Brazília našimi očami

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 28.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 281 slov
Počet zobrazení: 4 764
Tlačení: 395
Uložení: 420

Brazília našimi očami

Počet obyvateľov: 174 468 575 (odhad v roku 2001)

Hustota osídlenia: 20,5 obyvateľov na km2

Podiel mestskej populácie: 76 %

Etnické zloženie: belosi, mulati, mestici (87 %), černosi, aziati

Hlavné jazyky: portugalčina (oficiálny), španielčina, francúzština, angličtina

Náboženstvo: rímskokatolícke (90 %)

Rozloha: 8 511 965 km2

Najvyšší bod: Pico da Neblina 3139 m

Susedia: Argentína 1 224 km (dĺžka hraníc), Bolívia 3 400 km, Kolombia 1 643 km, Francúzska Guiana 673 km, Guyana 1,119 km, Paraguaj 1 290 km, Peru 1 560 km, Surinam 597 km, Uruguaj 985 km, Venezuela 2 200 km

Hlavné mesto: Brasília (približne 1,8 mil. obyvateľov)

Ďalšie mestá (odhad z roku 1991): Sao Paulo 15,2 mil., Rio de Janeiro 9,6 mil., 
Salvador 2,0 mil.

Štátne zriadenie: federatívna republika

Hlava štátu: prezident Luiz Inácio Lula da Silva

Administratívne rozdelenie: 26 štátov (estados) a 1 federálny dištrikt (distrito federal); Acre, Alagoas, Amapa, Amazonas, Bahia, Ceara, Distrito Federal, Espirito Santo, Goias, Maranhao, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Para, Paraiba, Parana, Pernambuco, Piaui, Rio de Janeiro, Rio Grande do Norte, Rio Grande do Sul, Rondonia, Roraima, Santa Catarina, Sao Paulo, Sergipe, Tocantins

Štátny sviatok: 7. september (Deň nezávislosti)

Priemysel: oceliarsky, automobilový, lodiarsky, petrochemický, strojársky

Hlavné plodiny: káva (najväčší pestovateľ na svete), bavlna, sója, cukor, kakao, ryža, kukurica, ovocie

Nerasty: chróm, železo, mangán, diamanty, zlato, nikel, drahokamy, cín, bauxit, ropa

Pôda: orná 5 %, pasienky 22 %, lesy 58 %

Obyvateľstvo v produktívnom veku: 42 % služby, 31 % poľnohospodárstvo, 27 % priemysel

Mena: real (1 real = 100 centavov)

História 

Brazílska história sa z hľadiska európskeho vplyvu začína vytvárať po španielskoportugalskej tordesillaskej „zmluve o rozdelení sveta” v roku 1494, ktorou táto časť Latinskej Ameriky pripadla do sféry vplyvu Portugalcov. Až následne pristál v roku 1500 pri brazílskych brehoch portugalský moreplavec Pedro Cabral.

Brazília dostala svoj názov v 16. Storočí podľa stromu brassa, ktorý vyhľadávali pre červené farbivo Vzťahy medzi pôvodným obyvateľstvom a kolonizátormi poznamenávali masové zaberania pôdy na pestovanie cukrovej trstiny, nútené práce na plantážach a obracanie na katolícku vieru.

Začiatkom 19. storočia je Brazília vyhlásená za monarchiu a v roku 1822 vyhlásil cisár Don Pedro nezávislosť krajiny. V roku 1889 je monarchia nahradená republikánskym zriadením so širokými autonómnymi právami zväzových štátov, ktoré prešlo radom zmien od fašistických tendencií v 30-tych rokoch minulého storočia, cez zasahovanie armády až po súčasné sociálne predstavy nového prezidenta a bývalého odborárskeho bossa Luiza Inácia da Silvu. 

Historickou zaujímavosťou je, že jeden z najznámejších prezidentov brazílskej histórie Juscelino Kubitschek (prezidentom v rokoch 1956 – 1961), ktorý nechal vybudovať ako zjednocovací štátotvorný prvok nové hlavné mesto Brasília podľa projektov svetoznámeho architekta Oscara Niemeyera, je českého pôvodu.

Symbolika vlajky

Zelená a žltá farba na brazílskej vlajke sú farby kráľovského rodu Bragancovcov (cisár Pedro) a Habsburgovcov ( cisárovná Leopoldina). Zelená symbolizuje tiež jar a brazílsku prírodu a žltá zlato a bohatstvo Brazílie. Nebeská klenba je obrazom oblohy nad Rio de Janeirom v noci 15. novembra 1889. Na bielom pruhu je nápis Ordem e Progresso ( poriadok a pokrok), ktorý sa pripisuje francúzskemu filozofovi Augustovi Comtemu, ktorý mal v Brazílii veľa prívržencov, vrátane spolutvorcu vlajky, profesora Teixeiru Mendesa.
 
Povrch
Povrch Brazílie tvoria na severovýchode krajiny polopúšte, na severe a západe dažďové pralesy a na juhu zvlnené trávnaté pastviny. Na severe sa rozprestiera Guyanská vysočina s najvyšším vrchom krajiny (Neblina, 3139 m n. m.) a na juhu Brazílska vysočina s vyše 2000 m n. m. vysokými štítmi (Pico de Bandeira, 2884 m n. m.) a náhornými plošinami. Medzi nimi sa tiahne Amazonská nížina s najvodnatejšou riekou na Zemi. Pokrýva ju na Zemi najrozsiahlejší a z väčšej časti nepreniknuteľný tropický les. Brazília má preľudnené veľkomestá ale aj územia, ktoré ešte vždy nie sú prebádané.

Brazília sa nachádza v tropickom, miestami subtropickom podnebnom pásme. Priemerná ročná teplota na území Amazonskej nížiny kolíše medzi 27o C až 33o C. V Amazonskej nížine spadne ročne 2 030 mm zrážok, na území celej Brazílie je to až 5 860 mm zrážok ročne. Prevažná časť spadne v pobrežných oblastiach vo východnej časti Brazílie v blízkosti obratníka Kozorožca.
Vodstvo
Rieky: Amazonka (6280 km ), Sao Francisco, Madeira, Tocantins, Tapajos, Xingú
Jazerá: Lagoa dos Platos (10 000 km2), Mirim (3000 km 2), Manquiera.
  Rieka Amazonka „stretnutie dvoch vôd“, kde tmavomodré vody rieky Rio Negro tečú celých 18 km po boku bahnitohnedej vody Rio Solimoes, aby spoločne vytvorili jedinečnú mohutnú Amazonku. Tento ojedinelý prírodný jav je spôsobený rôznou hustotou, teplotou a rýchlosťou oboch stretávajúcich sa tokov.
 
Priemysel
Brazília je svetovou baníckou veľmocou. (železná ruda, mangán, farebné kovy, zlato, fosfor). Vzhľadom na pomerne skromné zásoby ropy a uhlia majú v zásobovaní energiou významnú úlohu vodné elektrárne (Itaipu). Doplňujúcim zdrojom energie je priemyselne vyrábaný alkohol z cukrovej trstiny. Využíva sa aj ako pohonná látka v doprave. Priemyselná veľmoc má významný ťažký priemysel, kovovýrobu, ľahký a potravinársky priemysel. Rýchlo sa rozvíja výroba áut a chemikálií

Poľnohospodárstvo a živočíšna výroba

Brazília je najväčším vývozcom a výrobcom kávy na svete. Káva sa pestuje na  najväčších plantážach najmä v oblasti Parana a Sau Paulo. Vo veľkom sa pestuje aj sója, cukrová trstina bavlník, pomaranče, banány a v neposlednom rade aj kakaové bôby. Na juhu Brazílie je rozšírený pastiersky chov hovädzieho dobytka  a oviec (hovädzie mäso, spracovanie vlny). Významné je aj pestovanie pšenice a raže. Lesy sa vyrubujú pre vzácne druhy drevín. Každoročne sa z Brazílie exportujú tisíce kmeňov ebenového, tikového a mahagonového dreva. Životne dôležité plochy lesa sa strácajú vyrubovaním, chovom dobytka a sťahovaním obyvateľstva.

