Zóny pre každého študenta

Vybrané slová po Z + diktáty

Vybrané slová po Z + diktáty

Vybrané slová sú práve také slová v slovenčine domáceho pôvodu, po ktorých sa po obojakých spoluhláskach (b, m, p, r, s, v, z, (f)) píše tvrdé „y“ a nie mäkké „i“.

Vybrané slová po Z 

Diktáty vybrané slová po Z

Diktát na vybrané slová po Z č. 1

V zime som bol na lyžovačke. Bolo také veľké zimisko, že mi skoro jazyk v ús­tach primrzol. Náš Milan má prezývku Miňo. Minule ho triasla zimnica. Dostal chrípku. Rudko získal z násobilky jednotku. Jeho výskot sa ozýval veľmi ďaleko. Včera vyzýval Mirka na preteky. Ako sa nazýva naše mesto?

Diktát na vybrané slová po Z č. 2 

Keď ráno pri okne zívala, ľad sa začal topiť. Evku prezývajú Spachtoš. V posteli býva prikrytá až po nos. Keď začuje vyhrávať muziku, ľahko vyskočí na nohy. Radi si pozýva na návštevu svoje priateľky.

Diktát na vybrané slová po Z č. 3

Kompót sme jedli s rizotom. Moja sestrička miluje ryžový nákyp. Rada hryzie 3lko a nechá iba ohryzok. Večeriame bryndzové halušky. Zapíjame ich mliekom. Ovocie v sebe skrýva vitamíny. Je veľmi zdravé.

Diktát na vybrané slová po Z č. 4

Nazývajú ho Bežko. Slimák sa ho spýtal na cestu. Ježko však odpovedal veľmi pyšne. Slimáčik sa urazil. Pomaly sa odplazil. Po ceste premýšľal. Pýcha je zlá vlastnosť.

Diktát na vybrané slová po Z č. 5

Výr rád chytá myši. Minule mu vypadlo z hniezda vajíčko. Začal silno pískať, tráva začudovane zodvihla pysk. Čo to má byť? Aj ja som si priclonil oči rukou, aby som lepšie videl. 

Viac diktátov: Vybrané slová po Z – nácvičné diktáty  

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/gramatika/13945-vybrane-slova-po-z-diktaty/