Typy rýmu

Slovenský jazyk » Gramatika

Autor: diana
Typ práce: Ostatné
Dátum: 12.04.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 173 slov
Počet zobrazení: 18 736
Tlačení: 479
Uložení: 535

Typy rýmu 

Typy rýmu:

1. Združený rým- O združenom rýme hovoríme vtedy, ak zvuková zhoda slabík na konci veršov sa dá vyjadriť pomocou schémy: „aabb“ (Prvý riadok sa zhoduje s druhým a tretí so štvrtým).

2. Obkročný rým- O obkročnom rýme hovoríme vtedy, ak zvukomalebná zhoda slabík na konci veršov sa dá vyjadriť pomocou schémy: „abba“ (Prvý sa rýmuje s posledným a druhý s tretím).

3. Striedavý rám- O striedavom rýme hovoríme vtedy, ak zvukomalebná zhoda slabík na konci veršov sa dá vyjadriť pomocou schémy: „abab“ (Prvý sa rýmuje s tretím a druhý so štvrtým).

4. Prerývaný rým- O prerývanom rýme hovoríme vtedy, ak zvukomalebná zhoda slabík na konci veršov sa dá vyjadriť pomocou schémy: „abcb“ (Prvý sa rýmuje s piatym, druhý so štvrtým ... ).

5. Postupný rým- O postupnom rýme hovoríme vtedy, ak zvukomalebná zhoda slabík na konci veršov sa dá vyjadriť pomocou schémy: „abcabc“.

6. Exotický rým- o exotickom rýme hovoríme ak: sa rýmujú dve slová cudzieho pôvodu alebo má cudzí pôvod aspoň jedno z nich, napr. avantGARDE / stále robiť GARDE?

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vypracované maturitné témy zo slovenského jazyka a literatúry



Odporúčame

Slovenský jazyk » Gramatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu