Zóny pre každého študenta

Vybrané slová po L + diktáty

Vybrané slová po L + diktáty

Vybrané slová sú práve také slová v slovenčine domáceho pôvodu, po ktorých sa po obojakých spoluhláskach (b, m, p, r, s, v, z, (f)) píše tvrdé „y“ a nie mäkké „i“.

Vybrané slová po L

lyko, lysý, lýtko, lyžica, mlyn, plyn, plytký, slýchať, lyže, pomaly, plyš, blýskať sa, vzlykať, lýra, lyrika, lýceum, oplývať, plynúť, splývať, zlyhať

Diktáty vybrané slová po L

Diktát na vybrané slová po L č. 1

Slivky ležia na polici. Raky žijú v plytkom potoku. Lovci chytajú líšku. Maličký zajačik chytro ušiel. Ticho lieči. Motýle lietajú na kvety. Dym sa valil a štípal do očí. Chyť ma!

Diktát na vybrané slová po L č. 2

Muchy nás štípu. Vlci sa blížia ku dedine. Deti sa chytili za ruky. Pesnička letí medzi deti. Motyka slúži na kopanie. Nikto nás nechytí. Pestujeme burgyňu.

Diktát na vybrané slová po L č. 3

Otec má lysú hlavu. Pletieme košíky z lyka. Raky žijú v plytkom potoku. V zošite máme linajky. Rosa sa ligoce. Mlynár melie múku. Po Marienke nebolo ani chýru, ani slychu.

Diktát na vybrané slová po L č. 4

Janko ublížil Aničke. Z dosky trčali klince. Deti vzlykajú. Dostali sme nové ly­že. Budeme sa lyžovať. Pri mlyne rastú pekné kvety. Lipa pekne vonia. Olinka dostala na meniny nové lyže.

Diktát na vybrané slová po L č. 5

V jeseni padajú na zem listy, Deti trhajú maliny. Líška sa pomaly blíži. Stretli sme rodinku slimáčikov. V kuchyni používame lyžičky a nožíky. Deti radi lížu lízanky. Liptov je pekná krajina.

Diktát na vybrané slová po L č. 6

Aj dub má plod. Je to žaluď. Našla som hríb. Včera ma poštípala včela. Lev má zlomený zub. Spustil sa prudký dážď. Dostala som ťažkú úlohu. Ľubka dala Zuz­ke

Diktát na vybrané slová po L č. 7

Dážď prudko zalial nízky breh. Med je sladký. Srdce mu zľahka udieralo. Vladko vzal kosu a začal kosbu. Vládcu pochytil prudký hnev. Bolo počuť smutný spev. Dal som mamičke sľub.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/gramatika/13946-vybrane-slova-po-l-diktaty/