Tipy, ako sa chovať na interview

Tipy, ako sa chovať na interview

Odbúranie stresu

Určitý stupeň trémy treba na pohovore považovať za pozitívny, vyhecuje vás totiž k lepším výkonom. Ľudia, ktorí sa cítia sebavedomo v pozícii, o ktorú žiadajú, väčšinou až takú trému nemávajú.

Ak máte trému, najlepšie urobíte, ak v prvej uvoľnenej neoficiálnej časti pohovoru spomeniete, že ste trochu nervózny. Odľahčí to situáciu a môže vám to pomôcť. Ak je tréma už pred pohovorom neznesiteľná, skúste dychové cvičenia. Hlboký nádych a výdych môžu niekedy urobiť zázraky. „Nervozita býva často kameňom úrazu pre kandidátov, a preto je dôležité, aby si našli cestu ako nervozitu zmierniť, alebo sa jej úplne zbaviť. Treba si uvedomiť, že sme všetci ľudia a všetci sme omylní, nie je nutné, aby sa kandidáti pohovorov a personalistov obávali,“ radí Lenka Dúšková. Myslite na to, že personalisti sa vás nesnažia zneistiť, ale vyťažiť a ukázať z vás to najlepšie.

Na čo si dať pozor

Neverbálna komunikácia

Personalista profesionál by nemal prisudzovať neverbálnym prejavom až takú váhu, ale načo provokovať. „Neverbálny prejav popri verbálnom prejave je druhotný. Avšak vždy beriete človeka ako celok a ak niečo presahuje určité medze, pôsobí to veľmi rušivo,“ hovorí Lenka Dúšková. Personalista vás môže po pohovore upozorniť, že tieto prejavy pôsobia rušivo, ale nevyradí vás kvôli tomu.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/gramatika/14698-tipy-ako-sa-chovat-na-interview/