Obyvateľstvo

V Brazílii žije viac ako 165 miliónov obyvateľov. Ide o jednu z krajín s najväčšou pôrodnosťou na svete, ročne tu pribúda okolo 3 miliónov osôb. Asi 78 Brazílčanov žije v mestách postavených blízko pobrežia. Najväčšími mestami sú Sao Paulo (16 miliónov) a Rio de Janeiro (9 miliónov) na preľudnenom juhu krajiny. Nedostatok bytov spôsobil, že si obyvatelia museli zabezpečiť náhradné obydlia z odpadového materiálu, v ktorých prebývajú bez pitnej vody a základného hygienického vybavenia. Sú to tzv. slumy. Etnické zloženie je mimoriadne pestré. Väčšina obyvateľov sa hlási k európskemu pôvodu, početné sú rôzne skupiny mulatov, mesticov a černochov.

K indiánskemu pôvodu sa hlási menej ako 0,5 % obyvateľov. Miestni obyvatelia hovoria väčšinou iba brazílskou portugalčinou. Okrem Brazílčanov tu žijú aj Portugalci, Nemci, Taliani, Španieli, Angličania, Poliaci, Afričania. Na recepciách hotelov, v reštauráciách a pri zaisťovaní ďalších turistických služieb je možné sa dohovoriť po španielsky a po anglicky. Takmer všetci Brazílčania sú rímskokatolíci. Kresťanstvo sem priniesli Portugalci a každé mesto či krajina má svojho patróna spomedzi svätcov, ktorý ho ochraňuje. Menšina uctieva bohov a duchov pochádzajúcich z afrického náboženstva. Brazílčania sú celkovo veľmi veriaci.
Regionálne rozdelenie

Severná Brazília

Spolkové amazonské štáty (najväčší brazílsky štát), Pará, Acre, Rondônia, Roraima, Amapá a Tocantins sa rozkladajú na rozlohe 3.887.800 km, majú však dovedna iba o niečo viac ako 10.157.000 obyvateľov. Sever pozostáva takmer výlučne z hustého dažďového pralesa. Naprieč amazonskou oblasťou, paralelne s riekou, vedie takmer 5000 km dlhá cesta Transamazonika. Amazonka, jedna z najväčších svetových riek vedie 12 krát toľko vody ako Mississippi. Je dlhá 6577 km a má vyše 200 vedľajších prítokov. Využite početné príležitosti podniknúť výletnú plavbu po Amazonke. Dažďový, amazonský prales je najväčší na svete. Zaberá 40% celkovej rozlohy Brazílie a je domovom 1800 rôznych druhov vtáctva a 250 druhov cicavcov. Amazonský dažďový prales produkuje 50% celosvetových zásob kyslíka. V brehoch Amazonky a jej prítokoch tečie 20% sladkej vody sveta a žije v nej 1500 druhov rýb. V Beléme sa nachádzajú nádherné kostoly, pekná Zoo a každý týždeň sa tu konajú trhy. V múzeu Goeldi sa nachádza najväčšia svetová zbierka exotických rastlín.

Severovýchod Brazílie
Severovýchodná časť Brazílie je často nazývaná "Zlaté pobrežie" a patria sem nasledovné spolkové štáty Bahia, Sergipe, Alagoas, Pernambuco, Paraíba, Rio Grande do Norte, Ceará, Fernando de Noronha, Piaui a Maranhăo. 42,8 milióna obyvateľov žije na rozlohe cca. 1.600.000 km. Tento región je známy pre svoje historické a folklórne tradície ako aj pre svoje nádherné pláže.

Stredný západ Brazílie
Spolkové štáty Goiás, Mato Grosso a Mato Grosso do Sul sa rozkladajú na území o rozlohe 1.900.000 km a majú spolu cca 8 Miliónov obyvateľov. Rieka Araguaia tu preteká obrovskými močiarnymi oblasťami. Vzhľad krajiny určujú rozľahlé plantáže s početnými čriedami hovädzieho dobytka. Hlavné mesto Brasília (od 1960), ktoré bolo vybudované na obrovskom rúbanisku, ďaleko od ostatných obývaných oblastí, na podnet vtedajšieho prezidenta Kubibitscheka, je známe pre svoju futuristickú architektúru. Toto mesto je oslavované ako "najmodernejšie mesto" sveta. Pôdorys tohto mesta má tvar lietadla.

Obzvlášť pôsobivé sú budovy Praça dos Tręs Poderes, Pálacio do Planalto a budova národného kongresu.

Juhovýchod Brazílie

Spolkové štáty Săo Paulo, Rio de Janeiro, Minas Gerais a Espirito Santo sa rozkladajú na území o rozlohe 900.000 km, majú vynikajúcu infraštruktúru a cca. 65,6 Miliónov obyvateľov. Hotely, historické mestečká ako aj prvotriedne kúpeľné oblasti robia z tejto oblasti prvotriedne turistické centrum.

Rio De Janeiro

Symbolická metropola Brazílie preslávená karnevalmi a hektickým životným štýlom, zameraným na nikdy nekončiacu zábavu, právom patrí medzi najkrajšie mestá sveta. Brazílčania hovoria "Boh stvoril svet za 6 dní, na siedmy deň stvoril Rio". Rio leží medzi horami a morom a je obklopené početnými zálivmi, malými ostrovmi a nádhernými plážami, ako napr. preslávená Copacabana, alebo Ipanema a Leblon. Obyvatelia Ria, Carriocas, sú priateľský ľudia, ktorý majú na všetko dosť času. 370 m vysoký Păo de Açúcar (zukrový klobúk) ponúka nádherný výhľad. Charakteristickým znakom Ria je vrch Corcovado (713 m). Na jeho vrchole sa od roku 1931 čnie 40 m vysoká socha Krista. Pohľad na mesto z vrcholca Corcovado so sochou Krista je rozhodne jedným zo životných dojmov a demonštruje, prečo sa Rio stalo jedným zo symbolov Latinskej Ameriky.

Veľmi zaujímavá je botanická záhrada, ktorá za čias cisára (1808) vysvätená. Mesto sa prebúdza k rušnému životu hlavne v čase karnevalu. Nadšeným účastníkom sú k dispozícii početné školy Samby.

Săo Paulo

Je najdôležitejším hospodárskym a obchodným centrom Brazílie a jedno z najväčších svetových miest. Sao Paulo ponúka najlepšie obchody v Brazílii a fascinujúci nočný život.

Juh Brazílie

Južné Rio Grande do Sul, Santa Catarina a Paraná sa rozkladajú na území 577.800 km a majú 22,8 Milióna obyvateľov. Príjemné klimatické podmienky pritiahli početných prisťahovalcov z Európy, hlavne Nemcov a Talianov.

Rio Grande do Sul

Je jedným z najbohatších spolkových štátov Brazílie. V Pôrto Alegre, hlavnom meste, sa nachádzajú početné múzeá a galérie umenia. Mesto je obklopené nádhernou krajinou.

Najpopulárnejšími plážami na južnom pobreží sú Tramandai (126 km od Pôrto Alegre) a Torres (209 km). V spolkovom štáte Santa Catarina, ktorého hlavné mesto Florianópolis leží na ostrove, sa najlepšie pláže nachádzajú v Laguna, Itapema a Camboriú. Hlavné mesto je s pevninou spojené dvoma mostami. V spolkovom štáte Paraná sa takmer výlučne pestuje káva. Silný zážitok ponúka jazda vlakom z hlavného mesta Curitiba do Paranaguá. Ďalšími zaujímavými mestami sú Vila Velha a známa Foz do Iguaçu. Vodopády Iguaçu vznikajú pri sútoku dvoch riek. 275 vodopádov padá do hĺbky 60 m. Tesne k vodopádom je možné sa dostať loďou. V ponuke sú taktiež výhliadkové lety vrtuľníkom, ktoré umožňujú obdivovať vodopády z tesnej blízkosti. Vodopády Iguaçu patria medzi najkrajšie prírodné javy na svete.

Kultúra a šport

  O brazílskej kultúre a umení by sa dalo písať veľmi veľa, spomeňme  aspoň karneval , sambu , futbal, kulinárske umenie a čoraz populárnejšiu Capoeiru

Keď sa povie Brazília ...

  ...jednou z prvých vecí, ktoré sa cudzincovi vynoria v mysli, je určite slávny brazílsky karneval, megashow plná dobrej nálady, samby a pestrých farieb, kde Brazílčan (paradoxne) odhaľuje v maskách a prestrojeniach základné črty svojej mentality: nenútenú veselosť, tvorivosť a zmysel pre dobrú hudbu a rytmus.

Brazílsky karneval oficiálne začína v nedeľu a končí v utorok, štyridsať dní pred Veľkou Nocou, čo vlastne zodpovedá našim slovenským Fašiangom, ktoré sa končia Popolcovou stredou. Počas týchto troch dní sa celá krajina ponorí do sveta masiek, kde fantázia skutočne nepozná hranice. Neoficiálne je však vzduch doslova nabitý atmosférou slávností celý týždeň, nepočítajúc všetky prípravy prakticky už od začiatku leta. Hoci je podstata karnevalu všade rovnaká, v niektorých oblastiach je jeho tradícia silnejšia a výraznejšia. Keby ste v tomto období prechodili celú Brazíliu krížom-krážom, zistíte, že každý región vtlačil karnevalu svoje vlastné charakteristiky. Brazílsky karneval láka každoročne (a čoraz viac) turistov z celého sveta, ktorých fascinuje nielen toto jedinečné predstavenie samby, ale aj pravá, nefalšovaná atmosféra tejto rozpálenej tropickej krajiny.

Capoeira je bojom, hrou i tancom zároveň. Do Brazílie prišla spolu s otrokmi z Afriky a predstavovala istú formu vzdoru. Bitky medzi otrokmi boli totiž zakázané, a tak sa ich černosi snažili zamaskovať do podoby tanca. Capoeira sprevádzaná spevom a hrou na hudobné nástroje ako berimbau-de-barriga, caxixi a pandeiro (bubienok). Spája sa v nej umenie, hudba, poézia, folklór, šport, zábava, tanec, hra, boj, rituály aj tradícia, a dnes je vo svete rovnako obľúbená ako ázijské bojové umenia

Futbal

O futbal sa  zaujíma každý Brazílčan a v každom meste nájdeme štadión. Obrovský štadión  Maracana v Rio de Janeiru bol postavený pre svetový šampionát roku 1950. A zmestí sa tam 200 000 divákov. Brazília vyhrala majstrovstvá sveta viac krát než hociktorá iná krajina naposledy v roku 1994 mnohé brazílske futbalové hviezdy hrajú v zahraničí napr. v mužstvách Anglicka, Španielska a Talianska.

Brazílska kuchyňa

Bahiu na severovýchode ako prvú kolonizovali Európania. Prekvitá tu gastronómia. Táto oblasť sa pýši množstvom chutných jedál z morských rýb, ochutené sú koreninami z vlasti pôvodných majstrov kuchárov, ktorými boli otroci. Ešte vždy sa tu predávajú tieto jedlá i kokosové sladkosti a chutné korenisté rybie pirôžky.

Brazílske národné jedlo feiojada pochádza z Angoly . Černosi tiež zaviedli používanie oleja dendé, čiže oleja z palmy olejnej, sušených kreviet a rôznych druhov korenia. Typickými jedlami sú vatapá ( posekaná varená ryba a kraby, zmiešané s ryžovým kvetom, okorenené zázvorom, paprikou a mätou, poliate olejom), xinxin ( hydinové ragú), moqueca ( zapečené rybie filé s rajčinami a kokosom).a iné.

Záver

Brazília je krajina s množstvom krás, tajuplnými pralesmi a nádhernými plážami. Je to krajina dvoch svetov. Krajina bohatých, moderných turistických centier, ale aj krajina chudobného vidieka a mestských periférií s neľudskými podmienkami pre život. Ľudia v Brazílii sa i napriek životným ťažkostiam vedia zabávať, čo ich robí očarujúcimi. Myslíme si, že Brazília je jednoznačne krajina, ktorú treba navštíviť aspoň raz za život.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu