Zóny pre každého študenta

Licencie programov

Licencie programov

Z hľadiska práva sú programy, chránené autorským zákonom. Je nelegálne ich používať a šíriť bez súhlasu vlastníka autorských práv. Výrobcovia si zvyčajne pomáhajú tzv. licenčnou zmluvou, v ktorej určujú podmienky používania programu.

Právo používať program – licencia vyplýva z licenčnej dohody medzi autorom programu a používateľom. Podľa druhov licenčných dohôd môžeme softvér rozdeliť na komerčný softvér a voľný.

Komerčný softvér (napr. MS WINDOWS, MS Office, ESET Nod Antivirus...)

Voľný softvér:

Softvér typu Open source je podobne ako freeware voľne šíriteľný a môže sa zadarmo využívať. Od freeware softvéru sa líši tým, že má otvorené *zdrojové kódy, to znamená, že je ho možné upravovať a vytvárať nové, upravené verzie a tieto verzie aj voľne šíriť. (sem patria programy ako OpenOffice, Mozilla Firefox alebo operačný systém Linux). V dobe internetu to má obrovskú výhodu, pretože na jednom programe sa môžu podieľať programátori z celého sveta a tak ho rýchlo vylepšovať. Význam to má aj pre bežných ľudí, ktorí môžu používať takto vylepšované programy a nemusia za to nič platiť.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/informatika/18704-licencie-programov/