Melódia, pauza, tempo

Slovenský jazyk » Gramatika

Autor: babuska
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.03.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 224 slov
Počet zobrazení: 2 433
Tlačení: 174
Uložení: 170

Melódia, pauza, tempo

Melódia (tónová modulácia)- tónové vlnenie(stúpanie a klesanie) výšky hlasu vo vete. Sú 3 druhy:

  1. Uspokojivá končiaca- klesá a na konci vety je pauza, vyskytuje sa v oznamovacích vetách ( napr. Bola som v kostole), ale aj v dopĺňacích otázkach- to sú také, kt. sa začínajú opytovacím zámenom a vyžadujú si doplnenie odpovede(napr. Kedy budeš doma?).
  2. Neuspokojivá končiaca- je stúpavo-klesavá, alebo klesavo-stúpavá, končiaca pauzou. Majú ju zisťovacie otázky- to sú také, na kt. odpovedáme áno, alebo nie (napr. Si dievča?).
  3. Neuspokojivá nekončiaca- plynulo stúpajúca, alebo rovná zdvihnutá, nekončiaca pauzou. Ide o vetné úseky vo vnútri súvetia alebo rozvitej vety. Dáva najavo, že výpoveď sa neskončila, (napr. Otec vyťahuje z vrecka koníčka/vystrúhaného z dreva).

Hlasový register - nasadenie hlasu do istej výšky. Zmena registra sa ukončuje pri menej dôležitých častiach výpovede(rýchlejšie tempo...).

Pauza(prestávka) - pauzami sa člení súvislá reč na úseky- takty. Takéto členenie sa nazýva frázovanie. Prestávky rozlišujeme:

  1. logické (významové)
  2. fyziologické (nevyhnutnosť nadýchať sa)

Pri komunikácií by sa mali oba typy čo najviac prekrývať- napr. pri zdôraznení slova, pri členení viet na zložitejšie a jednoduchšie časti... No nie každú pauzu treba zvýrazniť, pretože nadbytočné prestávky pôsobia rušivo. Pauza môže tiež zmeniť význam vety, napr. Zamietnuť,  nemožno vyhovieť.

Zamietnuť nemožno, vyhovieť.

Tempo reči - rýchlosť, akou rozprávame. Priemerné tempo je asi 100 slov za minútu. Keď je text obsahovo náročný, tempo reči sa zmenšuje. Rýchlejším tempom sa zas realizujú menej dôležité časti vo vete.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vypracované maturitné otázky zo SJ (gramatika, slohy)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Gramatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu