Rozdiel medzi informáciou, vedľajšou informáciou v texte a dezinformáciou

Slovenský jazyk » Gramatika

Autor: katyp (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 09.12.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 404 slov
Počet zobrazení: 2 433
Tlačení: 216
Uložení: 186

Vysvetlite rozdiel medzi informáciou, vedľajšou informáciou v texte a dezinformáciou. Objasnite pojem kľúčové slová. Uveďte spôsoby získavania, spracovania a uchovávania informácií. Rozdeľ medzi citáciou a parafrázou? Definujte konspekt, koncept, oznovu, tézy.

INFORMÁCIA – je akákoľvek správa, obsahujúca nejaké údaje. Informácia by mala odpovedať na otázky Kto? Čo? Kde? Kedy? Ako? Prečo? Informácie sú všade okolo nás: knihy, TV, rozhlas, internet, časopisy. Je to údaj, ktorý je dôležitý vzhľadom na potreby používateľa, obohacuje jeho poznanie, týmto sa zaoberá. Okrem jazykových informácií existujú aj obrazové informácie, ktoré nazývame piktogramy.

ZDROJE INFORMÁCIÍ:

Informácie čerpáme z rôznych zdrojov. Medzi informačné zdroje patria: masmediálne komunikačné prostriedky (noviny, časopis, televízia, rozhlas, internet) a knihy.

  • primárne – knihy, časopisy, článok v novinách, článok na internete
  • sekundárne – obsahujú dokumenty o primárnych zdrojoch: obsah knihy, internetový portál, menný a vecný register na konci knihy, katalogizačný lístok v knižnici
  • terciárne: obsahujú údaje o sekundárnych zdrojoch – výsledok vyhľadávania na internete, rešerš, zoznam použitej literatúry

SPÔSOBY SPRACOVANIA INFORMÁCIÍ:

Dôležitou zručnosťou pri štúdiu je vedieť spracovať dlhší, odborný text do jednoduchšej podoby. Pri spracovaní cudzieho textu alebo pri tvorbe vlastného textu využívame:

  • Konspekt = výťah z textu - je záznam základných údajov, hlavných myšlienok z počutého alebo prečítaného
  • Koncept – napísanie textu na nečisto
  • Osnova – je prehľadný záznam textu. Osnova môže byť iba v bodoch a stručne alebo heslách
  • Téza – je stručne zhrnutá myšlienka, vyjadrená jednou ucelenou vetou. Často je to poučka, z ktorej sa vychádza. Od osnovy a konspektu sa odlišuje tým, že nemusí komplexnosťou ani poradím vystihovať stavbu textu.

UCHOVÁVANIE INFORMÁCIÍ:

Diár - všetky pracovné aj osobné povinnosti

Denník - zážitky uplynulého dňa v časovom slede

Poznámky vo vlastnej knihe – podčiarkovanie

VEDĽAJŠIA INFORMÁCIA V TEXTE - menej dôležitá informácia, pri tvorbe konspektu a osnovy sa jej treba vyhýbať a zachytávať iba hlavné myšlienky textu premietnuté v kľúčových slovách.

DEZINFORMÁCIA – je chybná informácia, ktorá je vytvorená zámerne s účelom mýliť, zavádzať adresáta. Dezinformácie vznikajú tak, že sa časť informácie zmení alebo úplne vynechá. Rozlíšiť správnu informáciu od nesprávnej je často zložité. Dezinformácie sú zdrojom nedorozumení medzi ľuďmi. Stretávame sa s nimi v reklame, politike.

Pojmy:

Kľúčové slová - Sú to najdôležitejšie slová v texte. Sú to základné slová textu, podľa ktorých môžeme ľahko zreprodukovať obsah textu.

Citácia - skrátené označenie citovaného zdroja. Slúži na spojenie citovaného miesta so záznamom o citovanom zdroji. Tento záznam je potom položkou v zozname bibliografických odkazov.

Citát - text, ktorý sme doslovne prevzali z nejakého dokumentu, informačného zdroja. Uvádza sa v úvodzovkách. 

Parafráza - voľné spracovanie cudzej myšlienky, témy, predlohy. Neuvádza sa v úvodzovkách. Parafrázujeme tiež nekvalifikované preklady cudzojazyčnej literatúry, ktorú používame vo svojich prácach.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#rozdiel medzi osnovou a konceptom

Diskusia: Rozdiel medzi informáciou, vedľajšou informáciou v texte a dezinformáciou

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Gramatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu