Delenie slovnej zásoby na základe dobovosti – historizmy a archaizmy

Delenie slovnej zásoby na základe dobového výskytu: archaizmy + historizmy vysvetlite rozdiel medzi nimi.

Historické slová sa využívajú pri stvárňovaní historického námetu. Zaraďujeme ich do skupiny štylisticky príznakových slov, ktoré členíme podľa doby používania (dobovosti) na:

bukréta – kytica, knihovňa knižnica, apatieka lekáreň, plánka nezaštepený strom, šenkár – krčmár

ZASTARANÉ SLOVÁ sa rozdeľujú sa na:

Vyskytujú sa v umeleckých textoch, v ktorých slúžia na vystihnutie starých čias.

Nachádzame ich len v dielach s historickou tematikou alebo v odborných textoch, napr. dereš, vicišpán, cylinder, hintov, groš, drotár, kamizola, kuruci, palatín, zlatka, dráb.

Dotvárajú dobový kolorit. Obyčajne sa dajú zaradiť do príslušného historického obdobia.

Vyhľadajte v ukážke aspoň 3 historizmy a zdôvodnite ich funkciu v texte.

Ladislav Nádaši Jégé Adam Šangala (úryvok) historický román 

Neskúsený Adam zdúpnel a vlasy mu dupkom vstali. Takého kriku nikdy nepočul. Pretisol sa svetom k soche, aby videl, čo sa tam robí. Pod sochou bol dereš, široká mocná lavica s pribitými silnými remeňmi, ktorými trpiteľa priviazali k nej. Okolo lavice stáli niekoľkí mestskí drábi, suroví, fúzatí chlapi v tmavočervených kamizoloch, dvaja sputnaní mužovia a jedna tiež sputnaná mladá žena, ktorá sa dívala na ľudí takými očami, akoby nebola pri sebe. Akýsi obstarný muž bol priviazaný na dereši a toho ťal po nahom tele jeden z drábov lieskovou palicou. Bolo vidieť, že drábovi robí zvláštnu pasiu udierať toho neboráka čím tuhšie, za každým úderom mu navrela klobása na tele, z ktorej často vystrekla krv. Bitý kričal z celej sily, sprvu vysokým, prenikavým, neskoršie chrapľavým, bolestivým hlasom.

 !!! VEDIEŤ !!!

V ukážke s historickou tematikou sú historizmy: DEREŠ lavica na bitie poddaných, DRÁBI – strážnici, policajti, KAMIZOLA – kabát, plášť. Vyskytujú sa v umeleckých textoch, aby vystihli príslušné historické obdobie.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/gramatika/20187-delenie-slovnej-zasoby-na-zaklade-dobovosti-historizmy-a-archaizmy/