Zóny pre každého študenta

Funkcia jazyka (maturitná téma)

Funkcia jazyka

Funkcia jazyka funkcia je úloha, akú má jazykový prvok v istej konštrukcii, resp. akú má jazyk v spoločnosti používajúcej tento jazyk. Jazyk je prostriedok, nástroj myslenia, je viazaný na slová. Z vymedzenia jazyka ako nástroja myslenia a dorozumievania vyplývajú základné funkcie jazyka:

Poznávacia funkcia jazyka – kognitívna

Poznávacia funkcia jazyka je funkcia jazyka, ktorá sa uplatňuje v kontakte s myšlienkovou oblasťou, vo vzťahu jazyka, myslenia a vedomia. Pri vytváraní pojmov sa uplatňuje kognitívna funkcia jazyka, pri rozmýšľaní, formulovaní myšlienok sa zdôrazňuje kogitatívna funkcia jazyka.

Dorozumievacia funkcia jazyka – komunikatívna

Bez jazyka by spoločnosť nemohla existovať. Jazyk slúži na výmenu informácií, na vzájomnú komunikáciu medzi ľuďmi. Komunikácia je informačné, materiálne a sociálne spojenie dvoch alebo viacerých jednotlivcov.

Vznik reči je v priamej súvislosti s prácou, pretože vtedy začal človek využívať na dorozumievanie rečové ústroje. Jazyk vznikol až vtedy, keď sa u človeka vyvinula schopnosť myslieť. Jazyk je systém znakov, musí byť vyjadrovaný artikulovanými hláskami (alebo písmenami).

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/gramatika/16026-funkcia-jazyka-maturitna-tema/