Fejtón a jeho zaradenie (maturitná téma)

Fejtón a jeho zaradenie

Slovo fejtón pochádza z francúzštiny a označuje duchaplné a vtipné rozprávanie o aktuálnej zápletke. Fejtón patrí k nenahraditeľným útvarom publicistického štýlu. Jeho typickou črtou je expresívnosť. Spomedzi ostatných žánrov má jazyk najviac emocionálny, preto patrí medzi najpopulárnejšie a najpríťažlivejšie žánre. Poukazuje a do určitej miery kritizuje nedostatky - spoločenské a ľudské. 
Ďalšími charakteristickými črtami tohto žánru sú vtipnosť, zveličovanie a duchaplnosť. Ako v jedinom zo žánrov môžeme použiť výmysel, predstavivosť, čiže určité dokreslenie reality – logickú fantáziu. Hoci je fejtón do určitej miery fikciou (vymysleným, polovymysleným rozprávaním), musí sa opierať o základné pravdivé fakty. Práve na základe týchto oporných bodov, faktov je možné identifikovať osobu, skutočnosť, či situáciu v ňom vykreslenú.

Metóda písania

Vo fejtóne sa využíva metóda zovšeobecnenia, a to od konkrétneho ku všeobecnému alebo naopak od všeobecného ku konkrétnemu. Je treba mať na pamäti, že pri písaní fejtónu je dôležité sústrediť sa vždy iba na jednu vec (problém, myšlienku, fakt...). 
Rovnako dôležité je dodržiavanie určitých čŕt, ktoré by mal klasický fejtón obsahovať:

Znaky:

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/gramatika/16018-fejton-a-jeho-zaradenie-maturitna-tema/