Súvetia (maturitná téma)

Súvetia

Súvetie sa musí skladať najmenej z dvoch viet – je to jednoduché súvetie. Ak sa súvetie skladá z troch a viacerých viet, ide o zložené súvetie. Počet viet v súvetí najčastejšie určujeme podľa počtu určitých slovesných tvarov. Do jednoduchého súvetia sa vety spájajú na základe dvoch základných vzťahov – priradením a podradením, preto jednoduché súvetia rozdeľujeme na:

Priraďovacie súvetia – parataktické – ak sú vety gramaticky rovnocenné, spájajú sa dve hlavné vety.

Podraďovacie súvetia – hypotaktické – ak jedna veta je gramaticky podradená druhej vete, spája sa hlavná veta – nadradená – s vedľajšou vetou – podradenou.


Vety v priraďovacom súvetí sa spájajú pomocou priraďovacích spojok alebo bezspojkovo:

V podraďovacom súvetí sa spájajú dve vety, z ktorých jedna (podradená) zastupuje niektorý vetný člen hlavnej (nadradenej) vety. Typy vedľajších viet:

V podraďovacom súvetí hlavná veta často obsahuje odkazovací výraz, ktorý poukazuje na typ vedľajšej vety. V podraďovacom súvetí je voľný vetosled. Výnimku tvorí prívlastková (prístavková) veta, ktorá vždy stojí za svojím nadradeným slovom, preto sa často vkladá do hlavnej vety a oddeľuje sa čiarkami - Skriňa, ktorá stála v rohu, bola otvorená.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/gramatika/16021-suvetia-maturitna-tema/