Zóny pre každého študenta

Vybrané slová po S + diktáty

Vybrané slová po S + diktáty

Vybrané slová sú práve také slová v slovenčine domáceho pôvodu, po ktorých sa po obojakých spoluhláskach (b, m, p, r, s, v, z, (f)) píše tvrdé „y“ a nie mäkké „i“.

Vybrané slová po S

Diktáty vybrané slová po S

Diktát na vybrané slová po S  č. 1

silónové vlákna, synov signál, sýkorky odleteli, hniezdo osirelo, had zasyčal, počuť sipieť husi, povesti spod Sitna, jazierko vysychá, posyp ti syrom, voda so sirupom, strýko so synovcom, sivý syseľ, nasýtil som sa, sypal piesok

Diktát na vybrané slová po S  č. 2

Syn nasýtil sýkorky obyčajným syrom. Situácia sa zmenila. Deň bol sychravý, obloha zosivela. Nasyp do sita múku. Hus zasipela. Zo syna sa stala sirota. Sneh bol veľmi sypký. Ochorel na osýpky. Vysiela veľmi silné signály. Syseľ si uchmatol syrovú pochúťku. Napodobňoval sykot hada. Vo vzduchu cítiť síru. Z toho sirupu nie som sýty.

Diktát na vybrané slová po S  č. 3

Malého synčeka trápia osýpky. Je vysypaná po celom tele. Pozeral na mamku ako sirôtka. Múku presypala cez sito a posypala ňou plech. Sýkorky v sychravom počasí poletovali po dvore, hľadajú potravu, potrebujú sa nasýtiť, aby získali dostatok sily na silnú zimu. Ich spev je signálom jari. Príroda je to dokonalý systém. Vietor bol príliš silný a sypký sneh nám šľahal do tváre. Na tanieri bolo rizoto posypané syrom.

Viac diktátov: Vybrané slová po S – nácvičné diktáty

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/gramatika/13943-vybrane-slova-po-s-diktaty/