Charakteristika osnova

Charakteristika osnova

Slohový postup: opisný

Členenie charakteristiky

1. Vnútorná forma

Charakteristika postavy

  1. Charakteristika slohového útvaru

Opisujeme vlastnosti alebo podstatné znaky osoby. Charakterizujeme zvonka (fyzické vlastnosti) i zvnútra (psychické vlastnosti), pričom väčší dôraz dávame na vnútornú charakteristiku, na povahové/psychické vlastnosti alebo príznačné vlastnosti hodnotenej osoby.

Pozornosť venujeme správaniu sa v rôznych situáciách, na základe ktorých čitateľ vydedukuje vlastnosti osoby, napríklad zmysel pre spravodlivosť, dobrosrdečnosť, lásku k prírode a iné. Striedame a kombinujeme charakteristiku vnútornú s vonkajšou, statickú s dynamickou, subjektívnu s objektívnou.

b) Kompozícia

k ostatným ľuďom (extrovert/introvert), temperament, záujmy a schopnosti, vzťah k okoliu, k ľuďom, vzťah k práci/k štúdiu/k povinnostiam, vzťah k sebe, reakcie pri výmene názorov

Aby boli myšlienky usporiadané do kompaktného (súvislého) celku, aby bola kompozícia premyslená, odporúčame napísať si osnovu.

c) Štylistické a lexikálne znaky

Vlastnosti vyjadrujeme

Slovník je všeobecne zrozumiteľný, štylizácia má byť živá, názorná.

Pozor!

t.j. nie je jedinečný.

Druhy a znaky charakteristiky

k ostatným ľuďom (extrovert/introvert), temperament, záujmy a schopnosti, vzťah k okoliu, k ľuďom, vzťah k práci/k štúdiu/k povinnostiam, vzťah ku sebe, reakcie pri výmene názorov

Aby boli myšlienky usporiadané do kompaktného (súvislého) celku, aby bola kompozícia premyslená, odporúčame napísať si osnovu.

2) Charakteristika literárneho hrdinu

Kombinujeme priamu charakteristiku (vymenovanie vlastností pomocou podstatných a prídavných mien) s nepriamou (vlastnosti vyplývajú zo situácie, z konania).

• úvod

- špecifikácia charakteristiky (kto je hrdina, v akom diele vystupuje)

• jadro

• záver

3) Porovnávacia charakteristika

Porovnávame viaceré objekty (predmety, veci javy, postavy). Máme možnosť vybrať si kompozíciu: buď charakterizujeme paralelne (súčasne) obidva objekty, alebo najskôr charakterizujeme prvý, potom druhý objekt. Kombinujeme vonkajšie a vnútorné vlastnosti.

4) Skupinová charakteristika

Zachytáva typické znaky príslušníkov určitej skupiny, určitého kolektívu (profesia, národnosť, spoločenská vrstva, generácia a iné). Snažíme sa o objektívnu charakteristiku, preto sa zameriavame na kladné aj záporné vlastnosti. Kombinujeme priamu charakteristiku

s nepriamou, v slohovej práci vyjadríme aj subjektívne hodnotenie (antipatia alebo sympatia).

5) Individuálna charakteristika

  1. Autocharakteristika (Sebahodnotenie)

Je súčasťou životopisu alebo motivačného listu. Pri písaní sebahodnotenia postupujeme ako pri charakteritike postavy. Snažíme sa o objektívne zachytenie charakteristických čŕt (kladné aj záporné stránky).

b) Posudok

Požaduje sa, aby bol vecný, objektívny a komplexný. Má formu/kompozíciu úradného listu Kompozícia

6) Karikatúra

Je zveličenie/hyperbola niektorej vonkajšej alebo vnútornej vlastnosti osoby, a to kladnej i zápornej. Karikovať znamená zväčšovať charakteristické vlastnosti až do takej miery, že zastrú ostatné vlastnosti. Karikatúra nezodopovedá realite, nájdeme ju v umeleckom štýle alebo v beletrizovaných prejavoch publicistického štýlu, napríklad vo fejtóne.

2. Vonkajšia forma Dbáme na

  1. čitateľnosť písma.
  2. jasné rozlíšenie veľkých a malých písmen.
  3. istý text bez škrtania.
  4. dodržiavanie okrajov (správne rozdeľovanie slov).
  5. členenie textu na odseky
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/gramatika/17417-charakteristika-osnova/