Zóny pre každého študenta

Diktáty pre 3. ročník

Diktáty pre 3. ročník

Hláskoslovie

Tvrdé a mäkké slabiky – opakovanie

Diktát č. 1

Slivky ležia na polici. Raky žijú v plytkom potoku. Lovci chytajú líšku. Maličký zajačik chytro ušiel. Ticho lieči. Motýle lietajú na kvety. Dym sa valil a štípal do očí. Chyť ma!

Diktát č. 2

Muchy nás štípu. Vlci sa blížia ku dedine. Deti sa chytili za ruky. Pesnička letí medzi deti. Motyka slúži na kopanie. Nikto nás nechytí. Pestujeme burgyňu.

Diktát č. 3

Otec má lysú hlavu. Pletieme košíky z lyka. Raky žijú v plytkom potoku. V zošite máme linajky. Rosa sa ligoce. Mlynár melie múku. Po Marienke nebolo ani chýru, ani slychu.

Diktát č. 4

Janko ublížil Aničke. Z dosky trčali klince. Deti vzlykajú. Dostali sme nové ly­že. Budeme sa lyžovať. Pri mlyne rastú pekné kvety. Lipa pekne vonia. Olinka dostala na meniny nové lyže.

Diktát č. 5

V jeseni padajú na zem listy, Deti trhajú maliny. Líška sa pomaly blíži. Stretli sme rodinku slimáčikov. V kuchyni používame lyžičky a nožíky. Deti radi lížu lízanky. Liptov je pekná krajina.

Diktát č. 6

Aj dub má plod. Je to žaluď. Našla som hríb. Včera ma poštípala včela. Lev má zlomený zub. Spustil sa prudký dážď. Dostala som ťažkú úlohu. Ľubka dala Zuz­ke

Diktát č. 7

Dážď prudko zalial nízky breh. Med je sladký. Srdce mu zľahka udieralo. Vladko vzal kosu a začal kosbu. Vládcu pochytil prudký hnev. Bolo počuť smutný spev. Dal som mamičke sľub.

Diktaty.sk – Diktáty online a diktáty na precvičenie

Vybrané slová po obojakých spoluhláskach

Vybrané slová po b

Diktát č. 8

1. Čím chceš byt? 2. Nesmieš biť Vladka! 3. Na veži bijú hodiny. 4. O druhej máme byť v divadle. 5. Pri kúpaní musíš byť opatrnejší! 6. Vieš biť na bubienok?

Diktát č. 9

Katka je bystré dievča. Číta knihu o bylinách. Jej brat sa volá Bystrík. Ráno sa bystro oblieka. Bylinárka pozná liečivé bylinky. Na poliach sa vlní obilie. Krava je bylinožravec.

Diktát č. 10

Bylinárka zbiera bylinky. Jožko je bystrejší ako Zuzka. Urobili si príbytok na hranie. Obaja bývajú v Banskej Bystrici. Majú priateľa Bystríka. Chce byť leká­rom. Vie dobre násobilku. Možno by vedel určiť aj slabiky. Nebije sa.

Vybrané slová po m 

Diktát č. 11

Zmija zmizla. Mamička sa milo usmieva. Myslím často na Milku. Umyjem si ruky mydlom. Mysľou mi prebehla pekná myšlienka. Dravec chytajú myši. Hmyz mi poštípal ruku. Kukučka je hmyzožravec.

Diktát č. 12

My sme si mysleli, že míňa peniaze. Bol to omyl. Kupoval pre mamičku voňavé mydlo k sviatku. Urobil jej tým radosť. Svoju mamičku veľmi miluje.

Diktát č. 13

Miesto Milky ide Mirka. To je mýlka. Takto premýšľa kominár. Nepošmykne sa na streche? Doma sa umyje mydlom. Mokré šaty si žmýka v žmýkačke. Milo sa na každého usmieva.

Diktát č. 14

Zmija zmizla ako tieň. Ukáž mi ju! Býva nebezpečná. Keď útočí, mykne nás od ľaku. Aj myši vtedy utekajú do svojho príbytku. My však myslíme na opatrnosť.

Kontrolný Diktát č. 15

Ľudmila a Milka sa šmýkajú na ľade. My sme omylom zamykali iné dvere. Auto dostalo Šmyk práve pred Milanom. Veľmi ho myklo od ľaku. Bude vždy myslieť na svoju ochranu.

Zhrnutie vybraných slov po b — m

Diktát č. 16

Myslia na radu svojej mamičky. Raz malá myšička zmizla. Naháňala po izbe hmyz. Mačka by ju rada zjedla. Keď sa mihol mačací chvost, myška bystro zmiz­la do myšieho bytu. Bol to okamih.

Vybrané slová po p

Diktát č. 17

Pýcha je zlá vlastnosť. Niečo ma pichá v topánke. Za zlé skutky pykáme. V záhrade rastie pýr. Rudko má pýr na lícach. Páv pyšne otvára chvost. Sú to jeho pre­pychové šaty. Opica vie poriadne pískať. Jožko mi prepichol dušu na kolese. Kô­ru prežúva pyskom potravu.

Diktát č. 18

Pichol som sa do prsta. V pivnici máme chladno. Dedko tam má obuvnícke kopyto. Náš kôň má na kopyte podkovu. Rád sa napije čistej vody. Pivo nie je zdravé pre deti.

Diktát č. 19

Nie je vôbec pyšná. Kúpil jej prepychové šaty. Milka sa zapýrila. Pinka jej spieva svadobnú pieseň. Zuzka jej napísala pozdrav. Aj ona má svojho pytača.

Diktát č. 20

Na plte pília drevo. Piliny popadali na zem. Na halúzke sa červenie krv. Deti sa opýtali uja horára na cestu k domu. Zbadali zvieratá piť pri potoku čerstvú vo­du. Trápil ich smäd.

Kontrolný Diktát č. 21

Raz si Dunčo prepichol labku. Pyká za svoju nepozornosť. Napil sa od smädu aj špi­navej vody. Teraz cíti v bruchu pichanie. Jakub píska na kamaráta. Chce byť pilot.

Zhrnutie vybraných slov po b — p

Diktát č. 22

Obyvatelia Bytče obývajú nové byty. Niektoré sú prepychové. Ráno pijem bylin­kový čaj. Pichliač sa mi zapichol do ruky. Pýcha býva zlá vlastnosť. Mýliť sa je ľudské. Buď milý ku svojim kamarátom!

Vybrané slová po r

Diktát č. 23

Bystro sa skryla. Rybársky čln sa kolísal. Aj krtko rozryl zem, aby sa pozrel na túto rybačku. Pritom si zašpinil svoj rypáčik. Rybie mäso je chutné a veľmi zdravé.

Diktát č. 24

Ostal mi len ohryzok. Rýchly vlak sa volá rýchlik. Záhradník ryl do tvrdej zeme rýľom. Pestuje ríbezle. Richard sa skryl pod perinu. Rád sa hrá na skrývačku. Vonku zarinčalo rozbité okno.

Diktát č. 25

Jožko prišiel domov. Rýchlo umyl riad. Jeho korytnačka sa zatiaľ skryla do úkry­tu. Strčil ruku pod koryto. Nehryz ma! Strýko vzal Jožka na rybačku. V blízkos­ti je pekný rybník. Neskôr spolu ryjú v záhrade hriadku. Krtko im rypáčikom -"pomáha. V diaľke ryčí hladný dobytok.

Diktát č. 26

Strom má skryté mladé lístočky v púčikoch. Veverička má na strome svoj úkryt. Na Vianoce budeme mať rybu. Rybár ju chytil do siete. Srnka obhrýza kôru kríka. Kopýtkom rozrýva sneh.

Diktát č. 27

Mama uvarila na obed rizoto z ryže a mäsa. Ako príloha bude ríbezľový kom­pót. Na večeru budú bryndzové halušky. Deti už majú hlad. Všetci spolu strávia príjemný večer.

Zhrnutie vybraných slov po b — r

Diktát č. 28

Čajík má ríbezľovú chuť. V posteli som sa prikryla perinou. Počítala som náso­bilku. Obyčajne neurobím chybu. Viem správne napísať slovo ryba a korytnačka. Myslím, že mýliť sa je ľudské. Chcem byť spisovateľka.

Diktát č. 29

Kobylka má malý pyštek. Je veľmi milá. Kope kopytom, aby zahnala hmyz. Býva v maštali. Obyčajne prežúva byliny. Jej gazda je rybár. Má aj rybársky čln. Je milovník prírody.

Vybrané slová po s

Diktát č. 30

Otec má dobrého syna. Má rád sýkorky. Nasypal im do búdky syr. Teraz už bu­dú vtáčiky sýte. Sedávajú na osike. Včera sa synček pošmykol. Silno sa udrel. Zrazu čosi zasyčalo. Bola to zmija. Je nebezpečná. Aj syseľ sa jej bojí. Keď na­padne sypký sneh, obaja budú spať.

Diktát č. 31

Šimona má rada koníka Sivka. Je to silák. Jazdí na ňom k potoku. Tu na nich si­pela stará hus. Doma sa obaja dobre nasýtia. Ona má rada syr, on zasa ovos.

Diktát č. 32

Myslíme aj na sýkorky. Hlad býva veľmi silný. Nasypeme im zrno do búdky. Prosím si chlieb a syr. Vieš poďakovať za jedlo? Obilie býva uložené v sýpkach. Sysle sa ním zásobujú na zimu.

Diktát č. 33

Hus má sivé pierka. Usilovne sa čistí zobákom. Učí to aj malé husičky. Už ve­dia aj trochu sipieť. V kuchyni syčí para z hrnca. Aj zmija na mňa minule zasy­čala.

Zhrnutie vybraných slov po b — s

Diktát č. 34

Vtáčiky v okamihu zmizli, keď zazreli hus. Majú strach z jej sipotu. Ona si len hľadá príbytok. Chce bývať osobitne. Mláďatá sú veľmi milé. Rýchlo rastú a sil­nejú. Radi plávajú po rybníku.

Vybrané slová po v

Diktát č. 35

Vy ste tretiaci? Videli sme vás v telocvični. Rudko vie vysoko skákať. Zvyčajne od radosti výska. V sade pestujeme višne. Víno sa robí z hrozna. Jedľa je vyso­ký strom. Na ňom žije výr. Vidí dobre aj v noci. Výrie mláďa má veľké oči. Sil­ný vodný vír stiahol loď pod vodu.

Diktát č. 36

Dunčo smúti za pánom. Niekedy vyje zo zvyku. Unavil sa pri výskokoch na plot. Ráno opäť svitá. Zvieratá v ZOO majú veľký výbeh. Vtáky tu majú vysoké klietky. Môžu lietať do výšky.

Diktát č. 37

Lekár mi ľahko vytrhol zub. Nezvyknem plakať. Evka víta milú návštevu. Ponú­ka višňový koláč. Pri dome máme vinohrad. Deti nemajú piť víno. Zdravšie je pre ne hrozno. Čo máte radšej vy?

Diktát č. 38

Výr zvyčajne pozoruje svoju korisť z výšky. Chytá myši. Dobre vidí aj v noci. Nedávno zrútil jeho hniezdo rozvírený vzduch. Spadlo do vody z veľkej výšky. Vodný vír ho stiahol až na dno.

Diktát č. 39

Richard vytvoril príklad na násobilku. Vieš ho vypočítať? Na Školskom dvore výskajú deti. Dážď padá na ríbezľové kríky. Ligotavá rosa umýva trávičku. Pytliak sa zakráda do lesa. To sa nerobí!

Zhrnutie vybraných slov po b - v

Diktát č. 40

Pricestuje k nám rýchlikom. Je to bystrý žiak. Vie už zavíja'' bábätko do perin­ky. Je to jeho sestrička. Prikrýva ju prikrývkou. Bylinkový čaj jej prelieva cez sitko. Pohárik najprv dobre umyje.

Vybrané slová po z

Diktát č. 41

V zime som bol na lyžovačke. Bolo také veľké zimisko, že mi skoro jazyk v ús­tach primrzol. Náš Milan má prezývku Miňo. Minule ho triasla zimnica. Dostal chrípku. Rudko získal z násobilky jednotku. Jeho výskot sa ozýval veľmi ďaleko. Včera vyzýval Mirka na preteky. Ako sa nazýva naše mesto?

