti, ale aj perfektne vypreparované kúsky. Múzeum umenia a remesiel nás voviedlo do tajov výroby a následnej maľby porcelánového riadu, no keď sme videli ceny za ktoré tieto skvosty predávajú otočili sme sa na opätku!

Ak by sme to mali nejakým spôsobom zhrnúť tak všetky exponáty boli nádherné, no nemohli sme si ich poriadne vychutnať. Na príčine boli rozličné „questionnaires“ čiže dotazníky vo francúzštine, ktoré sme museli vypĺňať tak ako to v múzeách a galériách robia francúzski študenti a samozrejme sme na to mali vymedzený čas. Asi jediné múzeum, kde sme boli oslobodení od dotazníkov bolo Grand Louvre. Bolo to však v posledný deň pobytu, a tak sme väčšinu času iba tak postávali, tí šťastnejší si našli miesto na sedenie. Aj napriek únave sme si nenechali újsť možnosť na vlastné oči vidieť svetoznámu Monu Lisu od Leonarda da Vinciho, tiež Venušu z Melu, Samotrácku Niké a egyptskú zbierku pamiatok a sochárskych diel.

Niektorých z nás francúzski corresi, ako sme ich nazývali, zobrali na známe Champs-Elysées, známe víťazným oblúkom, kde počuť slovenčinu či češtinu nebolo zriedkavosťou kvôli nespočetnému počtu turistov. Ako sme spomínali, Francúzsko je na kultúrno-historické pamiatky nesmierne bohaté, a tak niet sa čomu čudovať, že sme toho veľa navštíviť nestihli. Odchádzali sme preto so slovami: „možno niekedy na budúce...“
 
Školský systém
V programe bola zahrnutá aj návšteva školy našich francúzskych kamarátov. Počas hodiny biológie sme si zaznamenávali našu kardiovaskulárnu činnosť. Vyšiel nám graf, z ktorého sme si mali vypočítať frekvenciu dýchania v pokoji a aj v pohybe. Francúzsky školský systém sa dosť výrazne líši od toho nášho. Nezameriavajú sa na mechanické učenie, ale skôr na pokusnú časť. Dôraz sa kladie na analýzu a porozumenie. Namiesto toho, aby sa naučili niečo naspamäť, si všetko pekne pokusmi vyvodia, a tak si to aj ľahšie zapamätajú. Môžeme to potvrdiť aj my z vlastných skúseností. Francúzski žiaci majú 12-ročnú školskú dochádzku. Stredná škola, le lycée, tvorí posledné tri roky štúdia: seconde, premiére a terminale, so zameraním na jazyk a literatúru. Školský rok na le lycée má tri obdobia, ktoré sa začínajú v septembri, januári a apríli. Školy sú zvyčajne veľké, s počtom žiakov od 1000-3000.
  Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, študenti majú dosť prísny režim. Vyučovanie im dennodenne končí okolo piatej večer a písomka v sobotu tiež nie je žiadnou výnimkou. Navyše, jedna ich vyučovacia hodina trvá 55 minút a chýbajúci profesori sú len raritou. Jedinú relatívne voľnú chvíľu si Francúzi užívajú v stredu popoludní, kedy vyučovanie väčšinou nebýva.
Dosť časté sú aj hodiny strávené po škole. Nie sú len výchovnou pomôckou, ale dokonca sa seriózne evidujú na riaditeľstve. Profesori sú na veľmi dobrej úrovni, no veľakrát im chýba ľudské porozumenie, s ktorým sa výdatne stretávame na našich školách. Obrovskou výhodou pre študentov je moderné materiálne zabezpečenie, vrátane počítačovej techniky, ale aj najmodernejších chemických, či fyzikálnych prístrojov.

Areál školy je obrovský, žiadna trieda nemá svoju vlastnú učebňu, ale na každú hodinu sa sťahuje. Učebne sú zamknuté a študenti postávajú predodvermi pokiaľ nepríde vyučujúci. Prestávky sú dlhé, kvôli presunom z triedy do triedy, výnimkou nie je ani fajčiarenský kútik, pretože tento zlozvyk sa väčšinou toleruje. Súčasťou školy je aj obrovská jedáleň, do ktorej môžete vstúpiť len v prípade, že máte školský preukaz, ktorý slúži ako karta. Dennodenne si môžete vyberať z ponuky troch hlavných jedál, ku ktorým automaticky dostávate ovocie, jogurty, pečivo, koláč alebo keksík a nápoj.
 
