Zóny pre každého študenta

Správny čas na výber povolania

Správny čas na výber povolania

Hľadanie počas štúdia

Mnohí ľudia majú už od detstva svoje predstavy o vysnívanom povolaní. V prvej fáze života je na rodičoch, zistiť, či je sen reálny, či má dieťa na dané povolanie predpoklady a pomáhať mu rozvíjať ich. „Už na základných školách by sa mala výučba zameriavať aj na sebapoznanie. Tak, aby boli deti podporované v tom čo ich baví a učili sa spôsobom, ktorý je každému najpríjemnejší. Je to asi predstava budúcnosti, ale už teraz na tom niektoré základné aj stredné školy pracujú.“ myslí si Lenka Zelingrová.

V neskoršom období už mladý človek sám vie zhodnotiť svoje schopnosti a motiváciu a postupne svoj život smerovať cestou svojho budúceho povolania. Prístup k výberu povolania sa mení s meniacou sa úrovňou zrelosti mladého človeka. Čím je starší, tým vie o sebe viac, pozná svoje schopnosti, kvality aj motiváciu.

„Už na výber školy je treba nazerať cez výber povolania, škola má byť prostriedkom, sprostredkovať cestu k nášmu povolaniu. Veľmi často sa stretávame u študentov s výberom smeru ďalšieho vzdelávania spôsobom najmenšieho zla, alebo „idem tam, kde sa dostanem“, na niečo všeobecné, čo oddiali moje rozhodovanie,“ vysvetľuje Eva Uhríková. Výber povolania sa tak podľa nej odsunie na neskôr, čo je síce riešenie na okamžitú situáciu, no neskôr možno zistíte, že ste premeškali dôležitý čas prípravy.

Ten správny čas na uvažovanie o tom, aké povolanie budete vykonávať, je vždy, keď sa chystáte na určitú zmenu vo vašom živote:

Študujete a stále nemáte jasno, čo chcete po skončení štúdia robiť?
Žiadna panika, nie ste výnimkou. Mladí ľudia na Slovensku podľa skúseností HR manažérov a personalistov v tom zväčša počas štúdia nemajú jasno a nechávajú si otvorené viaceré možnosti. Podľa databázy spoločnosti Hill Slovakia, ktorá obsahuje asi 30 tisíc kandidátov, sa len asi 50% ľudí naozaj uplatní v odbore, ktorý vyštudovali. „Všetci ľudia, po urobení rozhodnutia, kam na školu, si dávajú pauzu od úvah, čo ďalej. Začnú to opäť riešiť, keď sa blíži jej skončenie. Samozrejme je lepšie myslieť na to priebežne počas štúdia, minimálne vzhľadom k poznávaniu seba - toho, čo ma zaujíma a baví, pri čom by som chcel v budúcnosti zostať,“ hovorí Eva Uhríková . Štúdium, brigády, part time práce vás postupne nasmerujú tou správnou cestou a zistíte, čo vám je najbližšie, čo vás zaujíma najviac a na čo máte najväčšie predpoklady a motiváciu.

Čomu sa venovať počas školy, aby ste čo najlepšie našli tú pravú oblasť uplatnenia a lepšie sa presadili na trhu práce:

Výber povolania po škole

Ak sa už definitívne chcete rozhodnúť, kam svoj život nasmerujete, 25 rokov je ten správny vek. Máte už za sebou formálne vzdelanie, prvé pracovné skúsenosti, konkrétnejšie predstavy o svojej kariére, viete zhodnotiť svoje kompetencie a viete teda zvážiť, čo nechcete a čo naopak áno. „Treba si vyberať ako v obchode. Všetko niečo stojí a záleží na vás, koľko ste ochotní tomu venovať investícií: času, energie na pátranie a hľadanie, dovzdelávanie, sťahovanie sa do inej lokality, a pod.,“ vysvetľuje Eva Uhríková.

Prístup k výberu povolania ovplyvňuje z pragmatických dôvodov najmä vzdelanie. Ľuďom s ukončenou základnou školou ide predovšetkým o prežitie po finančnej stránke. S nižším vzdelaním sa vrhnú na novú prácu, ak je dobre platená, alebo podľa vzdialenosti od domova. S vyšším vzdelaním si už začínajú pozorne vyberať oblasť alebo odvetvie, v ktorom sa uplatnia. Mladí ľudia preferujú najprv si veľa vecí vyskúšať a až potom sa rozhodnúť. Atraktívnosť samozrejme s vyšším platom, možnosťou cestovania a získaním nových kontaktov pre nich rastie. „Niekedy ľudia pociťujú chýbajúce vzdelanie ako prekážku získania konkrétnej vybratej pozície, rovnako ako nesprávne absolvovaný smer vzdelania. Väčšinou však závisí na sile motivácie ísť za tým, čo človeka ťahá,“ myslí si Eva Uhríková.

Najdôležitejšie faktory pri výbere povolania:

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/gramatika/14700-spravny-cas-na-vyber-povolania/