Diktát č. 42

Keď ráno pri okne zívala, ľad sa začal topiť. Evku prezývajú Spachtoš. V posteli býva prikrytá až po nos. Keď začuje vyhrávať muziku, ľahko vyskočí na nohy. Radi si pozýva na návštevu svoje priateľky.

Diktát č. 43

Kompót sme jedli s rizotom. Moja sestrička miluje ryžový nákyp. Rada hryzie 3lko a nechá iba ohryzok. Večeriame bryndzové halušky. Zapíjame ich mliekom. Ovocie v sebe skrýva vitamíny. Je veľmi zdravé.

Diktát č. 44

Nazývajú ho Bežko. Slimák sa ho spýtal na cestu. Ježko však odpovedal veľmi pyšne. Slimáčik sa urazil. Pomaly sa odplazil. Po ceste premýšľal. Pýcha je zlá vlastnosť.

Diktát č. 45

Výr rád chytá myši. Minule mu vypadlo z hniezda vajíčko. Začal silno pískať, tráva začudovane zodvihla pysk. Čo to má byť? Aj ja som si priclonil oči rukou, aby som lepšie videl.

Vlastné mená

Diktát č. 46

Strýko Jakub povozil chlapcov na koni. Volá sa Sivko. Neskôr ich odviezol au­tom aj do Považskej Bystrice. Cez Považie tečie rieka Váh. Blízko leží pohorie; ktoré sa nazýva Javorníky.

Diktát č. 47

Váh vyviera z dvoch prameňov. Tečie aj do priehrady, ktorú nazývajú Liptovská Mara. Tu sa vyrába elektrina pre Slovensko. Jeho hlavné mesto je Bratislava. Cez toto veľké mesto tečie naša najväčšia rieka Dunaj.

Diktát č. 48

Spisovateľ navštívil ľudí na Kysuciach, Orave aj na Spiši. Všade mu rozprávali pekné rozprávky, ktoré poznali ešte ich mamičky. Mne sa páčia aj básne od Ľud­mily Podjavorinskej a Kristy Bendovej.

Diktát č. 49

Boli raz dve mačiatka. Prezývali ich Murko a Micka. Obidve vedia byť veľmi milé. Vyhrievajú sa na slniečku. Nikdy sa nebijú. Pes Zahraj sa chce s nimi pria­teliť. Aj koza Líza a teliatko Hviezdička sa niekedy pripoja k ich hre. Gazda Ma­tej Mráz ich má všetkých veľmi rád.

Kontrolný Diktát č. 50

Evička Mikulová pricestovala do Bratislavy. Navštívila Slovenské národné divad­lo na Hviezdoslavovom námestí. Mala silný zážitok. Na druhom brehu Dunaja leží sídlisko Petržalka. Je pyšná na krásu hlavného mesta Slovenska.

OPAKOVANIE UČIVA Z DRUHÉHO ROČNÍKA

Diktát č. 51

Na trávniku v botanickej záhrade sa pre­chádza páv. Tu i tam si ušklbol sviežej trávy. Potom natiahol krk. Ľudia sa zastavovali pri kvetoch i kríkoch.

Diktát č. 52

Na autobusovej zastávke bolo veľa ľudí. Babka pára starý sveter. Pred domom rozkvitol ružový krík. Hostia zo zahraničia mali pred sebou malé zástavky.

Diktát č. 53

kytica, šidlo, figa, burgyňa, týčiť sa, prikryť, hýbať sa, chytiť, chvíľa, divadlo, motýľ, kuchy­ňa, list, blýskať sa, dýchať

Diktát č. 54

Na kvietok priletel pestrý motýľ. Chvíľu nehybne sedel, iba tykadlami jemne pohyboval. Schyľovalo sa k búrke. Motýľ odletel. Blýskavica sa chytro blížila.

Diktát č. 55

Pri bráničke čakal chlapec. Od radosti po­skočil. Možno je to prváčik alebo druháčik. Očiská mu idú z jamôk vyskočiť. Široký úsmev mu zdobí líčka.

Diktát č. 56

Mama ide do kuchyne. O chvíľu volá Dán­ku. Niet po nej ani chýru ani slychu. Cez od­chýlené dvere vybehla von. Mama si vydýchla, keď ju zazrela. Pokývala hlavou a potichu na ňu zavolala.

Diktát č. 57

Díva sa mravec z mraveniska, ako sa hmlička v slnku blýska. Lesom sa ako čipka vláči, to sa mu veľmi páči. Díva sa týždeň i druhý, ako sa rozplývajú stuhy.

Diktát č. 58

Jašterica nehybne ležala na horúcej skale. Myslel som, že je poranená. Chcel som ju chy­tiť. Chytro zmizla za skalou. Až po hodine sa znovu ukázala. Jemne som ju chytil do rúk.

Diktát č. 59

Na zamrznutý sneh zasvietilo slniečko. Dievčatá sa zhrčili okolo nás. Zo dvora vyšiel starý otec. Na tvári a na rukách mal plno čiernych škvŕn. Dievčatá sa rozpŕchli.

Diktát č. 60

Nečakane spŕchol letný dážď. Lístie na stro­moch zdĺhavo šumí. Krčím sa pod bukom vedľa cesty plnej kamenia. Opieram sa chrb­tom o peň. Prihopká ku mne zajac. Srsť má mokrú, zhrčkavenú. Naťahuje tenký krk, vrtí hlavou.

HLÁSKOSLOVIE, PRAVOPIS, VÝSLOVNOSŤ

Diktát č. 61

Až budú cestou dedinskou, ej, frčať gašparkovia, hneď chalupu i javisko, konfety lesklé mi nahotovia, o plese rieknu slávnostne toľko umných viet x — ypsilon — zet...

SPODOBOVANIE SPOLUHLÁSOK

Diktát č. 62

Nad mestom sa týči starý hrad. Na jarmoku sme kúpili ľanový motúz. Po Du­naji pláva výletná loď. Maličký jež sa krbáľa po tráve. Pri prvom sniežiku vytiahneme na svah sánky.

Diktát č. 63

Vykračuje dedko s vnukom. Vlečú sa z nohy na nohu. Obchodný dom nie je za rohom. Treba prejsť cez štvorcové námestie. Okolo námestia sú obchody. V obchodnom dome si dedko zobral košík. Kládol do košíka, čo bab­ka prikázala.

Diktát č. 64

Zastavili sme sa až pri mladých vŕbkach. Naše žalúdky sa začali hlásiť o svoje. Báli sme sa ísť domov. Doma nás už netrpezlivo čakali. Nikto o nás nič nevedel. Otec nás išiel hľadať.

Diktát č. 65

Vo všetkom pomôže babka Barborke. Poži­čia jej aj Ivkovu knižku. Sú v nej veselé vtipy a pekné rozprávky. Raz chcela vybrať zo stola ockov magnetofón. Vtom zazvonil zvonček.

Diktát č. 66

Ujo slimák ľahké to má. Vtiahne hlavu a je doma. Môže chodiť v daždi von. Veď na chrbte nosí dom. Začul v tráve fikanie. Obzerá sa, zastane. Kto tu plače? Kto tu kvíli? Pomôžem vám, moji milí.

Diktát č. 67

Bývali sme vtedy v neveľkom domčeku s nízkymi oblôčikmi na ulicu. Za domčekom bola záhradka. Do nášho domčeka prišiel raz neznámy muž. Mal krátke vlasy a špicatú briadku. Hosť mal na chrbte batôžtek.

Diktát č. 68

Na tie prosby, na tie vzdychy prestal šušťať dáždik tichý. Roztrhli sa mraky tmavé, vyšlo slnko ligotavé. Vysušilo cestičku od briežka až ku kríčku. Bežia mravce, letia včely. Za nimi aj ježko trieli.

PÍSANIE i/í, y/ý VNÚTRI SLOVA

PÍSANIE i/í, y/ý PO MÄKKÝCH A TVRDÝCH SPOLUHLÁSKACH

Diktát č. 69

Dedko vyrezáva koníka z lipového dreva. Dežko sa učí hrať na cimbale. Bača nám podal po hrnčeku žinčice. Naša škola uspo­riada cyklokrosové preteky. Susedia majú na oknách čipkové záclony.

Diktát č. 70

Žofka zaspievala ľudovú pesničku s ci­tom. Pokapala na salaši slanina. Marien­ka sa rada cifruje. Jožkov bicykel sa mi veľmi páči. Karol si nasadil džokejskú šil­tovku a tváril sa ako pretekár.

Diktát č. 71

Oliver Počítadlo stále len počítal. Jeho kal­kulačka bola plná čísel. O futbal sa nezaují­mal. Raz sa mu stratilo číslo nula. Nik nevedel, kde je jeho obľúbené číslo. Oliver skočil na bicykel a išiel nulu hľadať.

Diktát č. 71

Aj motýle mali z ruže radosť. Vierka zhíkla, keď si to všimla. Nad posteľou hlas­no tikajú staré hodiny. Autíčko sa vyhýba prekážkam. Deti sa tíško chichotali.

Diktát č. 72

Počujeme iba spev drozda a hlasné kikirí­kame. Dievčence sa pochytali za ruky a tan­covali. Teta nám pri odchode dlho kývala. Starká sa ešte stále vrtko pohybuje v kuchy­ni. Martin napísal Diktát bez chyby.

PÍSANIE i/í, y/ý PO OBOJAKÝCH SPOLUHLÁSKACH

Diktát č. 73

Hrad navštívili obdivovatelia zbraní, ná­bytku a porcelánu. Kaštieľ v Bytči je naša národná kultúrna pamiatka. Jožko priniesol z kabinetu magnetofón. Malá žltá pinka bývala v tráve pod brezou. Podunajské Bis­kupice sú súčasťou Bratislavy.

Diktát č. 74

Bitkár si ťažko nájde priateľa. Nebyť teba, mohol som mať zmrzlinu. Zostal stáť ako pribitý. V lete bývajú dni dlhšie ako v zime. Môj obľúbený hrnček spadol zo stola a rozbil sa.

Diktát č. 75

Robo sa ponevieral po sieni s nábytkom. Medzi vrabcami sa strhla riadna bitka. Tu by som celú noc ani oka nezažmúrila. Loď pristála pri neobývanom ostrove. Hodiny odbíjali polnoc.

Diktát č. 76

Bytča, bič, byt, obilie, obísť, Bystrica, Obišovce, kabinet, Biskupice, kabína, ľúbiť, príbytok, bystrina, býk, obyvateľ

Diktát č. 77

Bitkár si ťažko nájde priateľa. Nebyť teba, mohol som mať zmrzlinu. Zostal stáť ako pribitý. V lete bývajú dni dlhšie ako v zime. Môj obľúbený hrnček spadol zo stola a rozbil sa.

Diktát č. 78

Robo sa ponevieral po sieni s nábytkom. Medzi vrabcami sa strhla riadna bitka. Tu by som celú noc ani oka nezažmúrila. Loď pristála pri neobývanom ostrove. Hodiny odbíjali polnoc.

Diktát č. 79

Kopytá koňa klepocú po kamenistej ces­te. Starý kaštieľ bol zariadený prepychovým nábytkom. Podvodník si odpykával trest vo väzení. Ruža bola pyšná na svoju krásu. Zapýril sa od hanby.

Diktát č. 80

Spoza dverí sa ozval piskľavý hlások. Cvičený pes nevezme nič do pysku od nezná­meho. Chlapci si urobili píšťalku z konárika vŕby. Žofka sa popichala na šípovej ruži. Skromnosť je lepšia vlastnosť ako pýcha.

Diktát č. 81

Na jar rozvoniavajú v záhrade pivonky. Za klamstvo musíme pykať. Pero musí celý deň písať, zapisovať, podpisovať a prepi­sovať. Jazvec vystrčí pysk a zaprská. Raz v nedeľu popoludní od Čimčarov sprievod čudný na pytačky poberá sa.

Diktát č. 82

Ja som myška Hryzka malá, k búdke som sa zatúlala. Chytro sa umy, učeš a bež do školy! Ujo zapchal myšaciu dieru úlomkami skla. Zostal stáť s namydlenými rukami. Mišo je môj najlepší kamarát.

Diktát č. 83

Stále som myslela na Žofiu. Kuchár v pomykove oblial krásavicu malinovou šťavou. Mirko je dobromyseľný chlapec. Dnes sa nesmiem pomýliť. Zajko si neve­del vymyslieť nijakú výhovorku. Kamilka starostlivo zamykala byt.

Diktát č. 84

Milionár si namýšľal, že musí mať vo všetkom šťastie. Starší pán si nás zamyslene premeriava. Môj mladší brat ešte nevie odo­mykať dvere. Miško sa dnes ani raz nepomý­lil

Diktát č. 85

Mrznúci dážď urobil z chodníkov šmýkačky. Po opraní treba bielizeň vyžmýkať. Podvečer do nás dobiedzal všelijaký hmyz. Do izby sa prešmykol neveľký pes. 5. V prá­čovni sú veľké žmýkačky.

Diktát č. 86

Milka veľmi pozorne počúva. V ob­chode mi predali čerstvý chlebík. Myška zapišťala a šmykla do dierky. Pozrel som dolu, ale hlava sa mi nezakrútila. Babka Zuzanka má veľmi milý úsmev. Aspoň sa zavčasu dozvedia, čo si myslíme my.

Diktát č. 87

Tak mi treba. Mal som na to myslieť skôr. Mirka má zmysel pre poriadok. Paľo je veľký výmyselník. V zime bývajú chodníky šmykľavé. Lastovičky sa živia hmyzom.

Diktát č. 88

Kmeň starého buka sa podobal na dochrámané koryto. Mám doma malú koryt­načku. Veronika si pochutila na ryžovom nákype. Aj veľké ryby sú bystré. Potôčik žblnkotal v kamennom koryte. Jurko má v akváriu nové rybičky.

Diktát č. 89

Fialka sa skrýva v tôni hustých kríkov. Zošuchol som sa z prípecka a rýchlo som sa obliekol. Šaty zašuchotali ako krídla lapené­ho motýľa. Pes Rexo do každého dobiedza, ale nehryzie. Deti nastúpili do rýchlika.

Diktát č. 90

Peťo sa zamotal do siete ako ryba. Vtom preletel vzduchom šíp. Andrejka rýchlo vymo­távala Peťa. Spoza kríkov sa vynoril malý stre­lec. Andrejka a Peťo sa skryli za veľké lopúchové listy. Odtiaľ kričali na Richarda, aby nestrieľal.

Diktát č. 91

Bystrý kominár už povymetal všetky komíny. Na preteky vybrali dobrých lyžiarov. Múdry žaluje zriedkavo. V našom meste opravujú sta­rý palác. Hlúpe kury bárskto naplaší.

Diktát č. 92

Diviak prerýva zem všade, kde sú pandravy a myšie hniezda. V zemiačnisku vbáral svoj mocný rypák hlboko. Každá dolina vraj skrýva v sebe nejakú rozprávku. V mesač­nom svite sa jagal rybník. Medveď zaryčal a zaútočil. 5. Mamka varieva dobré bryndzové halušky.

Diktát č. 93

Biele morské prasiatko s červenými očkami práve obhrýzalo nohu starej vyrezávanej sto­ličky. Andrejka vykríkla. Vendelko sa rýchlo skryl do svojho domčeka. Po chvíli vystrčil ružový rypáčik. Chcel pozrieť, či sa deti ešte hnevajú. Deti sa však už krútili okolo strýka.

Diktát č. 94

Si dobrý syn? Po sychravom počasí udreli tuhé mrazy a snehu sa nasýpalo po kole­ná. Jurko sa vždy zľutuje nad uzimenými sýkorkami. Všetci sa roztriasli ako osiky. Sysľovi sa v obilí dobre darilo.

Diktát č. 95

Popred okno preleteli uzimené sýkorky. Obilie sa uskladňuje v sýpke. Osýpky sú nákazlivá choroba. O siroty sa starajú tety v detských domovoch. Vykračuje si po ces­tičke vysypanej žltým pieskom.

Diktát č. 96

Na Borisov oblok často prilieta sýkorka. Nie obyčajná, ale taká s pyšnou parochničkou na hlave. Boris jej nasype vtáčieho zobu. Sýkorka nosí potravu sýkorčencom do hniezda. V okrúh­lom otvore sa hmýria otvorené zobáčiky. Ma­ma musí dlho lietať, kým sa nasýtia.

Diktát č. 97

Synček sa batolí po sypkom sniežiku. Sirup z lesných malín má dobrú chuť a prí­jemnú vôňu. Strýko odišiel sýty a spokojný. Domáci syrovník je veľmi chutný. Had zlostne zasyčí a vrhne sa na korisť.

Diktát č. 98

Slnko už stálo vysoko nad horami. Vilo je najvyšší chlapec v našej triede. Na darček pre tetu mi už nezvýšili peniaze. Zbytočne som sa po celý zvyšok dňa zlostila. Lopta vyletela do veľkej výšky.

Diktát č. 99

Sanitka vyrazila a zastala pred domom, v ktorom Viktor býval. Ľudia vyzreli z oblo­kov. Ošetrovateľ vystúpil a vyniesol Viktora zo sanitky. Matka vybehla z bytu. Vilma zvýskla, keď videla brata.

Diktát č. 100

Rosnička občas vymrštila jazyk a zhltla mušku. Poskočila a vyliezla na rastlinu. Potom sa vyškriabala na široké listy pálky (= močiar­na rastlina) a vykračovala po nich hore. Zba­dala ju užovka a vyrútila sa na ňu.

Diktát č. 101

Zapískal, zavýskal, ozvena mu odpoveda­la. Naša pani učiteľka má nepríjemný zvyk pátrať po príčine každej bitky. Nad dverami visí celý rad maľovaných tanierov. Mládenci sú na takúto robotu zvyknutí.

Diktát č. 102

Výr v noci poľuje a cez deň sa schováva. Víly zostali na polianke len do východu slnka. V noci nás zobudilo zúrivé zavýjanie psov. Vinovato sa usmeje a chybu napraví. Majiteľ továrne si postavil prepychovú vilu.

Diktát č. 103

V myšlienkach sa ocitne nad sídliskom s vysokánskymi činžiakmi. Paničky zvýskli od strachu. Pes pribehol na prvé zahvízdanie. Hniezdo viselo vysoko nad zemou. Hájnik zle zatvoril klietku a výr vyletel.

Diktát č. 104

Už za svitu som bol na veži. Nad komínom sa rozpútala bitka. Dvaja bocianí rytieri sa tĺkli krídlami. Raz víťazil jeden, raz druhý. Silnejší zvíťazil a na hniezde ho vítala bocianica. Vyše mesiaca sa samček a samička striedali na hniezde.

Diktát č. 105

Barborka vyplazí jazyk na svoj obraz v zrkadle. Maco zareval, až sa skaly ozývali. Vtáčiky nevydali ani hláska, zima im zavrela zobáčiky. Ďuro sa vyzývavo uškŕňa. Za­hryzla som si do jazyka.

Diktát č. 106

Mišo píše hrozne rád. Ani nie tak rád, ako hrozne. Pri písaní si zvyčajne pomáha jazy­kom. Vyplazuje ho, aby mu písanie išlo lepšie a rýchlejšie.„Vieš čo," zarýpala doňho Evka, „možno sa písmenká urazili, že na ne vyplazuješ jazyk, a preto sa ti mykajú zboka nabok." Mišo sa zapýril, vyzývavo zdvihol hlavu a rýchlo ukladal písmenko k písmenku.

Diktát č. 107

Kohút si pyšne vykračuje po dvore ako dajaký rytier. Chrobáčiky sa hmýrili okolo rampy. Zatvoril som dvere pred nočným hmy­zom. Bombuľko sa vyšmykol vnučke z rúk a zagúľal sa pod skriňu. Kone zaryli kopyta­mi a zastali ako pribité.

Diktát č. 108

Na úsvite zletel zo stromu bažant. Chcel privítať jarné slnko vyumývaný striebristou rosou. Pyšne sa prechádzal po lúke. Zanôtil chripľavým hlasom. Hneď bol okolo neho kŕ­deľ sliepok. Namyslene ich vodil po poli a dobromyseľne im prenechával hmyz a drob­né semiačka.

Diktát č. 109

Jež je neobyčajný obyvateľ nášho lesa. Cez deň je ukrytý vo svojej komôrke. Za súmraku loví hmyz, jašterice a myši. Pri nebezpečenstve sa skrúti do pichľavej gule. Nechránený je len
jeho malý rypáčik.

Diktát č. 110

Spod plechovej striešky pumpy na vodu vy­letela sýkorka. O dva dni sa ozývalo z pumpy slabučké pišťanie. Sýkorka sa každú chvíľu šmykla do pumpy s plným zobákom hmyzu. Dobre si to vymyslela! Mačka ani lasica sa jej tam nedostanú.

Diktát č. 111

Krt hrobár si hodil rýľ na plece a náhlil sa do roboty. Zo zeme vykopal krtka Rudka. Spýtal sa ho, čo tam robil. Krtko sa skryl pod zem pred nepriateľmi. Po vyslobodení pomá­hal krtovi hrobárovi vykopať hrob. Celý rypáčik mal zablatený od usilovnej práce.

Diktát č. 112

Braček a sestrička bývali s mamou a tatom v prednej izbe. Z povaly visela veľká lampa. V zadnej izbe bývala starká. Mala z dreva vyrezávané hodiny. Vonku zavýjala fujavica. Všetko bolo pokryté striebornou inovaťou.

Diktát č. 113

Sneh sa sypal ako múka z vreca. Zlomyseľ­ný víchor ho vytrvalo zmetal z oblokov. Von­ku smutne poletovali sýkorky. Dedko prinie­sol z hory vysilenú srnku. Prihrieval jej vodu, prikrýval ju handrami. Zvýskol som od rados­ti, keď sa postavila na nohy.

Diktát č. 114

Mirko zavinšoval mame všetko dobré a za­recitoval veršík. Mame išlo srdce vypadnúť od radosti. Schytila syna do náručia, vystískala a vyobjímala ho. Potom sme prišli na rad my. Katka s milým úsmevom a ja s kyticou.

Diktát č. 115

Zobúdza ho nepríjemný hlad. Vylezie z úkry­tu. Čaká pri myšej diere ako mačka. Začína svitať. Ukryje sa, aby ho nepriateľ neobjavil. Keby ho aj nejaký silák napadol, neublíži mu. Zmení sa na pichľavé klbko, ktoré nijaký zvie­rací pysk nerozmotá.

Diktát č. 116

Raz y noci som začul prenikavý hlas koryt­načky. Škreky sa ozývali z druhého brehu. Išiel som tam na úsvite. Korytnačky už boli ukryté medzi rastlinami. Trpezlivo som čakal. Nebolo to zbytočné. Z vody sa vynorila korytnačka močiarna.

TVAROSLOVIE - PODSTATNÉ MENÁ

Diktát č. 117

Otočil sa k Paľovi a čosi mu šepkal. Ju­raj sedel pri neznámom ujovi. Na meniny
kúpil Vladko otcovi i bratovi hrebeň. Spýtal sa, čo odkážem Mariánovi. 5. Spisovateľ Pavlovič napísal poviedku o kríkoví Rudkovi a ježkovi Jožkovi.

Diktát č. 118

Deti raz čítali knihu o rumunskom chlapče­kovi Petrišorovi. Po Petrišorovi pomenovali svoje obľúbené mačiatko. Ten chlapček im az­da nebude zazlievať, že dali jeho meno kocúrikovi. Deti prinášajú Petrišorovi všelijaké dob­roty.

Diktát č. 119

Športovci túžobne očakávajú príchod zimy. Lyžiari odchádzajú do hôr za snehom. Korču­liari kreslia na ľade prvé figúry. Ani hokejisti nenechajú zaháľať hokejky. Zo zasnežených kopcov sa spúšťajú sánkari.

Diktát č. 120

Rybári smutne pozerali na otrávené ryby. Na grúne vyšli pastieri so svojím stádom. Šachisti rozmýšľali nad ďalším ťahom. Kúzelníci prekvapili novými kúzlami. Zá­hradníci upravovali živý plot v parku.

Diktát č. 121

Onedlho boli v Trenčíne, potom prebehli popri Dubnici. Cesta viedla ďalej cez Považskú Bystricu. V úzkej doline sa tisnú k sebe cesta, železnica aj Váh. Pred Žilinou čosi zhrmotalo vedľa auta. Viktorka sa strhla zo sna, Marti­nom šklblo.

Diktát č. 122

Aj na Spiši sa našli sídliská z čias Veľkej Moravy. Neskôr sem prichádzali osadníci z Nemecka, z Čiech, z Poľska, z Ruska a z iných krajín. Žili tu vedľa seba Nemci, Poliaci, Ukrajinci, Židia i Maďari. Na tomto území bolo však vždy najviac Slovákov.