Francúzsky životný štýl
Počas našej návštevy sme nespoznali len mesto Paríž a jeho pamiatky, ale podarilo sa nám preniknúť aj hlbšie a spoznať francúzsku kultúru, zažiť celý jeden francúzsky týždeň, keďže sme boli ubytovaní v rodinách. S touto skúsenosťou sa spájajú rôzne poznatky, trapasy spôsobené skomoleninami jazyka, ale  hlavne mnoho humorných zážitkov. Medzi tie najlepšie zaradujeme francúzske otázky typu: „A vy poznáte Internet?“, alebo „Môžeš si zohriať jedlo, ale asi nevieš čo je to mikrovlnka, ja ti ukážem ako sa to obsluhuje.“, alebo „ Ako darček sme ti pribalili alobal, vy to asi nemáte.“ Keď som si raz v palacinkárni chcela dať palacinky s ananásom, mama mojej corresky ma upozorňovala, že ananás je veľmi exotické ovocie...

Zaujímavým zážitkom bolo aj francúzske kulinárske umenie a všetko s jedlom spojené. Raňajky boli vždy sladké, obedy narýchlo urobené a večere boli majestátne. Bola to totiž jediná chvíľa dňa, kedy bola celá rodina spolu a rozprávali sa zážitky. Nie je žiadnym tajomstvom, že v niektorých extrémnych prípadoch trvala aj dve hodiny. Aj tento pekný zvyk však pomaly upadá, veď už naši corresi preferovali rýchle fast – foody. Chod domácnosti je rovnako ako u nás na matke, no zdá sa, že Francúzky si s tým hlavu nelámu. A myslím si, že robia dobre, aspoň majú viacej času na zábavu a na seba.

Hovorí sa, že práve Francúzi sú najelegantnejší národ na svete. No, možno sme nechodili po najvychytenejších uliciach, ale nejaké veľké rozdiely sme si nevšimli. Mladí ľudia majú radi buď značkové veci, alebo pravý opak. Hlavne, že sa v tom cítia pohodlne. Doma sa nikdy neprezúvajú. Každé druhé dieťa ma vlastný skúter, na ktorom chodí do školy. Vodičský preukaz si začínajú robiť už od šestnástich.
 
Výmena nám dovolila spoznať Paríž, ale hlavne Francúzov, ktorí sa nám snažili počas jedného týždňa priblížiť ich spôsob života a kultúru . Obohatili sme si francúzštinu o rôzne slangové výrazy a slovíčka, ktoré by nás v škole nenaučili. Myslím si, že vedomosti takto získane tak ľahko nezabudneme a skúsenosti, ktoré nám priniesla výmena by nám neposkytol žiadny poznávací výlet do cudzej krajiny. Preto si dovoľujeme povedať, že kúsok z Francúzka už poznáme a práve výmena bola jednou z príčin, prečo sme si vybrali túto tému.

Záver
Francúzsko je nádherná krajina. A to nie len množstvom pamiatok alebo jazykom, ale hlavne spôsobom, akým sa otvára turistom z celého sveta. My tri sme mali tú možnosť a Francúzsko sme navštívili počas študentskej výmeny v prvom ročníku, a tiež počas druháckeho plaveckého výcviku. Nebol to však len taký obyčajný „turistický“ pohľad, ale intenzívne vnímanie odlišnej národnosti a kultúry. Francúzsko v nás zanechalo obrovské množstvo poznatkov, nových skúseností, zábavných spomienok. A hoci to bolo už dávno, veľmi radi sme si spoločne rozpamätali na tie prekrásne chvíle a spravili pre Vás tento projekt. Dúfame, že Vám pomôže, minimálne pri rozhodovaní kam na výlet.  A nakoniec, dovoľte nám tu v závere pochváliť všetkých záhradníkov, ktorí sa starajú o  francúzske parky, pretože aj vďaka nim sme si domov odnášali prekrásne fotografie. Ďakujeme J.
 
Resumé
France est un pays splendide. Non par le nombre des monuments historiques ni par le langue, mais surtout de façon par laquelle elle s´ouvre aux touristes du monde entier. Nous trois, on avait la possibilité de visiter La République Francaise pendant un échange en première année, et aussi pendant l´entrainement de la natation en deuxième année. France nous a marqué par un grand nombre des connaissances, l´expérience et des souvenirs plaisants. Et bien qu´il y ait déj- logtemps, nous étions très heureuses de rappeler tous les moments magnifiques et faire pour vous ce projet. On espère qu´il va vous aider - trouver, au minimum, une excursion pour l´été.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu