Zóny pre každého študenta

Ako vybrať správne zamestnanie

Ako vybrať správne zamestnanie

Kde začať s výberom

Pred samotným výberom zamestnania by ste sa v prvom rade mali zamerať na analýzu seba samého a zhodnotiť svoje silné a slabé stránky. Stavať treba práve na tých silných a podľa nich si vyberať prácu v príslušnom obore. Dôležité je však uvedomiť si, že slabé stránky v jednej situácii môžu byť práve tými silnými v inej. „Ako sa hovorí o slonovi v porceláne. Jeho mohutnosť je v obchode s porcelánom slabá stránka, pri ťažbe dreva však je silnou. Osobnostná črta „detailista“ je niekedy na príťaž, naopak v mnohých situáciách žiadaná,“ hovorí Eva Uhríková. Preto je nutné poznať svoje kvality a porovnať ich vhodnosť s prostredím či oblasťou, v ktorej sa plánujete uplatniť. Dôležité je ujasniť si, čo chcete, na čo sa hodíte a v čom ste dobrý. „Primerané spoznanie a ohodnotenie seba zvyšuje zdravé sebavedomie a s tým aj pravdepodobnosť úspechu,“ hovorí Eva Uhríková . Nepleťte si to však s prílišnou suverenitou až arogantnosťou a precenením svojich kvalít.

Pri hľadaní svojho ďalšieho smerovania zvážte najmä:

„Podstatou je zameriavať sa a analyzovať činnosti, ktoré robím rád a dobre. Pozrieť sa na ne z hľadiska „prečo“. Aké motivačné faktory sú za nimi,“ objasňuje Eva Uhríková. Nesiľte sa do práce v obore, pre ktorý nemáte kompetencie. Ak ste napríklad dobrý obchodník a baví vás to, hľadajte si prácu obchodníka, nie manažéra. „V dnešnej dobe je veľa mladých vysoko postavených manažérov, ktorí majú medzi 30 - 35 rokmi takú zodpovednosť, že si nevedia rady a sú psychicky vyčerpaní. Ak môžem odporučiť, keď neviem čo chcem, hľadám asistentské pozície, kde sa môžem zorientovať v pracovnom prostredí a potom si vybrať kam ďalej," radí Lenka Zelingrová. V každom prípade to musí byť pozícia, kde sa ďalej rozvíjate a získavate zároveň prehľad, ktorý vám pomôže lepšie sa rozhodnúť.

Dnes už samozrejmosťou pri hľadaní práce by mali byť:

Odborné poradenstvo

„Poznať seba samého nie je jednoduché. Je ľahšie, keď nás týmto procesom niekto sprevádza. Možnosť prebrať to s niekým nestranným, skúseným, nazrieť z iného pohľadu rozširuje možnosti,“ tvrdí Eva Uhríková. Ak sa neviete sami rozhodnúť, ktorým smerom sa vybrať, obráťte sa na odborníkov, ktorí sa venujú kariérnemu poradenstvu.

Sen o jednote medzi životom a prácou

Existuje 5 úrovní spokojnosti s prácou:

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/gramatika/14702-ako-vybrat-spravne-zamestnanie/