Štylistika, štýly a funkcie jazyka

Slovenský jazyk » Gramatika

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 19.06.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 581 slov
Počet zobrazení: 3 766
Tlačení: 258
Uložení: 216

ŠTYLISTIKA

Štylistika je jazykovedná disciplína, ktorá skúma výrazové prostriedky a kompozíciu textu.

Pojmom text označujeme všetky jazykové prejavy, ktoré vznikajú komunikáciou medzi ľuďmi. Každý text má svoj:

  1. obsah – kompozične a štylisticky spracovaná téma,
  2. formu – písomná – ústna

formálna – neformálna

záväzná – nezáväzná

ustálená – aktuálny text

monologická – dialogická ap.

Texty členíme na:

  1. umelecké (napr. beletria) a vecné (napr. úradný list),
  2. súvislé (ucelený text, napr. úvaha) a nesúvislé (kombinácia slovných – verbálnych a grafických vyjadrovacích prostriedkov, napr. cestovný poriadok, diagramy, grafy),
  3. ústne (napr. príležitostný prejav) a písomné (napr. súkromný list ap.).

Štylistika skúma jazykové prostriedky z jednotlivých rovín jazykového systému ako príslušné jazykové disciplíny, i keď z iného hľadiska, t. j. z hľadiska ich výberu, spôsobu a vhodnosti ich využitia v rôznych druhoch textu.

Štylistika skúma jazykové prostriedky ako výrazové prostriedky textu, pomocou ktorých sa buduje obsahová a formálna podoba textu.

Výber a spôsob využitia výrazových prostriedkov určuje funkcia jazykového prejavuštýlová norma.

JAZYKOVÝ ŠTÝL

Jazykový štýl je cieľavedomý výber a využívanie výrazových prostriedkov typických pre istý jazykový prejav, alebo pre istého autora.

Každý jazykový prejav vzniká v určitých konkrétnych podmienkach, v určitej komunikačnej situácii, ktorá tento výber určuje, ovplyvňuje. Tieto faktory sa nazývajú štýlotvorné činitele.

JAZYKOVÉ ŠTÝLY

Základné funkčné jazykové štýly sú:

  1. hovorový štýl,
  2. umelecký štýl,
  3. náučný štýl,
  4. administratívny štýl,
  5. publicistický štýl,
  6. rečnícky štýl.

Hovorový štýl má najčastejšie ústnu podobu, ale v neoficiálnej korešpondencii aj písomnú podobu, napr. súkromný list. Hlavnou funkciou je komunikatívna (dorozumievacia) funkcia, kde komunikácia býva stručná a expresívna. (MO č. 27)

Umelecký štýl má najčastejšie písomnú podobu. Hlavnou funkciou je estetická funkcia, ktorá je úzko spojená s komunikatívnou funkciou. V umeleckom štýle sa kladie dôraz na umelecké zobrazenie reality – čitateľ očakáva pestrosť a originálnosť. (MO č. 15)

Náučný (odborný) štýl má zvyčajne písomnú formu. Náučné texty sú jasné, vecné a presné. Kladie sa v nich dôraz na odbornú stránku textu. Sprostredkúva a vysvetľuje poznatky v danom vednom odbore. Hlavnou funkciou je komunikatívna funkcia, pričom ide o odbornú komunikáciu. (MO č. 24)

Administratívny štýl môže mať písomnú aj ústnu formu, pričom texty sú objektívne a neosobné a ich obsah musí byť jednoznačný a vecný. Hlavnou funkciou je komunikatívna funkcia, pričom ide o úradnú komunikáciu. Vyvíjal sa samostatne, „zakonzervoval“ si niektoré šablóny, a to v podobe formulárov či predtlačí. (MO č. 25)

Publicistický (žurnalistický) štýl sa používa v masmédiách (masové šírenie informácií). Najčastejšie sa vyskytuje v tlačených médiách, ale aj v elektronických médiách (TV, rozhlas, internet ap.). Spracúva vždy aktuálne informácie, je to štýl verejného styku. Hlavnými funkciami sú komunikatívna a presvedčovacia, ale aj informačná, získavacia a ovplyvňovacia. (MO č. 26)

Rečnícky štýl patrí medzi najstaršie funkčné jazykové štýly, korene siahajú až do starovekého Grécka a Ríma. Dodnes sa náuka o rečníctve nazýva rétorika.

Hlavnými funkciami sú presviedčacia a propagačnáfunkcia. (MO č. 1) 

JAZYK

Jazyk je systém ustálených znakov a pravidiel, na základe ktorých vzniká konkrétna reč. Je to dohodnutý kód, súbor znakov a pravidiel, ktoré sa používajú na vyjadrenie, prenos a výmenu informácií. Poznáme prirodzené jazyky (slovenčina, angličtina, nemčina) aj umelé jazyky (esperanto, programovacie jazyky). 

Esperanto je umelý medzinárodný jazyk, ktorý vznikol pred 100 rokmi. Má jednoduchú gramatiku bez výnimiek, prekladajú sa do neho literárne aj vedecké diela z rôznych jazykov. Niektorí autori v ňom píšu básne, poviedky a romány.

FUNKCIE JAZYKA

  • dorozumievacia (komunikatívna) funkcia, v ktorej jazykovými prostriedkami vyjadrujeme svoje myšlienky, názory, postoje, city a pocity,
  • poznávacia (kognitívna) funkcia, ktorá slúži ako nástroj myslenia,
  • estetická funkcia, ktorá rozvíja estetické vnímanie človeka,
  • reprezentatívna funkcia – jazyk je prostriedok na vytváranie národného povedomia, hrdosti. 

MATERINSKÝ A CUDZÍ JAZYK 

Materinský jazyk je jazyk, ktorý si jednotlivec osvojí v rodine, ku ktorému má najbližší vzťah, s ktorým sa stotožňuje.

Cudzí jazyk sa treba učiť na pozadí materinského jazyka. Je možné sa ho učiť dvoma spôsobmi – od jazyka k reči, alebo od reči k jazyku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Funkcia jazyka #štylistika,štýl #Štylistika #Stylisticka rovina jazyka #Štýlová norma

Vypracované maturitné otázky zo slovenského jazyka



Odporúčame

Slovenský jazyk » Gramatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.031 s.
Zavrieť reklamu