Diktát č. 123

V minulosti sa plavili po Váhu plte. Vozili na nich tovar zo Slovenska do Maďarska a do Belehradu. Pre pltníkov boli nebezpečné ska­liská Margita a Besná. Často sa tu rozdrúzgali plte z Liptova, Oravy aj Kysúc. Dnes je Váh sputnaný elektrárňami. Najznámejšie sú Lip­tovská Mara a Krpeľany.

Diktát č. 124

V noci sa ozve tiché zahrkotanie kolies. Po Mliečnej ceste prichádza kôň. Ťahá za sebou Veľký voz. Sedí v ňom Polárka. Prišiel s ňou aj jej priateľ Saturn. Z tmy sa vynorí ďalší kôň, ktorý ťahá Malý voz. Vezie sa v ňom Venuša. Sprevádza ju hviezda Pluto.

Diktát č. 125

Kone zastanú a Polárka, Saturn, Venuša a Pluto vystúpia z vozov a začnú tancovať. Na husliach im vyhráva Mesiac. Z tej výšky to počuť, len keď je úplné ticho. Preto Zahraj, Dunčo a Bodrík nestekajú. Mačky Líza a Murka nevydajú ani hláska. Pochytajú sa za labky, zahľadia sa na Mliečnu cestu a roztan­cujú sa.

PRÍDAVNÉ MENÁ

Diktát č. 126

Ráno bol na dvore bielučký sneh. Po snehu lozil šantivý pes Chvostík. Cez oblak sa prešmykol predjarný slnečný lúč. Vzadu smutne kráčal nosatý Jano. Lúčny koník preskakoval stebla trávy.

Diktát č. 127

Keď spŕchne tichý letný dáždik, hora je ča­rovná. Po kláte sa šmýka malý slimák. Na
byľke sa hojdá tmavohnedý motýľ. Mravček nesie obrovský trs trávy. Je to malý, ale ne­únavný tvorček.

Diktát č. 128

Och, aký je zavalitý, ťarbavý a hundravý. S ničím nie je spokojný. Sadne si na voňavý kvet, chvíľu sa čičre, zahundre a odletí. Rabuje žltý prášok, vstrebáva sladký nektár (= sladká šťava v kvetoch). A opäť hundre. Čmeliak je vždy uhundraný.

Diktát č. 129

Tomáš je odvážnejší, neľaká sa silnejších. Striebristý stroj sa s piskotom odliepa od zeme. Dones mi nejaký súci kabát! Sused vraj videl lietajúci tanier. Môj mladý poľov­nícky pes behá ako šialený za motýľmi.

Diktát č. 130

Kráčal som opatrne, lebo chodník bol hrbo­ľatý a kamenistý. Zrazu odkväcol na zem neja­ký čudný vták. Pomyslel som si, že je ranený alebo zoslabnutý. Mal hnedasté perie, červen­kasté oči, menšiu hlavu a kratší široký zobák. Bol to nočný vták lelek.

ZÁMENÁ A ČÍSLOVKY

Diktát č. 131

Chcel som ti píšťalku ukázať, ale ty mi neveríš. Beda ti, tetka medvedica, beda! Na teba spadlo, skoro ti väzy zlámalo. My sme z mesta, oni sú z predmestia. Ty si zajac, nuž máš i chvostík. Len mi ty povedz, či ti mám pre chvostík nechať na nohaviciach dierku.

Diktát č. 132

Z teba nič nevychováme, nechce sa ti robiť. My sme sem prišli skôr ako vy. Ak mi neveríš, je to tvoja chyba. Ideme na vandrov­ku, hybaj aj ty s nami! Daj mi pokoj, ak ti je život milý! Aj my vám budeme držať palce.

Diktát č. 133

Muškáty denne zalievam a ony sa mi odvďačili peknými kvetmi. My sme chceli oddychovať, ale oni sa pobrali ďalej. Nežia­daj od dievčat ťažkú prácu, lebo ony sú kreh­ké. Pozvali sme muzikantov, ale oni neprišli. Chcel kamarátov zdržať, ale oni odišli.

Diktát č. 134

My sme tridsiati, ich je o polovicu menej. Jedenásti futbalisti vybojovali prvé miesto v lige. V izbe bývali siedmi zbojníci. V na­šej triede sú iba piati chlapci. Ôsmi žiaci nešli do školy v prírode.

Diktát č. 135

Najradšej by všetko kúpil za päť prstov a šiestu dlaň. Ideme neprestajne už deviaty deň. Náš Jožko dobehol do cieľa druhý. Prvý bol Milan z tretej B triedy. Za válovcom sú štyri uši, osem nôh a jeden múdry papier.

Diktát č. 136

Okolo svetla sedia štyria prihrbení chlapi a piaty im čosi rozdáva. „Kamaráti, budeme tu štyri dni a tri noci, kým si všetko rozdelí­me," hovorí jeden z nich. Najskôr dostane dukát prvý zbojník, potom druhý a tretí, na­ostatok štvrtý. Zajko zabubnoval. Všetci piati zbojníci sa rozutekali.

SLOVESÁ

Diktát č. 137

Sova sa vychytí, ponad potok preletí. Zasta­ví sa až na veľkom dvore. Na dvore stojí pán Šalát. Sova sa osmelí a zletí k nemu. Pokloní sa a podáva mu list od Zajka z Chytrákova. Pán Šalát číta, očiam neverí.

Diktát č. 138

Stará mama varí večeru. Otec nosí zo záhumnia vrecia zemiakov. Ferko beží pred ním. Stará mama položí na stôl misu s bryndzovými haluškami. Ferkovi nadelí na tanier. Upozorní ho, že sa nepatrí jesť s neumytými rukami.

Diktát č. 139

Deti lúpali stenu, až prelúpali dieru do izby. Z jednej strany boli deti, z druhej akási stará tetka. Deti sa triasli od strachu, tetka sa usmie­vala. Chytila deti za rúčky a viedla ich do izby. Joj, či sa len deti báli!

Diktát č. 140

Na tých panských lúkach našiel som ja dukát. Možno to nebol dukát, ale žiarivo žltý hlaváčik. Je to jeden z najkrajších jarných kve­tov. Po západe slnka zatvorí svoj lupienkový kvet. S prvými slnečnými lúčmi opäť zažiari.

Diktát č. 141

Keď skosili lúky, stráne, prišiel svrček o bý­vanie. Kadiaľ chodí, reči trúsi, že do sveta odísť musí. Stratil chatku z trávy zvitú a nič už ho nedrží tu. Pôjde pekne popri ceste. Zastaví sa iba v meste.

Diktát č. 142

Štyri mláďatá podrástli a operili sa. Len teraz sa vyliahlo piate mláďa. Jedlo najviac zo všetkých. Na tretí deň sa prihodilo nešťastie. Muchárik a jarabička našli dve mláďatá poď stromom. Kukučka ich povyhadzovala z hniez­da.

Diktát č. 143

Boli raz dve deti. Boli to braček a sestrička. Vybrali sa na jahody. V hore zablúdili. Potešili sa, keď zbadali svetlo. Rozbehli sa za ním. Prišli k malému domčeku. Báli sa zaklopať, uvelebili sa na podstienke.

VETA A SÚVETIE

Diktát č. 144

Nikto nemal odvahu povedať levovi, že zvieratá nechcú kráľa. Len kamzík sa o to pokúsil. Kráľ zreval na kamzíka, aby zmizol. Kamzík vybehol na kopec. Aj dnes žijú kamzí­ky na skalách a vo vrchoch. Boja sa, aby ne­stretli leva.

Diktát č. 145

Na ceste sa ozvali výkriky ženičiek. Za nimi sa zahadzoval vychudnutý pes. Poslednú do­chytil a poťahal za sukne. Ženička zjajkla, od­hodila batôžtek a bystrejšie pobehla. Pes za­ostal a klesol na zem.

SÚHRNNÉ diktáty

Diktát č. 146

Paľovi boli myšie stavby známe. Presne ve­del, že tu býva jedna rodina. Zapchal všetky východy. Zavolal si na pomoc aj psa Chvostíka. Chvostík hrabal labami, ňuchal, vťahoval povetrie. Pomáhal si aj zubami.

Diktát č. 147

V parku rástli košaté stromy. Boli tam i kvetinové záhony. Nechýbalo ani ihrisko. Na
ňom preliezačky, šmýkačky a hojdačky. Ded­ko sa usmieval popod fúzy. Maroš mu dal do opatery autíčko a letel k šmýkačkám ako rake­ta.

Diktát č. 148

Barborka závidí Peťovi babku. Peťo sa ňou stále pýši. Barborka vyplazí na Peťa jazyk. Peťo sa zlomyseľné zasmeje. Barborka si zlost­ne zahryzne do pery. Hnev v nej stúpa ako mlieko na plameni plynového sporáka.

Diktát č. 149

Z dediny náš dom nevidno. K domu vedie iba úzky chodníček hore strmým svahom. Vše­lijako sa skrúca, chce sa vyhnúť prudkému stúpaniu. Stáča sa okolo zvonice nad dedinou. Odtiaľ vidieť červené strechy domov, potok a dolinu.

Diktát č. 150

Deň bol sparný. Schyľovalo sa k búrke. Obloha sa zatiahla mrakmi. Na konci strniska sa pásli štyri srny a dve sŕňatá. V tej chvíli preťal oblohu blesk. Srny i sŕňatá stuhli. Po­ tom sa rozbehli k húštine. Pri druhom zahrme­ní sa spustil lejak.

Diktát č. 151

V diere pod starou vŕbou býval rak. Už tretí rok som ho obdivoval. Starý pán si vyjde na postriežku. Beda nešikovnej rybke alebo žub­rienke. Niekedy som mu priniesol kúsok mäsa. Rozvážne ho ohmatával tykadlami. Až potom si ho podal k hryzadlám.

Diktát č. 152

Netopier je malá okrídlená myš. Lieta rýchlo ako blesk. Nikdy do ničoho nenarazí. V hlave má presný stroj. On netopiera zavčasu upozorní, aby zmenil kurz. Človek nemá taký radar. V tme musí ísť pomaly a opatrne. Inak mu strom ľahko vylepí zaucho.

Diktát č. 153

Bývali sme na kraji mestečka. Okolo chalupy zavýjala meluzína. Na slamenú strechu sa sypal sneh. V sychravom počasí som sa iba povaľoval v príbytku. Zahrýzal som do pečených zemia­kov. Vyhriaty a sýty som driemal ako kocúr na pazderí.

Diktát č. 154

Okolo maštale začal obchádzať medveď. Namaškrtil sa na koňacinu. Chlapi sa rozhodli chytiť medveďa. Vykopali jamy a prikryli ich čečinou. Dupot koni v maštali ohlasoval, že medveď sa blíži. Začuli sme praskot čečiny a ryk medveďa. Padol do pasce.

Diktát č. 155

Opatrne pozerám do čiapky. Krčí sa v nej malinký zajačik. Je malý ako moja päsť. Na čele má dve biele lysinky. Dlhé ušká sú na koncoch čierne. Očká má ako dve sklené guľôčky.

Diktát č. 156

Naučím sa šprintovať do kopca. Na prete­koch bude rovinka, pôjde sa mi ľahšie. A tak trénujem, trénujem, až sa mi robia kruhy pred očami. V nedeľu bývali kontrolné preteky. Ví­ťazi dostávali ceny a diplomy.

Diktát č. 157

Vybral sa raz zajac na návštevu k poľnej myši. Cestou uvidel vlak. Pomyslel si, že je to rýchly zajac. Vlak zahvízdal a zmizol. Myš vysvetlila zajacovi, že to bol vlak. Zajac si ho chcel lepšie pozrieť. Na stanici vystupoval z vlaku poľovník. Milý zajko nečakal, kým vystúpil.

Diktát č. 158

Osmutnela lienka malá. Vo dne v noci pre­mýšľala. Nie, nechce žiť v starom šate, nechce bodky na kabáte. Pýta farbu od nevädzí. Pýta ju aj od kúkoľa. Všetko lepí na kabátik, zúbkuje ho dookola. Ani motýľ, ani lienka. Čo to stváraš, Bambulienka? My ťa chceme takú, aká si. Netreba ti tieto cudzie okrasy.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/gramatika/10945-diktaty-pre-3-rocnik/