Čo prinesie roztopenie ľadovcov?

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 15.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 210 slov
Počet zobrazení: 3 814
Tlačení: 382
Uložení: 358
Čo prinesie roztopenie ľadovcov?
O globálnom otepľovaní sa po poslednej správe OSN hovorí veľa. Ako však bude vyzerať svet, ak ho neustrážime? Francúzski vedci sú priami - v polárnych oblastiach budú rásť lesy, sibírska tundra zanikne, juh Európy sa zmení na púšť a časti Holandska a Nemecka zaleje more, pretože hladina oceánov stúpne o 7 metrov! To všetko súvisí so zmenami v Arktíde a na Antarktíde. 

Výsledky vedcov vychádzajú z analýzy súčasnej situácie. Dôsledky otepľovania sú alarmujúce v polárnych oblastiach, pričom zmeny v nich budú rozhodujúce pre vzhľad sveta o niekoľko desiatok rokov. Len v Arktíde poklesla vlani rozloha ľadu o rekordných 18,2 percenta pod priemer a za posledné desaťročie zmizol "večný" ľad rozlohy Francúzska. Do roku 2040 môže byť severný pól bez ľadu, čo by znamenalo katastrofu aj pre jeho živočíšne druhy.

Iná situácia je v Antarktíde, kde vďaka zvýšenému odparovaniu v teplom svete vznikajú častejšie snehové zrážky. Kým však vnútorný ľadovec rastie, pobrežné plochy sa strácajú. K prudkým zmenám prispieva aj gigantický ľadovec Larsen B (obrázok č.3), ktorý sa pred piatimi rokmi odtrhol a teraz blokuje antarktické Weddellovo more. Vedci sú teda priami - ak sa emisie skleníkových plynov neznížia, ľad sa bude topiť naďalej a Európa aj ostatný svet budú vyzerať presne podľa ich katastrofického scenára.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#priemer


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu