Pomenovanie farieb v slovenčine (onomastika)

Slovenský jazyk » Gramatika

Autor: Veronikaaaa_l
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 05.03.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 173 slov
Počet zobrazení: 1 257
Tlačení: 133
Uložení: 130

Pomenovanie farieb v slovenčine (onomastika) 

AKO SA U NÁS POMENÚVAJÚ FARBY

V staršej slovenčine sme mali názvy iba pre výrazné prírodné farby. O tom svedčia aj naše ľudové piesne, rozprávky, príslovia, porekadlá, povesti, v ktorých sa vyskytujú len farby biela, čierna, zelená, červená, belasa, ružová. No nevyskytujú sa názvy pre nevýrazné farby a jemné odtiene. Také kombinácie farieb sa vytvárali a "do módy" uvádzali s pokrokom chémie a techniky.

V pôvodných názvoch farieb nieto ani stopy po tom, že by boli vznikli odvodzovanim od názvov iných vecí. No čím ďalej tým viacej názvov treba pre nové odtiene, a tie sa už pomenúvajú tak, že sa k niečomu prirovnávajú (oranžová, tehlová, piesková, kávová...)

Ešte presnejšie názvy sa tvoria skladaním tvarov (perlovobiela, snehobiela, slivkovomodra, citronovozlta...) Veľa odtieňov sa vyjadruje iba pomocou slov tmavo-, svetlo-, sýto-, slabo-,. Zo zoznamu vidieť, že najčastejšie sa pomenovanie farieb opiera o farby rastlín (kvetov a plodov), pretože tie sú názorné a jednoznačné. Pomenovanie farieb sme prebrali aj z niektorých cudzích jazykov: Bordová, kaki, tyrkysová, drapova, azúrová, lilava, safari...)

Zdroj: Jozef Mistrík, Jazyk a reč
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Gramatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu